reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Usg pierwszego trymestru

Sylwia9006

Aktywna w BB
Do ginekologa chodzę prywatnie, na ostatniej wizycie dostałam skierowanie na usg I trymestru + test Pappa do szpitala. Czy skierowanie daje mi możliwość skorzystania z tych badań na NFZ?
Jak to u was wyglądało ?

reklama
Kazdy szpital, poradnia, gabinet moze miec jakies inne ustalenia, zasady funkcjonowania. To bardzo ogolne pytanie. Skoro masz skierowanie to raczej bedzie to wizyta na fundusz. Takich badan na oddziale chyba nie wykonuja, wiec masz je do jakiejs poradni? Najlepiej o takie rzeczy wypytywac u zrodla.

Nawet jeśli prowadzisz ciążę prywatnie, przysługuje Ci skorzystanie z USG I trymestru (plus biochemia krwi) oraz USG II trymestru. Skierowanie może wystawić prywatny lekarz, musi być na nim napisany wiek ciąży.
Skierowania nie musisz realizować w wyznaczonym przez lekarza miejscu (szpitalu), możesz je zrealizować w dowolnej jednostce, która wykonuje takie badania i ma podpisaną na nie umowę z NFZ - to nie tylko szpitale, ale też niektóre prywatne gabinety, poradnie.

reklama
No właśnie pytanie moje wynika stąd że lekarz pokierował mnie do szpitala w którym chciałabym potem rodzić a poczytałam trochę ze te badania są od tego roku refundowane przez NFZ. Jest teraz długi weekend i od piątku zastanawiałam się czy będę płacić czy nie
Nie będziesz. Badanie możesz wykonać gdzie chcesz byleby ta placówka miała umowę z NFZ. A lekarz prywatny może wystawić takie skierowanie- tu nie ma nic do rzeczy, musi być tylko wpisany tydzień ciąży na nim, jego pieczątka i pieczątka jego gabinetu- nawet jeśli to gabinet prywatny.

Do góry