reklama
olka100993
Fanka BB :)
A dlaczego akurat tam? Będą jej tam mogli najbardziej pomóc? Wiesz coś więcej?Przeciwnie, ponad 200 km w jedną stronę....
Podobno w Prokocimu mają covida i nie ma lekarzy i miejsc.,. skomplikowane do Prokocimia mogłam dojechać autobusem nawet w dwie godziny, w razie w..bo tamtędy..tu musimy jakos się zorganizować... napewno nie będę mogła być z dzieckiem codziennie choć można codziennie...ale tu na miejscu syn mnie bardzo potrzebuje i już te 3 4 dni gdy byłam w szoku źle zniósł...teraz próbujemy zorganizować sobie dojazdy tak żeby w razie czego jedno mogło zostać z dziećmi a drugie jechać, np żebym ja mogła jechać tam autobusem, żeby mąż.mogl zostać w domu, nie chcemy żeby syn opuszczał przedszkole bo bardzo mu to dużo daje w rozwoju, a ktoś musi go zawozić, a też nie wiem co z pracą męża, teraz miał urlop potem pewnie pójdzie na opiekę,
Margit2018
Mąż może iść na opiekę nad tobą po cc 14 dniPodobno w Prokocimu mają covida i nie ma lekarzy i miejsc.,. skomplikowane do Prokocimia mogłam dojechać autobusem nawet w dwie godziny, w razie w..bo tamtędy..tu musimy jakos się zorganizować... napewno nie będę mogła być z dzieckiem codziennie choć można codziennie...ale tu na miejscu syn mnie bardzo potrzebuje i już te 3 4 dni gdy byłam w szoku źle zniósł...teraz próbujemy zorganizować sobie dojazdy tak żeby w razie czego jedno mogło zostać z dziećmi a drugie jechać, np żebym ja mogła jechać tam autobusem, żeby mąż.mogl zostać w domu, nie chcemy żeby syn opuszczał przedszkole bo bardzo mu to dużo daje w rozwoju, a ktoś musi go zawozić, a też nie wiem co z pracą męża, teraz miał urlop potem pewnie pójdzie na opiekę,
Margit2018
Newmam na jakim świadczeniu teraz jesteś? Przepraszam źe pytam bo może wszystko wiesz ale jestem kadrową i może coś mogę podpowiedzieć
Sherlook
Możesz złożyć jeszcze na urodzenie dziecka tj 1000 zl i 4000 tys za urodzenie chorego dziecka. Do każdego z tych świadczeń musi być zaświadczenie od lekarza od którego tygodnia ciąży jesteś pod opieką i wymione min 1 wizyta w trymestrze. Do tego 4000 tys dodatkowo zaświadczenie od neonatologa drugiego stopnia lub chyba ginekologa drugiego stopnia sprawdzę jeszcze w ustawie.Jestem teraz na bezrobociu, właśnie mam w gminie składać wniosek o świadczenie rodzicielskie,.wszelkie podpowiedzi mi się przydadzą i dziekuje
Edit: zaświadczenie lekarskie, potwierdzające ciężkie i nieodwracalne upośledzenia albo nieuleczalną chorobę zagrażającą życiu, które powstały w prenatalnym okresie rozwoju dziecka lub w czasie porodu. Zaświadczenie takie powinno być wystawione przez lekarza z którym Narodowy Fundusz Zdrowia zawarł umowę o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej, albo lekarza, który jest zatrudniony lub wykonuje zawód w przychodni, z którą NFZ zawarł umowę o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej, posiadającego specjalizację II stopnia lub tytuł specjalisty w dziedzinie: położnictwa i ginekologii, perinatologii lub neonatologii, neurologii dziecięcej, kardiologi dziecięcej lub chirurgii dziecięcej.
Na tym zaświadczeniu musi pisać dokładnie to co tutaj czytasz i ten zakład co wystawia musi być nfz.
Do tego możesz złożyć wniosek do orzecznictwa o niepełnosprawności, żeby córce wydali orzeczenie. Wtedy składasz o zasiłek pielęgnacyjny (215,84) i świadczenie pielęgnacyjne(1830,00 zl). Tylko to świadczenie nie może być zdublowane z rodzicielskim. Jakby co pisz, pracuje w mopr.
Ostatnia edycja:
G
gość _199
Gość
a skąd jesteś? Moja znajoma jest położną w Zabrzu, dobry szpital z tego co słyszałam, więc chociaż tyle.Podobno w Prokocimu mają covida i nie ma lekarzy i miejsc.,. skomplikowane do Prokocimia mogłam dojechać autobusem nawet w dwie godziny, w razie w..bo tamtędy..tu musimy jakos się zorganizować... napewno nie będę mogła być z dzieckiem codziennie choć można codziennie...ale tu na miejscu syn mnie bardzo potrzebuje i już te 3 4 dni gdy byłam w szoku źle zniósł...teraz próbujemy zorganizować sobie dojazdy tak żeby w razie czego jedno mogło zostać z dziećmi a drugie jechać, np żebym ja mogła jechać tam autobusem, żeby mąż.mogl zostać w domu, nie chcemy żeby syn opuszczał przedszkole bo bardzo mu to dużo daje w rozwoju, a ktoś musi go zawozić, a też nie wiem co z pracą męża, teraz miał urlop potem pewnie pójdzie na opiekę,
reklama