reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

☀️ W czerwcu dwie kreski na teście się pojawiają, bo wakacje staraczkom sprzyjają! 🏖

Cześć dziewczyny. Lubię czytać ostatnio te wątki o testowaniu ( staram się od kwietnia). Moje cykle są strasznie nieregularne i długie póki co. Jestem bardzo nastawiona na czerwiec, bo już mam córkę z marca i chyba jakoś tak sentymentalnie. Dziś 23 dc. Jak myślicie, od kiedy zacząć testowac i co ile? Moje poprzednie cykle trwały 62 i 53 dni. Nie robię testów, nie chodzę na monitoring , nie umiem dobrze mierzyć temperatury w cyklu ani nie umiem rozpoznac śluzu płodnego, dlatego nie wiem czy i kiedy może być owulacja. Pozdrawiam 🙂
Hej 😊! Testy owulacyjne zazwyczaj się zaczyna robić po miesiączce i tak też jest z mierzeniem temperatury. Niektórzy mierzą temp. cały cykl, ja zaczęłam po miesiączce codziennie o stałej porze jak tylko zadzwoni budzenie i nie wychodząc z łóżka 😄. Najlepiej mieć termometr, który mierzy temp. np. 36.65, bo jest dokładniejszy i da się zauważyć jej skoki. Mój termometr ma instrukcję do mierzenia temp. w ustach pod językiem więc tak też robię. Dobrze jest rejestrować wyniki w aplikacji, np. Premom. Śluzem aż tak bardzo się u siebie nie sugeruję, ale ten przezroczysty i ciągnący, to właśnie ten płodny 👍🏻.

reklama
Hej 😊! Testy owulacyjne zazwyczaj się zaczyna robić po miesiączce i tak też jest z mierzeniem temperatury. Niektórzy mierzą temp. cały cykl, ja zaczęłam po miesiączce codziennie o stałej porze jak tylko zadzwoni budzenie i nie wychodząc z łóżka 😄. Najlepiej mieć termometr, który mierzy temp. np. 36.65, bo jest dokładniejszy i da się zauważyć jej skoki. Mój termometr ma instrukcję do mierzenia temp. w ustach pod językiem więc tak też robię. Dobrze jest rejestrować wyniki w aplikacji, np. Premom. Śluzem aż tak bardzo się u siebie nie sugeruję, ale ten przezroczysty i ciągnący, to właśnie ten płodny 👍🏻.
Dzięki za odpowiedź. Miałam przezroczysty i dużo śluzu 9-13 dc, ale raczej się nie udało no i nie był ciągnący, chyba🤦. Ja dodatkowo kp, więc budzę się o różnych porach😕 wystarczy jak będę mierzyć np codziennie temp o 7? Czy to trzeba dodatkowo ileś tam przespać czy coś?

Dalej nie mam okresu. Wszystkie objawy z niedzieli i poniedziałku zwiastujące okres minęły. Jeśli faktycznie owulacja mi się przesunęła (pik wg testów 14. 06) to może jest nadzieja na ciążę jeszcze? We wtorek test negatywny, ale zatestowałam zgodnie z pierwotną datą okresu.

@Lena1984 byłam w dwóch ciążach z takich stosunków 5-7 dni przed owu więc zawsze warto mieć nadzieję ;)

Cześć dziewczyny. Lubię czytać ostatnio te wątki o testowaniu ( staram się od kwietnia). Moje cykle są strasznie nieregularne i długie póki co. Jestem bardzo nastawiona na czerwiec, bo już mam córkę z marca i chyba jakoś tak sentymentalnie. Dziś 23 dc. Jak myślicie, od kiedy zacząć testowac i co ile? Moje poprzednie cykle trwały 62 i 53 dni. Nie robię testów, nie chodzę na monitoring , nie umiem dobrze mierzyć temperatury w cyklu ani nie umiem rozpoznac śluzu płodnego, dlatego nie wiem czy i kiedy może być owulacja. Pozdrawiam 🙂

Z tego co kojarzę z innego wątku to karmisz piersią więc w sumie nic dziwnego, że owulacja bywa różnie o ile w ogóle bywa. W takim przypadku naprawdę ciężko powiedzieć - oficjalnie najwcześniej można testować 8 dni po owulacji, ale mała szansa i tak wtedy na test sikany, bezpiecznie to tak 10-12 dni po owulacji.

Co do tego mierzenia temperatury to koleżanka już napisała, ale tak trzeba ciągiem przespać min. 6h więc jak karmisz w nocy to może być ciężko i tak to musi być zawsze stała godzina, przed wstaniem, przed aktywnościami. Sama karmiłam dzieci każde po 3 lata więc wiem że np. u mnie nie dało by rady wtedy mierzyć temperatury.

Kiedy więc powinnaś robić testy hmm no dużo zależy od Twoich chęci i kasy. Ja np. ostatni cykl z ciążą miałam 55 dni. Mimo to testowałam już od 24 dnia cyklu - na początku tak co 2-3 dni, potem nawet codziennie. No zużyłam naprawdę dużo testów - ale dzięki temu wyłapałam ciążę dość wcześnie mimo takich długich cykli bo jakieś 12dpo

Dalej nie mam okresu. Wszystkie objawy z niedzieli i poniedziałku zwiastujące okres minęły. Jeśli faktycznie owulacja mi się przesunęła (pik wg testów 14. 06) to może jest nadzieja na ciążę jeszcze? We wtorek test negatywny, ale zatestowałam zgodnie z pierwotną datą okresu.

Zawsze dopóki nie ma okresu jest szansa na ciąże. Pik mówi o tym, że owulacja powinna być w ciągu 48h godzin. U Ciebie to 16.06 więc według tego to byłabyś ledwo 7 dni po owulacji, mała szansa nawet na implantację. Myślę, że jak okres nie przyjdzie to w niedzielę możesz spróbować na spokojnie zrobić test, albo w poniedziałek na betę to powinno rozwiać wszelkie wątpliwości

Ja za to muszę zrobić dobie morfologię i przede wszystkim żelazo bo ostatnio cały czas chce mi się spać i jestem mega zmęczona mimo iż sypiam prawidłowo . Kilka miesięcy temu jak robiłam badania to standardowo jak przez całe życie morfologia mieściła się na dolnych granicach normy - żelazo też niskie ale jeszcze w normie zazwyczaj jak już spada to tak konkretnie i ciężko mi to wyrównać . Mam nadzieję, że badania coś mi pokażą bo to kiepskie być ciagle zmęczoną bo skupienie wtedy też siada. Ogólnie to cieszę się na lipiec bo jeszcze kilka dni i długo wyczekiwany urlop 2 tygodniowy, odpocznę, nabiorę trochę kolorytu bo jestem mega blada do tego starania wjadą może to będzie właśnie ten miesiąc 🥹😀 Obyy liczę na to jak w każdym miesiącu 😉

@Lena1984 byłam w dwóch ciążach z takich stosunków 5-7 dni przed owu więc zawsze warto mieć nadzieję ;)

Z tego co kojarzę z innego wątku to karmisz piersią więc w sumie nic dziwnego, że owulacja bywa różnie o ile w ogóle bywa. W takim przypadku naprawdę ciężko powiedzieć - oficjalnie najwcześniej można testować 8 dni po owulacji, ale mała szansa i tak wtedy na test sikany, bezpiecznie to tak 10-12 dni po owulacji.

Co do tego mierzenia temperatury to koleżanka już napisała, ale tak trzeba ciągiem przespać min. 6h więc jak karmisz w nocy to może być ciężko i tak to musi być zawsze stała godzina, przed wstaniem, przed aktywnościami. Sama karmiłam dzieci każde po 3 lata więc wiem że np. u mnie nie dało by rady wtedy mierzyć temperatury.

Kiedy więc powinnaś robić testy hmm no dużo zależy od Twoich chęci i kasy. Ja np. ostatni cykl z ciążą miałam 55 dni. Mimo to testowałam już od 24 dnia cyklu - na początku tak co 2-3 dni, potem nawet codziennie. No zużyłam naprawdę dużo testów - ale dzięki temu wyłapałam ciążę dość wcześnie mimo takich długich cykli bo jakieś 12dpo
Dziękuję. Zamierzam też tak robić. Dzisiaj 24 dc i test biały jak śnieg. Jeśli nie uda się w wakacje, to we wrześniu, październiku pójdę na monitoring 🙂

reklama
@pluto_nova możesz mi wpisać 🩸
Niestety nie uracze Was historią, że ostatni cykl przed inseminacją nastąpiło niesamowite wyluzowanie i akurat sie udało :)
Te historie może i się zdarzają, ale nie mnie. Czekam na IUI w lipcu
Wiem, co czujesz... u mnie wyluzowanie i odpuszczenie na super poziomie, ale ani przed, ani po IUI się nie udało... ;-) Idę odpuszczać na IVF ;-)

Do góry