reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

usg naszych pociech

Lil kate, nie wiem, jakie są normy z wielkością dzidzi na tym etapie, ale na pewno jest duża tolerancja, a jeden plus masz pewny - mniejsze dziecko łatwiej urodzić:-)

reklama
Zgadzam się Ol, mój syn ważył 4570g jak się urodził i uwierzcie mi, że rodzenie go było nie lada wyzwaniem dla mnie. A twoje dziecko Lil Kate nie jest nic za małe, jest akurat do wieku ciążowego. Jak za duże to wcale nie jest dobrze, zaraz podejrzenia idą w kierunku cukrzycy ciążowej.

No wlasnie moja pani doktor mnie uspokoila, pokazujac wykres masy dziecka w poszczegolnych tygodniach z uwzglednieniem odchylen standardowych i moje dziecko jest idealnie na linii trendu :)

a w srode bylismy na superdokladniutkim usg na ktorym pani doktor pokazala nam wszysciutenko i wszystko zbadala ( robilismy tez dopplera). podobno to jakis supernowoczesny sprzet prosto ze stanow i faktycznie troche kosmicznie wygladal:szok:

a oto moj dzidzius w 30 tygodniu:

BPD 7,78 cm
HC 27,24 cm
AC 25,43 cm
FL 5,82 cm

serducho mamy zdrowiutenkie, lozysko wydolne. na koniec pani doktor nam powiedziala ze gratuluje supezdrowiutkiej 100% dziewczynki:-)

i od wczoraj chodze cala w skowronkach, bo zapas wod sie uzupelnil!!!:-)

wiec jest szansa na luty!!!

i jak sobie ogladam to badanie na dvd (od wczoraj widzialam juz chyba z 10 razy:-p) to jest taki moment ze caly ekran to buzka mojej coreczki, tak slicznie sie do nas odwrocila, poruszala powiekami i buziaczkiem :-) i jest taka do taty podobna!! jak mi sie uda zrobic z tego zdjecie to wam pokaze.

Super LIL KATE! Bardzo sie ciesze ze Twoja corcia cala zdrowa i ze wody sie uzupelnily! Napewno dotrwasz do lutego tylko odpoczywaj dalej!
A co dokladnie ten doppler bo ja chyba mam za 2 tygodnie miec..?

dopler to badanie przeplywow w naczyniach (sprawdzenie czy dobrze fukcjonuje np. serduszko dizdzi, czy lozysko jest wydolne itp.).

tak w skrocie wielkim;-)

lil kate ciesze się również,że wszystko z dzidzią dobrze i że ty też jesteś w lepszym stanie...podobno nastawienie to połowa sukcesu!!!:tak: :tak:
Tylko tak dalej to lutóweczka z Ciebie bedzie!!!

A tak swoja drogą to gdzie robuiłaś to usg?u twojego lekarza czy w szpitalu? ile Cie ti kosztowało??

mysia23, ja chodze do lekarza na wizyty do olmedu na zakladowej, i moja pani doktor pracuje w matce polce, ale na usg chodze w inne miejsce, poniewaz:

1. w olmedzie jest to usg takie sobie, bez rewelacji, nie najgorsze i nie najlepsze, chociaz jak dobry lekarz to i tak wszystko zobaczy (tylko specjalistycznych badan sie na tym nie zrobi). tam placilam 100 zl

2. w szpitalu gdzie ostatnio mialam przyjemnosc lezec, usg bylo w stanie stwierdzic tylko czy plod jest zywy czy nie:baffled:

a moja pani doktor robi tez usg w salve na struga gdzie w ostatnim czasie kupili takie super wypasione usg na ktorym zwykly laik (np.ja i maz ) wszystko widzi. za badanie z dopplerem zaplacilam 250 zl. ale zdecydowanie bylo warto!

reklama
Lil kate bardzo Ci dziękuje za ta informacje...250 zł. to spora sumka, ale myśle,ze wrto mieć tą pewność,ze dzidziusiem wszystko jest ok...

Do góry