reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

☀️ W czerwcu dwie kreski na teście się pojawiają, bo wakacje staraczkom sprzyjają! 🏖

Cześć dziewczyny. Lubię czytać ostatnio te wątki o testowaniu ( staram się od kwietnia). Moje cykle są strasznie nieregularne i długie póki co. Jestem bardzo nastawiona na czerwiec, bo już mam córkę z marca i chyba jakoś tak sentymentalnie. Dziś 23 dc. Jak myślicie, od kiedy zacząć testowac i co ile? Moje poprzednie cykle trwały 62 i 53 dni. Nie robię testów, nie chodzę na monitoring , nie umiem dobrze mierzyć temperatury w cyklu ani nie umiem rozpoznac śluzu płodnego, dlatego nie wiem czy i kiedy może być owulacja. Pozdrawiam 🙂
Hej 😊! Testy owulacyjne zazwyczaj się zaczyna robić po miesiączce i tak też jest z mierzeniem temperatury. Niektórzy mierzą temp. cały cykl, ja zaczęłam po miesiączce codziennie o stałej porze jak tylko zadzwoni budzenie i nie wychodząc z łóżka 😄. Najlepiej mieć termometr, który mierzy temp. np. 36.65, bo jest dokładniejszy i da się zauważyć jej skoki. Mój termometr ma instrukcję do mierzenia temp. w ustach pod językiem więc tak też robię. Dobrze jest rejestrować wyniki w aplikacji, np. Premom. Śluzem aż tak bardzo się u siebie nie sugeruję, ale ten przezroczysty i ciągnący, to właśnie ten płodny 👍🏻.

reklama
Hej 😊! Testy owulacyjne zazwyczaj się zaczyna robić po miesiączce i tak też jest z mierzeniem temperatury. Niektórzy mierzą temp. cały cykl, ja zaczęłam po miesiączce codziennie o stałej porze jak tylko zadzwoni budzenie i nie wychodząc z łóżka 😄. Najlepiej mieć termometr, który mierzy temp. np. 36.65, bo jest dokładniejszy i da się zauważyć jej skoki. Mój termometr ma instrukcję do mierzenia temp. w ustach pod językiem więc tak też robię. Dobrze jest rejestrować wyniki w aplikacji, np. Premom. Śluzem aż tak bardzo się u siebie nie sugeruję, ale ten przezroczysty i ciągnący, to właśnie ten płodny 👍🏻.
Dzięki za odpowiedź. Miałam przezroczysty i dużo śluzu 9-13 dc, ale raczej się nie udało no i nie był ciągnący, chyba🤦. Ja dodatkowo kp, więc budzę się o różnych porach😕 wystarczy jak będę mierzyć np codziennie temp o 7? Czy to trzeba dodatkowo ileś tam przespać czy coś?

Dalej nie mam okresu. Wszystkie objawy z niedzieli i poniedziałku zwiastujące okres minęły. Jeśli faktycznie owulacja mi się przesunęła (pik wg testów 14. 06) to może jest nadzieja na ciążę jeszcze? We wtorek test negatywny, ale zatestowałam zgodnie z pierwotną datą okresu.

@Lena1984 byłam w dwóch ciążach z takich stosunków 5-7 dni przed owu więc zawsze warto mieć nadzieję ;)

Cześć dziewczyny. Lubię czytać ostatnio te wątki o testowaniu ( staram się od kwietnia). Moje cykle są strasznie nieregularne i długie póki co. Jestem bardzo nastawiona na czerwiec, bo już mam córkę z marca i chyba jakoś tak sentymentalnie. Dziś 23 dc. Jak myślicie, od kiedy zacząć testowac i co ile? Moje poprzednie cykle trwały 62 i 53 dni. Nie robię testów, nie chodzę na monitoring , nie umiem dobrze mierzyć temperatury w cyklu ani nie umiem rozpoznac śluzu płodnego, dlatego nie wiem czy i kiedy może być owulacja. Pozdrawiam 🙂

Z tego co kojarzę z innego wątku to karmisz piersią więc w sumie nic dziwnego, że owulacja bywa różnie o ile w ogóle bywa. W takim przypadku naprawdę ciężko powiedzieć - oficjalnie najwcześniej można testować 8 dni po owulacji, ale mała szansa i tak wtedy na test sikany, bezpiecznie to tak 10-12 dni po owulacji.

Co do tego mierzenia temperatury to koleżanka już napisała, ale tak trzeba ciągiem przespać min. 6h więc jak karmisz w nocy to może być ciężko i tak to musi być zawsze stała godzina, przed wstaniem, przed aktywnościami. Sama karmiłam dzieci każde po 3 lata więc wiem że np. u mnie nie dało by rady wtedy mierzyć temperatury.

Kiedy więc powinnaś robić testy hmm no dużo zależy od Twoich chęci i kasy. Ja np. ostatni cykl z ciążą miałam 55 dni. Mimo to testowałam już od 24 dnia cyklu - na początku tak co 2-3 dni, potem nawet codziennie. No zużyłam naprawdę dużo testów - ale dzięki temu wyłapałam ciążę dość wcześnie mimo takich długich cykli bo jakieś 12dpo

Dalej nie mam okresu. Wszystkie objawy z niedzieli i poniedziałku zwiastujące okres minęły. Jeśli faktycznie owulacja mi się przesunęła (pik wg testów 14. 06) to może jest nadzieja na ciążę jeszcze? We wtorek test negatywny, ale zatestowałam zgodnie z pierwotną datą okresu.

Zawsze dopóki nie ma okresu jest szansa na ciąże. Pik mówi o tym, że owulacja powinna być w ciągu 48h godzin. U Ciebie to 16.06 więc według tego to byłabyś ledwo 7 dni po owulacji, mała szansa nawet na implantację. Myślę, że jak okres nie przyjdzie to w niedzielę możesz spróbować na spokojnie zrobić test, albo w poniedziałek na betę to powinno rozwiać wszelkie wątpliwości

Ja za to muszę zrobić dobie morfologię i przede wszystkim żelazo bo ostatnio cały czas chce mi się spać i jestem mega zmęczona mimo iż sypiam prawidłowo . Kilka miesięcy temu jak robiłam badania to standardowo jak przez całe życie morfologia mieściła się na dolnych granicach normy - żelazo też niskie ale jeszcze w normie zazwyczaj jak już spada to tak konkretnie i ciężko mi to wyrównać . Mam nadzieję, że badania coś mi pokażą bo to kiepskie być ciagle zmęczoną bo skupienie wtedy też siada. Ogólnie to cieszę się na lipiec bo jeszcze kilka dni i długo wyczekiwany urlop 2 tygodniowy, odpocznę, nabiorę trochę kolorytu bo jestem mega blada do tego starania wjadą może to będzie właśnie ten miesiąc 🥹😀 Obyy liczę na to jak w każdym miesiącu 😉

@Lena1984 byłam w dwóch ciążach z takich stosunków 5-7 dni przed owu więc zawsze warto mieć nadzieję ;)

Z tego co kojarzę z innego wątku to karmisz piersią więc w sumie nic dziwnego, że owulacja bywa różnie o ile w ogóle bywa. W takim przypadku naprawdę ciężko powiedzieć - oficjalnie najwcześniej można testować 8 dni po owulacji, ale mała szansa i tak wtedy na test sikany, bezpiecznie to tak 10-12 dni po owulacji.

Co do tego mierzenia temperatury to koleżanka już napisała, ale tak trzeba ciągiem przespać min. 6h więc jak karmisz w nocy to może być ciężko i tak to musi być zawsze stała godzina, przed wstaniem, przed aktywnościami. Sama karmiłam dzieci każde po 3 lata więc wiem że np. u mnie nie dało by rady wtedy mierzyć temperatury.

Kiedy więc powinnaś robić testy hmm no dużo zależy od Twoich chęci i kasy. Ja np. ostatni cykl z ciążą miałam 55 dni. Mimo to testowałam już od 24 dnia cyklu - na początku tak co 2-3 dni, potem nawet codziennie. No zużyłam naprawdę dużo testów - ale dzięki temu wyłapałam ciążę dość wcześnie mimo takich długich cykli bo jakieś 12dpo
Dziękuję. Zamierzam też tak robić. Dzisiaj 24 dc i test biały jak śnieg. Jeśli nie uda się w wakacje, to we wrześniu, październiku pójdę na monitoring 🙂

reklama
@pluto_nova możesz mi wpisać 🩸
Niestety nie uracze Was historią, że ostatni cykl przed inseminacją nastąpiło niesamowite wyluzowanie i akurat sie udało :)
Te historie może i się zdarzają, ale nie mnie. Czekam na IUI w lipcu
Wiem, co czujesz... u mnie wyluzowanie i odpuszczenie na super poziomie, ale ani przed, ani po IUI się nie udało... ;-) Idę odpuszczać na IVF ;-)

Do góry