reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

W lipcu na testy sikamy ⏸️ 🎉 i swoje marzenie spełniamy 🤰🏼👶🏻

reklama
Szczerze to nie mam pojęcia. Pierwszy raz poszłam do ginekologa w czasie "przygotowań do ciąży", zawsze już z dzidzią w brzuchu szłam. Ale ze względu na nasze lata stwierdziliśmy z mężem że chociaż raz się porządnie przygotujemy. Poszłam zrobić badania przed ciążą, pierwsze co to zmiana lekarza bo mój poprzedni zmienił przychodnię. No i ten nowy doktorek mnie namówił. Ja to zrozumiałam tak, że to pomoże w budowaniu śluzówki macicy i zagnieżdżeniu zarodka, bo jak brałam teraz tabletki antykoncepcyjne kilka lat bez przerwy to taka pomoc może się przedać. W ogóle jestem osobą bardzo wygadaną, i ogólnie nie wyjdę od lekarza zanim wszystkiego się nie dowiem, ale ten nowy gin po prostu nakreślił mi plan działania, rozrysował schemat brania luteiny, wręczył receptę (uprzednio 3 razy się zapytał czy chcę spróbować z luteiną), upewnił się że wszystko rozumiem i zaprosił do siebie po pozytywnym teście. Wyszłam to zdałam sobie sprawę że pierwszy raz mnie jakiś lekarz przegadał 😅🤣
Moja znajoma brała przez 6 tabletki antykoncepcyjne no i chciała zajść w ciążę . Okazało się że nie ma ona w ogóle owulacji najpierw porobiła badania potem pobrała leki i chyba po trzech miesiącach dopiero jej cykl się zaczął normować i owulacja powróciła

A jak się weźmie przed owulacją to ją zahamuje? Nie biorę duphastonu tylko luteinę dopochwową, ale z tego co wiem to jest praktycznie to samo. Błagam nie mów że sobie tym owulację mogłam zatrzymać...😫
Można dlatego ja dupka mam brać od 20dc bo owulację u mnie są zazwyczaj 18/19dc. Teraz miałam według testów wcześniej, ale kontaktowałam się z moją ginekolog i powiedziała że nie ma szans na monitoring więc ona nie poleca mi brać wcześniej zwłaszcza, że przez ostatnie cykle te owulację były w późniejszym terminie.

Nie. To mój pierwszy cykl po odstawieniu. Mamy już 2 dzieci i za każdym razem udawało się w pierwszym cyklu po odstawieniu.
Podstawowym badaniem, któremu powinny zostać poddane dziewczyny chcące zajść w ciążę, jest USG - gdzieś kilka dni po połowie cyklu. Chodzi o to, aby sprawdzić, czy owulacja w ogóle występuje, jakie jest endometrium. To jest podstawa. Jak to jest, a nie ma ciąży przez jakiś czas, wtedy się sprawdza kolejne rzeczy. Potwierdzenie owulacji to jest podstawa, a nie zapisywanie luteiny z dupy 😔

No ale to Twój pierwszy cykl starań, więc też nie ma co panikować - oby był udany, tak jak w poprzednich przypadkach. Gdyby nie, gdyby się przedłużało i gdybyś uznała, że pora coś zbadać, to ja bym sugerowała właśnie sprawdzenie, czy występuje owulacja i jakie jest endo

Ja wam powiem na swoim przykładzie że zaufałam tej ginekolog bo prowadziła mi pierwszą ciążę to myślałam że drugą też mi dobrze poprowadzi... Ale ona nie robiła mi żadnego wymazu ,żadnego posiewu nic... Co wizytę się jej skarżylam że mnie piecze tam na dole oraz swędzi , wargi spuchnięte to dawała mi antybiotyki myślałam że wie co robi ufałam jej... Ale no przyszedł ten nieszczęsny 6.06 gdzie dostałam plamienia od razu do niej pojechałam i mówiłam że coś nie tak... Olewka totalna jedynie że szyjka się skróciła a 8.06 urodziłam martwego synka... Jak się okazało po badaniach łożyska i opini ginekologa do którego teraz chodzę przyczyną była infekcja która nie była leczona ... Sam powiedział gdybym dostała odpowiednio dobrany antybiotyk konkretnie na to co się rozwijało mój synek by żył ,nie byłoby tej sytuacji....
Ale dopiero po fakcie zdałam sobie z tego sprawę co się działo ,jak mnie traktowała jak o mnie NIE dbała... 😞
Moja bratowa też dostała infekcji która zagrażała życiu dziecka, na szczęście wykryta została i leki szybko zostały włączone, wielowodzie zostało, ale i na to znaleźli sposób - wywołali wcześniej poród i na całe szczęście wszystko się szczęśliwie skończyło.

Podstawowym badaniem, któremu powinny zostać poddane dziewczyny chcące zajść w ciążę, jest USG - gdzieś kilka dni po połowie cyklu. Chodzi o to, aby sprawdzić, czy owulacja w ogóle występuje, jakie jest endometrium. To jest podstawa. Jak to jest, a nie ma ciąży przez jakiś czas, wtedy się sprawdza kolejne rzeczy. Potwierdzenie owulacji to jest podstawa, a nie zapisywanie luteiny z dupy 😔

No ale to Twój pierwszy cykl starań, więc też nie ma co panikować - oby był udany, tak jak w poprzednich przypadkach. Gdyby nie, gdyby się przedłużało i gdybyś uznała, że pora coś zbadać, to ja bym sugerowała właśnie sprawdzenie, czy występuje owulacja i jakie jest endo
Dzięki, w razie czego tak właśnie zrobię. Chociaż mam nadzieję że nie będzie trzeba. Oczywiście zrobił mi cytologię, potem USG i wszystko na nim pokazywał i tłumaczył. Serio czułam się dobrze zaopiekowania. Pewnie dlatego też przystałam na tą luteinę.

reklama
Do góry