reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

USG ( 3D , 4D, genetyczne)

mi sprawdził się co do dnia termin z ostatniej miesiączki, bo wg tego z usg Przemo powinien urodzić się dwa tygodnie wcześniej:tak:

reklama
Hm...ja termin wg miesiaczki mialam na 29 lipca w wg usg 28 sierpnia :szok:...urodzilam....28 sierpnia:tak:....wiem, wiem to strasznie duzo 4 tygodnie roznicy ale w moim przypadku mialam baaaardzo dlugie i nieregularne cykle wiec w takich przypadkach wykonuje sie usg do 10 tc ktore okresla termin porodu bardzo dokladnie. W moim przypadku byl to 9 tc. Terminy wg usg w pozniejszych tygodniach nie jest juz tak trafne jak na pocztaku.

ja przynjamniej nie mam problemu bo mam taki sam termin według ostatniej miesiączki jak i wg usg:-) nawet nie ma dnia różnicy 21 maj:-)

Witajcie ja mam termin z OM 1 kwietnia z USG 27 marca a z ostatniego USG 16 marca bo mały jest większy o 2 tyg ale terminu trzymamy się 27 marca pozdrawiam.

Też mi się wydaje że dzidzia najlepiej wie kiedy ma się urodzić, tylko tutaj takie jakieś dziwne zwyczaje. Mojej koleżance wywołali poród w 39 tyg, bo z jakichś przyczyn nie chcą przedłużać powyżej 40 tyg.:nerd: Mówiła że to jest tak nienaturalne, bo podają kroplówkę i znieczulenie takie jakies że nie czuła połowy ciała i prawie wogóle porodu. Chyba i tak postaram się nie słuchać lekarz tylko czekać aż samo się wykluje, tak było od zawsze tylko teraz jakieś dziwne metody:baffled:

hej ;-)

termin porodu ustala sie na podstawie terminu ostatniej miesiaczki - np. OM byla 1 stycznia to pierwszym dniem ciazy jest 2 stycznia...
wg usg mozna wyzanczyc dlugosc trwania ciazy a tym samy termin porodu tylko w I trymestrze bo potem sa juz zbyt duze roznice osobnicze - w koncu dzieci rodza sie i 2 kilogramowe i 4 kilogramowe...
moje dziecko jest wlasnie "ofiara" upierania sie lekarzy ze jest starszy bo w 35 tc wazyl wg usg 3200 g. mialam miec cc ze wzgledu na moj stan zdrowia i po analizie moich wynikow z usg doszli do wniosku ze ciaza jest 2 tygodnie starsza niz to wynika z terminu OM... efekt byl taki ze Jasiek urodzil sie z waga 3030 g ale z calkowicie niedojrzalym ukladem oddechowym - ewidentnie wczesniak tyle ze bardzo duzy! pewnie gdyby posiedzial do konca abomanentu ;-) to mialby ponad 4 kg...

poza tym na moim wydruku z ostaniego usg (13tc) jest podany tydzien ciazy z dopiskiem +/- 11 days...

Cześć , mam takie pytanie bo troszke się nie pokoje jestem w 34 tygodniu ciąży i tydzień temu byłam na badaniu usg i zaniepokoiła mnie kość udowa która jest krótsza o 2 tygodnie , lekarz niby powiedział że nie ma co się co martwić, bo dzidzia po prostu może być malutka ale dziś się dowiedziałam że może to mieć jakieś znaczenie o zespole downa ? Może wy coś poradzicie?

BPD - 89.87 mm - 34tyg.3dni
AC - 287.96 mm - 32tyg.6dni
FL - 61.06 mm - 31tyg.5dni

hmmm... Twoj lekarz Cie uspakaja wiec albo mu zaufasz albo idz na konsultacje do innego lekarza.
"mierzenie" przez usg nie jest do konca precyzyjne wiec moze jeden z wymiarow jest "odchylony"?

Róznice 2 tyg miedzy poszczególnymi wymiarami są dopuszczalne. U mnie zawsze wszytkie wskazywaly na ten sam tydzien a pod koniec juz caly czas glowa byla o 2 tyg wieksza. To jest normalne ze sie martiwsz ale na pewno jest Ok. Moj synek mial po prostu okragla czaszke a nie wodoglowie jakby inna matka sobie wytlumaczyla. Jesli byloby cos nie tak to juz poprzednie wymiary wzbudzalyby zaniepokojenie lekarza. Glowa do gory bo za niedlugo porod:)

reklama
U mojego synusia też wymiary były różne o 2 tyg chodzi ogłókę ale lekarz mnie uspokoił że wszystko jest ok z USG to jest tak że nie zawsze dają dobre pomiary . Mój pierwszy synuś miał robione USG wagowe i wyszło że waży 2700 a na drugi dzień po USG się urodził i ważył 3150 więc różnica duża

Do góry