reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

USG ( 3D , 4D, genetyczne)

Moim zdanie tez to jest nie na miejscu i zgadzam sie z Toba w 100%.Jednego dnia moze byc wszystko ok a nastepnego nigdy nic nie wiadomo...dlatego to bylo moje 5 usg z czego 2 razy bylam na odplatnym dla wlasnego spokoju....nastepna wizyte mam na 24 kwietnia i zobaczymy co mi lekarka powie choc ona zawsze mowi ze wszystko jest w porzadku i co bym wiecej chciala...tym razem wypytam sie nieco wiecej....:tak:

reklama
hmm....
w pierwszej ciazy tez biegalabym na usg co chwilke ale do czasu... jak tylko zaczelam czuc ruchy malego to mi to sprawdzanie przeszlo ;-)
teraz mialam robione usg 2 razy (12tc, 21tc) - przeziernoc karkowa i polowkowe. w swieta wyladowalam w szpitalu i jakis mlody lekarz mnie zestresowal wiec pobieglam do swojego gina na kontrolne usg...

w I trymestrze mialoby byc wiecej usg? w normalnie przebiegajacej ciazy niby kiedy? do gina idzie sie pierwszy raz mniej wiecej w 6-7 tc.... wizyty sa co 4 tygodnie... wiec zakladajac ze usg jest robione przy pierwszej wizycie to to drugie usg jest juz tym "refundowanym" robionym mniej wiecej w 11-14 tc (tzw. genetyczne"). inna sprawa ze lekarze niechetnie zakladaja karte ciazy od razu - dosc czesto zakladana jest ona przy okazji usg "genetycznego" a co dopiero jakies dodatkowe usg...
co innego ciaza wysokiego ryzyka - jesli w poprzednich ciazach byly jakies komplikacje - ale jestem pewna ze lekarz prowadzacy bedzie wyedy inaczej postepowal i zadba o wszystko ;-)

stwierdzenie ze "dzis jest dobrze, ale jutro moze juz nie byc..." usg ma na celu sprawdzenie czy dziecko nie ma wad genetycznych i czy rozwija sie prawidlowo. od pewnego momentu ciazy dziecko TYLKO rosnie - wszystkie organy ma juz uksztaltowane i maja one dojrzewac

zastanowcie sie tez nad czyms innym - gdyby lekarz kazal wam biegac na usg co tydzien to nie myslalybyscie ze widzi cos co go niepokoi? ja umieralabym ze strachu i nawet gdyby twierdzil ze jest OK nadal mialabym jakies zle przeczucia ;-)

najwazniejsze jest dla mnie teraz ze po dokladnym sprawdzeniu dzidzia jest zdrowa, ja czuje ruchy i cierpliwie czekam kiedy ja zobacze face to face ;-)

powodzenia ;-)

A to jestem zdziwiona że na NFZ robi się tylko 3 badania usg, bo ja miałam ich więcej jak do tej pory.Połówkowe robiłam prywatnie, a w 30 tygodniu chcemy jechać na usg 4d też prywatnie.

Zwykle wizyty u gina mialam co 3 tygodnie i za kazdym razem lekarz sluchal serca dziecka takim specjalnym urzadzeniem.....gdyby cos bylo zle to slyszalby, ze serce nie bije :-)
Dziewczynki to nie tylko u nas tak jest-w Anglii na przyklad robia tylko 4 badania usg-prepeowadzono badania, ktore dowodza, ze ultrasonograf podnosi temperature w macicy co nie dziala zbyt korzystnie na malca....dodatkowo sa przypuszczenia, ze w pewnym momencie ciazy aparatura do usg moze hamowac rozwoj plodu w pewnym stopniu.....
Dlatego wlasnie niektorzy ekarze robia badanie tylko w razie potrzeby....a nie co trzy tygodnie.....
Ale kazda z was i tak zrobi to co uwaza za sluszne :-)

Rubi nikt nie pisze,że wolałby mieć usg co tydzień ;-)
ale była poruszona kwestia tych 3 na całą ciąże.
Ja w poprzedniej ciąży chodziłam z martwym dzieckiem w macicy 4 tygodnie,organizm sam nie wydalił martwego płodu,pomimo tego,że nic nie brałam by zatrzymać krwawienie...
Moja lekarka zobaczyła na ostatnim usg 25 marca dzidzie i serduszko kolejne mam 29 kwietnia,bo jak będzie wszystko dobrze to będę miała odstawione leki.A potem to nie wiem kiedy kolejne.
Najgorszy jest ten okres do końca 1 trymestru.

selaminka - wlasnie o tym pisalam - o pierwszym trymestrze no i poczatku drugiego - jak juz poczujesz ruchy dziecka bedziesz spokojniejsza ;-) zawsze bedziesz mogla jechac do szpitala (jesli twoj lekarz nie ma sprzetu) i sprawdzic tetno plodu!
pamietam ze poki nie poczuje sie ruchow dzidzi to badanie usg jest jedynym "namacalnym" dowodem na to ze wszystko jest OK ;-)

a 3 badania usg refundowane przez NFZ to minimum jakie w ciazy nalezy zrobic - jesli lekarz ma jakies obawy kieruje pacjentke na dodatkowe badanie i nikt z tego powodu nie robi problemow

Witajcie dziewczyny, mam pytanie. Nie jestem pewna czy w tym poście powinno być ale przeglądałam tematy postów i jakoś żaden mi nie przypasował. Jestem w 29 tygodniu ciąży, miałam robione USG i jest wszystko ok. Ale ktoś mi powiedział że aparat którym robią jeśli jest kiepski to może podawać błędne dane o łozysku, wodach itd.? czy to prawda? Jesli tak to chyba skorzystam jeszcze z prywatnego USG dla pewności.

Dzieki :)

Cześć. Dziewczyny, co sądzicie o USG 3 D. Proszę o informacje - może któraś z Was już robiła to badanie. Wiem,że jest dość drogie - ok. 250 zł, ale czy rzeczywiście warto? Pomijam przeżycia emocjonalne podczas takiego usg,bo z pewnością są nieziemskie:-) Pozdrawiam!

reklama
Ja mam to jeszcze przed sobą - mam umówioną wizytę na początek lipca. Zdecydowałam się na USG 4D czyli film w czasie rzeczywistym (3D to tylko trójwymiarowe zdjęcia). U mnie kosztuje to sporo więcej ale też ze względu na klinike którą wybrałam - zależy mi na jakości. A czy warto? Na pewno, to jest pamiątka na całe życie bo dostajesz film na DVD - wyobraź sobie jak oglądacie to razem ze swoim dzieckiem jak już podrośnie :o)

Do góry