reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

waga i wzgrost naszych kruszynek

reklama
mam takie pytanie... bo ustalona norma ile am przybierac dziecko tygodniowo to coś mniej wiecej 150-250gram tak...? a na jaki okres czasu przybiera się taką normę...? do którego miesiaca i ile póxniej dziecko ma przybierać...?

eli88 ostatnio sprawę wagi i przybierania konsultowałam aż z trzema lekarzami, jak już wcześniej pisałam moja mała nie przybiera za dużo, ciągnie cyca a potem jak już musi popracować to jej się nie chce:-(Niby mam ją dokarmiać świństwem o nazwie nutramigen, szyszunka wie coś na temat smaku tego mleczka:no::no: ale mała na spaniu jak już jest bardzo głodna po 3 godzinach spania wypija góra 60 ml i wypluwa a jak jej dam cycusia to mruczy słodko.......
Co do wagi to lekarze wytłumaczyli mi że przez drugi i trzeci miesiąc życia dziecko powinno przybrać około 750 gram, ale są dzieci które w tym czasie przybierają 1kg i jest to w normie a są dzieci które przybierają 500 gram a nawet mniej i nie należy nigdy odstawiać całkowicie od cycusia!!Pozatym powiedziała mi świetna pani od laktacji, że w drugim / trzecim miesiącu występuje tzw kryzys laktacyjny, gdzie tego mleczka jest trochę mniej i trzeba dziecko przystawiać częściej i najlepiej przetrwać to bo potem już wszystko się ładnie normuje:):)Moja mała ostatnio przybrała w ciągu tygodnia 15dkg, niby tak malutko a dla nas to sukces po wcześniejszym jeszcze mniejszym przybieraniu:-)A tymczasem poszłam w ślady szyszunki, postanowiłam wyluzować, dalej karmić i zobaczyć co będzie dalej i byle do końca 4 miesiąca, kiedy zaczniemy podawać zupki:tak::tak:Eli a ile Twoja malutka teraz waży??

hmmmmm czyli forumowo zostao ustalone, ze po 4 miesiacu mamuski karmiace cycusiem dostaja troszke wolnego i karmią zupkami troszke? bo chyba cos nie doczytalam, a czasu malo by grzebac po forum...
nie lamac sie jak nie ma mleczka!!!! czekac wyluzowac i mleczko wyplynie :)

U nas w 7 tyg było 4710, dzisiaj w prawie 8 jest 4900 - maluszek zwolnił nieco tempo przyrostu z 250/tydz na 190 ale się (na razie) tym nie martwię :-)

reklama
agawa Hania skończyła 10 tygodni i waży 4500 a waga urodzeniowa to 3kg

nie chcę jej niczym dokarmiać :-(
i tak dostaje czasem butelkę jak zostaje z teściową jak wychodzimy na zakupy czy gdzieś :-(

Do góry