reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wada Serca Zespół Downa u Plodu

reklama
Mała ma od dziś założona sonde, saturacje jej spadały cały czas i była zasluzowana, w rtg sprzed paru dni wyszła jej niedodma prawego płuca, więc to prawdopodobnie zachlystowe zapalnie pluc, przeraża mnie kwestia karmienie sonda ale może jakoś to ogarnę, piszcie porady, przeplkalam pół dnia, wszystkie badania na bakterie ma ujemne, teraz będą jej zakładać wejście centralne bo jej wszystkie żyły pękają jak chcą zrobić wkłucie, żyć nie umierać, może za miesiąc wyjedziemy ze szpitala.

Rety ... oczywiscie odseparowani od reszty rodziny i to w swieta 😭nawet nie wiem co powiedziec ... bede sie o was modlic by jak najszybciej bylo dobrze i w domku ❤
Zdrowka i sily ...

Kochana mój syn miał zachłystowe zapalenie płuc.. Każde karmienie po tym zachłystowym było dla niego wyczerpujące. Męczył się. Założyli mu sondę. Nigdy pozniej nie miał zachłystowego zapalenia.. Karmienie butelka trwało nawet 20.min.. Sonda 2min.. Dziecko nie czuje głodu.. To naprawdę super sprawa. Nam zakładali w Krakowie albo pielęgniarka z hospicjum. Nic ciężkiego. Zakładają sondę. Dajesz mleczko. Później po każdym karmieniu plukasz woda. Więc dziecko też jest nawodnione. Bardzo nie chciałam sondy ale naprawdę wbrew pozorom dla Chorych dzieci to super sprawa. W nocy kamienie trwa raz dwa. I dziecko może spać nawet cała noc bo nie będzie czuć głodu :) głowa do góry :)
Jak byś miała pytania. Pisz śmiało

A kto Wam potem wymieniał sondę, jak wygląda sprawa z refundacja i gdzie kupowaliscie wszystkie akcesoria i co Wam było dokładnie potrzebne w domu. Mnie jak powiedzieli że jej założą sonde to się poryczalam i nawet pielęgniarka mi powiedziała żebym nie płakała.
Kochana mój syn miał zachłystowe zapalenie płuc.. Każde karmienie po tym zachłystowym było dla niego wyczerpujące. Męczył się. Założyli mu sondę. Nigdy pozniej nie miał zachłystowego zapalenia.. Karmienie butelka trwało nawet 20.min.. Sonda 2min.. Dziecko nie czuje głodu.. To naprawdę super sprawa. Nam zakładali w Krakowie albo pielęgniarka z hospicjum. Nic ciężkiego. Zakładają sondę. Dajesz mleczko. Później po każdym karmieniu plukasz woda. Więc dziecko też jest nawodnione. Bardzo nie chciałam sondy ale naprawdę wbrew pozorom dla Chorych dzieci to super sprawa. W nocy kamienie trwa raz dwa. I dziecko może spać nawet cała noc bo nie będzie czuć głodu :) głowa do góry :)
Jak byś miała pytania. Pisz śmiało

Sondę zakładali nam w szpitalu jak byliśmy na kontroli, albo pielęgniarka z hospicjum bo należał do hospicjum. Sondę wymienia się co 6tygodnu. Potrzebne są;sondy, strzykawki specjalne do pokarmu, wodą specjalna, i strzykawki 5/10ml, plastry żeby sondę przy lepić. I tyle. To są dość tanie rzeczy. Albo da Ci szpital jak nam. Albo musisz sama kupić. I polecam takie plastry na zmywanie kleju z buzi o zapachu pomarańczy. Nie trzeba w tedy spirutusem zmywać a takim fajnym tlustym gazikiem. Do jakiego oddziału malutka należy? W sensie kto was prowadzi?

IMG_20201223_190728.jpg

reklama
Do góry