reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

W lipcu na testy sikamy ⏸️ 🎉 i swoje marzenie spełniamy 🤰🏼👶🏻

reklama
Co do tematu aborcji zgadzam się z Bolilol.
To, ze my pragniemy dziecka nie oznacza, że wszyscy muszą je chcieć. Różni ludzie mogą być na zupełnie innych etapach w życiu.
Sama kiedyś nie chciałam mieć dzieci i bardzo wolno dojrzewałam do decyzji o staraniach. Za małolata wzięłam nawet tabletkę „dzień po” jak była jeszcze dostępna bez recepty. I gdzieś z tylu głowy mi to cały czas siedzi, ale wtedy miałam zupełnie inne podejście do życia i uważałam, ze wpadka nawet w wieku 21 lat to zmarnowana młodość.
Oczywiście nie przyrównuje aborcji do tej tabletki, ale przy okazji nasunął mi się ten temat.
ja też wzięłam taką tabletkę mając jakieś 20 lat i czasem się zastanawiam czy może to mogło mieć jakikolwiek wpływ na to, co się dzieje teraz? ale że u nas póki co na pierwszym planie kiepskie nasienie, ro chyba za szeroko sięgają moje rozkminy

To z tematu pytań trudnych - jak sądzicie, jak byście postąpiły w przypadku stwierdzenia na początku ciąży zespołu Downa?

Ja nie znam odpowiedzi. Kiedyś byłam pewna, że bym taką ciąże usunęła, a teraz nie jestem już tego tak pewna. Może również dlatego, że obserwuje Monike od cudaków, a ona pokazuje ze dzieciaki z zespołem mogą się rozwijać dobrze (choć oczywiście nakład pracy i ćwiczeń z taki dziećmi jest znacznie większy).
my mamy ustalone, że w takim przypadku jedziemy do Niemiec. Jest mi ciężko na samą myśl o tym, nie wiem, czy po czymś takim zdecydowałabym się na kolejną ciążę, ale taką mamy umowę z mężem i jest to jeden z warunków kontynuowania starań.

ja też wzięłam taką tabletkę mając jakieś 20 lat i czasem się zastanawiam czy może to mogło mieć jakikolwiek wpływ na to, co się dzieje teraz? ale że u nas póki co na pierwszym planie kiepskie nasienie, ro chyba za szeroko sięgają moje rozkminy
ja też wzięłam jak miałam 20 lat. Ale nie łączę tego z tym co się dzieje teraz. Z właszcza, ze mój organizm to raczej gra i buczy.

To z tematu pytań trudnych - jak sądzicie, jak byście postąpiły w przypadku stwierdzenia na początku ciąży zespołu Downa?

Ja nie znam odpowiedzi. Kiedyś byłam pewna, że bym taką ciąże usunęła, a teraz nie jestem już tego tak pewna. Może również dlatego, że obserwuje Monike od cudaków, a ona pokazuje ze dzieciaki z zespołem mogą się rozwijać dobrze (choć oczywiście nakład pracy i ćwiczeń z taki dziećmi jest znacznie większy).
Przerwałabym.
Nigdy takiej tabletki nie zażylam, chyba nie musiałam.

Ja już niczego nie jestem pewna. A swoich poglądów i postaw najmniej. Niepłodność mnie nauczyła, że nie ma co zakładać dopóki nie znajdzie się w danej syt. W tej chwili myślę, że jakby to był "tylko" zespół Downa to bym nie usunęła. Pracowałam z takimi dzieciakami i mam w bliskim otoczeniu już dorosłą osobę wysokofunkcjonującą. Ale co ja tam wiem o sobie. Nic.

Kiedyś odpowiedziałabym, że na pewno bym usunęła bez zastanowienia. Teraz już nie jestem taka pewna na 100%, ale też raczej podtrzymuje stanowisko. Uważam, że każdy po prostu powinien mieć wybór. Nie każdego stać na takie poświęcenie.

reklama
ja nic nigdy nie zamówiłam na Amazonie jeszcze ale jak znajdziesz coś fajnego to możesz podesłać 😅 No i wczoraj kupiłam oczywiście ten magnez i q10😆
ja tam zamawiam po prostu paski ciążowe w wielopakach. Spoko działają i nie ma generowania zbędnego platiku jak w przypadku wszystkich pinków i innych tego typu testów.

Do góry