reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Waga dziecka

U mnie było tak przy pierwszym dziecku że w 31 tygodniu na IP lekarz zwrócił uwagę że dziecko jest mnsze i trzeba kontrolować przyrosty. W sumie to w 34 tygodniu trafiłam na patologie ciąży ze.wzgledu na niską wagę dziecka i skracająca się szyjkę. Urodziłam równo w 37 tygodniu ciąży. Dziecko ważyło 2340g nie.mialo hipotrofi. Obecnie córka ma 5 lat waży 23 kg i ma 122 cm wzrostu. Lekarz mi zawsze powtarzał że.najwazniejszy jest rozmiar brzuszka. Po tym można poznać czy coś się zaczyna dziać. Powodzenia 🙂

reklama
@BetiPS Ale sama waga już świadczy o tym, że dziecko urodziło się z hipotrofią. Bodajże waga poniżej 2700g, to jest hipotrofia.

@BetiPS Ale sama waga już świadczy o tym, że dziecko urodziło się z hipotrofią. Bodajże waga poniżej 2700g, to jest hipotrofia.
Hipotrofia to waga poniżej 2500g przy 39/40 tygodniu ciąży. W tym przypadku dziecko urodziło się 2 tygodnie wcześniej - w 37 tygodniu, więc faktycznie nie musiało być sklasyfikowane jako hipotrofik.

Ja urodziłam 37t2d z wagą 2660g i było to wówczas uznane ze hipotrofię ;-)
Być może norma w międzyczasie zmieniła się do 2500g.

Co nie zmienia faktu, że 2340g raczej powinno zostać uznane za hipotrofię.

PS. Doczytałam dziecko z waga poniżej 2500g zawsze jest uznawawne za hipotrofika (bez uwzględniania wieku ciążowego). Tu np. artykuł: https://www.google.com/url?sa=t&rct.../58945/46927&usg=AOvVaw2Kx07dDHYZdPjR91BY5Rrf

Ostatnia edycja:
PS. Doczytałam dziecko z waga poniżej 2500g zawsze jest uznawawne za hipotrofika (bez uwzględniania wieku ciążowego). Tu np. artykuł: https://www.google.com/url?sa=t&rct.../58945/46927&usg=AOvVaw2Kx07dDHYZdPjR91BY5Rrf
Z artykułu wynika, że określa to definicja WHO, ale są też inne definicje, które trochę inaczej klasyfikują hipotrofię.
Urodziłam hipotrofika w lutym i w szpitalu trochę mi to tłumaczyli i wychodziło na to, że gdyby urodził się z taką samą masą trochę wcześniej to by go nie klasyfikowali jako hipotrofika. 🤷
Ja urodziłam się w 38 tygodniu ciąży z masą 2400g i wtedy też nikt nie mówił o hipotrofii. Ale to było lata temu :)

Co do tematu to myślę, że ginekolog wspomniał o niskiej wadze dziecka bo po prostu zwrócił uwagę na to, że może być mniejsze. Natomiast zawsze jak odchyla się na siatce centylowej w dół to warto to monitorować. :)

Tak czy inaczej nie została zakwalifikowana do hipotrofikow. Według siatek szpitala w którym rodziłam była w 12 centylu

Do góry