reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

USG naszych Słoneczek :)+interpetator skrótów USG

jesli moge sie wtracic to płyn owodniowy moze byc od 5 do 20 cm jak znajde linka to dokleje bo akurat taki sam problem miałam wczoraj ja mam 10 cm

reklama
dzieki dziewczyny za odpowiedzi :-) znajoma ze spzitala miala AFI - 57 i jej powiedzieli ze to juz na granicy bo jakby miala 51 to juz by miala 2 pkt mniej w tescie Manninga, wlansie mi napsala ze dostyaje zastrzyki na macice i w poniedzialek bedzie miala wywolywany porod (termin ma na 11 stycznia), martwia sie o nia bo ma bardzo wysokie cisnienie :-(

Test Manninga (inaczej profil biofizyczny płodu) jest to sposób oceny stanu dziecka w łonie matki w ostatnich miesiącach ciąży. Za pomocą USG i KTG ocenia się ilość płynu owodniowego, ruchy dziecka i czynność jego serca.

Punktacja Manninga - bada się 5 parametrów (ruchy oddechowe, ruchy płodu, napięcie mięśni płodu, objętość płynu owodniowego i test niestresowy) i ocenia jako 0,1 lub 2 pkt - robi się go w końcówce ciąży - to taka skala Apgar dla płodu

test Manninga (biofizyczny profil płodu)- maksymalny wynik to 10 punktów (przyznaje się po 2 punkty za ruchy, akcję serca, ruchy oddechowe, ruchy kończyn i ilość płynu owodniowego)

raz pisza ze max to 10 a raz ze 8, w szpitalu gdzie lezalam chyba bylo 8 (z tego co zauwazylam na scianie w sali z usg), no i wlasnie mi lekarz dal 8 pkt, teraz sama nie wiem, wiem tyle ze jakby bylo zle to by mnie nie wypuscili, powiedzieli ze jest dobrze ale jednak w dolnych granicach.

reklama
Do góry