reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wada Serca Zespół Downa u Plodu

Jestem zmęczona, mala ma Zespół Downa, Zespół Fallouta, Zespół Dandy-walkera..co do krzykaczek i odnośnie całych prostestow i strajku kobiet, ktoś kto nie ma chorego dziecka w żadnen sposób nie powinien oceniać matki czy ojca chorego dziecka, ich decyzji czy wyborów, ktoś kto nie wie jaki to jest ciezki temat do ogarnięcia i psychicznie i organizacyjnie nie powinien mieć w tym temacie żadnego prawa głosu.
Kochanie a co mówią lekarze, jakie są rokowania córeczki? Zwłaszcza pytam o serce. Czy planują wam w ogóle pomoc, a jeśli tak to szybko czy w dużo późniejszym czasie? Wiem, że najczęściej operują między 3 miesiącem życia a 3 rokiem życia. A pomagają wam okiełznać danego? Pytam czy uczą was jak w domu sobie radzić, czy narazie to odpuszczają. Trzymam za was kciuki.

Też jestem zdania zwłaszcza wobec osób pro life, że najpierw niech mają taki problem a potem się wypowiadają. A jak już się wypowiadają za życiem, to niech swoją postawą pokażą co robią. Bo w słowach to każdy jest mocny, a jak przyjdzie co do czego, to już tak różowo nie jest. Najczęściej niestety rodzice zostają z problemem sami. Poszukaj fundacji zajmujących się dzoeciaczkami z zespołem Downa byś miała wsparcie innych mam, nazwiska lekarzy i inne potrzebne pomoce. Jak chcesz to poszukam czegoś dla ciebie w necie. Nie możesz być sama w tym wszystkim.

reklama
Poszukaj fundacji Ja Też na FB. Jeśli chcesz coś więcej z nimi współpracować, to daj znać. Współzałożycielką jest moja koleżanka, która sama ma dziecko z Zespołem Downa.

Jesteśmy już w domu, mala je z butelki i jest bez tlenu, ja byłam z nią parę dni na oddziale, faktycznie kiepski tam zasięg, mamy skierowanie do aż siedmiu różnych poradni, kwalifikacja do operacji wady serca dopiero jak mała skończy pół roku, mała narazie jest w dobrym stanie, mnie głowy boli, bo zmęczenie po szpitalu a teraz ciężko jest trójkę w domu ogarnąć.

Dobrze że już jesteście w domu. Może choć trochę życie wróci do normalności, tej nowej ale jednak normalności. Mam nadzieję że choć troszkę odpoczniesz,ale wiadomo jak jest z niemowlakiem w domu a już nie wspomne o reszcie drużyny. Buziaki trzymaj się.

Wow już jesteście w domku! A powiedz da radę dostać się do tych specjalistów chociaż? Grzeczna jest? Jak rodzeństwo reaguje na siostrzyczkę?

Jesteśmy już w domu, mala je z butelki i jest bez tlenu, ja byłam z nią parę dni na oddziale, faktycznie kiepski tam zasięg, mamy skierowanie do aż siedmiu różnych poradni, kwalifikacja do operacji wady serca dopiero jak mała skończy pół roku, mała narazie jest w dobrym stanie, mnie głowy boli, bo zmęczenie po szpitalu a teraz ciężko jest trójkę w domu ogarnąć.
Niesamowite, że tak szybko opanowała oddychanie i jedzenie. Cieszę się, że jesteś w domu. Jest niedziela, spróbuj pospać przed tygodniem. Po szpitalu na pewno jesteś zmęczona, bo pospać tam to się nie da. Z 3 dzieciaków z pewnością ciężko tym bardziej, że najmniejsza pociecha wymaga sporo uwagi. Dzielna z ciebie mamusia [emoji178]

Mogę zapomnieć o spaniu, narazie muszę przeszukać internet za poradniami żeby jutro moc dzwonić
Czego szukasz konkretnie? Może na forum u innych mam z zespołem Downa znajdziesz dobre namiary. Moze uda się szybciej ogarnąć temat? Neurologa mogę ci dobrego, niestety prywatnie polecić w Katowicach dr Kazek przyjmuje w Persevere. Warto do niej się udać. Gastrolog dr. Więcek w Chrzanowie też prywatnie, ale wiem, że gdzieś na Śląsku na NFZ przyjmuje. Obie panie pracują w Katowicach w szpitalu na oddziałach neonatologii. Mają wiedzę z trudnymi przypadkami. Neurochirurgia, możesz zostać w Prokocimiu. Są dobrzy. Jeden z najmilszych oddziałów na jakim byłam. Lekarze walczą o dzieci. Moja córeczka też ma wodogłowie, choć powylewowe i zastawkę. Niby lepsi neurochirurdzy to tylko Katowice, a potem Warszawa

reklama
Trzy godziny dzis wisialam na telefonie i udalo mi się wszystko załatwić w moim mieście i wszystko na fundusz, tylko rehabilitacyja pół na pół, i neurolog jeden na Fundy a drugi prywatnie, ten na fundusz tylko po to żeby nie płacić za USG głowy żeby mieć skierowanie

Do góry