reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Waga dzieciątek

Czarek dziś u pediatry 5660g. Pediatra mówi że wszystko ok. ale mnie martwi że przez ostatnie 2 tygodnie przybrał tylko 100g . :sick:Czy u was też trochę zwolniły tygodniowe przyrosty dzieciaczków?

reklama
Jolka- no jasne ze zaden wstyd, kazde dziecko jest inne...moja wczoraj wazyla 5960 przy 60 cm ale nie martwie sie ze mam "tlusta amerykanke" w domciu, takie ma tempo rozwoju i przemiane materii ze duzo je i duzo wydala :-D:-D:-Di juz. Moj maz wpadl na szalony pomysl, zeby ja troche odchudzic ale go przegonilam. I Twoj niuniek tez je po swojemu ;-)

Czarek dziś u pediatry 5660g. Pediatra mówi że wszystko ok. ale mnie martwi że przez ostatnie 2 tygodnie przybrał tylko 100g . :sick:Czy u was też trochę zwolniły tygodniowe przyrosty dzieciaczków?

Szopka też się tym zamartwiałam - Zuzia też zaczęła mniej przybierać, ok.150 g na 2 tyg.
Skonsultowałam to u dwóch pediatrów - i okazało się, że to zupełnie naturalne.
Jeden z nich pokazał mi Zuzi wagę vs długość na somatogramie i mieściła się dokładnie w środku wartości dla swojego wieku.
Czyli nie jest ani za gruba ani za chuda. Lekarz powiedział : "wymiary deału" :tak::-):tak:

Luka czy somatogram ma coś wspólnego z siatką centylową?
Czarek na siatce szedł dotąd 50 centylem czyli też średniaczek z niego, a teraz wygląda na to że spada w okolice 25. No cóż poobsewuję go teraz uważniej.

Szopka to zupełnie normalne. Moja niunia przez ostatnie 2 tygodnie przybrała 300 gram wczesniej tyle przybierała w tydzień. Pediatra powiedziała że teraz już zwolni tempo i tyle własnie tygodniowo będzie przybierała. Szkoda bo fajnie jest patrzeć jak malenstwo tak szybciutko rośnie w oczach:tak::-D.

reklama
Izka jakaś koszykarka może ci rośnie? W dodatku wygadana.. :-)

To ważenie i mierzenie u pediatry wydaje mi się jakieś podejrzane, bo co wizyta to inny gabinet i waga, a pediatra na wizycie w 6 tygodniu tak zmierzyła Czarka główkę że wyszło jej mniej o 1 cm niż po urodzeniu i Czarek był poza siatką centylową, podczas gdy mój pomiar pokazał 6 cm więcej, teraz na domowej wadze też jest ciut więcej...:baffled:

Do góry