Chodzi o to ze w chwili obecnej wszystkie stanowiska w mojej pracy są zajęte (moje stanowisko zajęła osoba zatrudniona na umowę o pracę). Pracuje 5 osób na umowę o pracę i 3 studentki na umowę zlecenie, i firmie zależy żeby taki układ zatrudnienia zachować. Zastanawiam się co może zrobić mój pracodawca jeżeli złożyłam u niego wniosek o przywrócenie do pracy, stąd te moje pytanie o umowę zlecenie. Ja rozumiem że odbywa się ono za porozumieniem stron ale czy może on mi ją zaproponować mimo że przed urlopem byłam i w zasadzie nadal jestem na umowie o pracę?czy jest to jakoś uregulowane prawnie? rozumiem że wypowiedzieć umowę bez mojej zgody może tylko wtedy kiedy ja nie złożę wniosku o obniżenie czasu pracy, tak?
reklama
E. Słotwińska-Rosłanowska
Ekspert BB. Prawniczka
Nie złożyła Pani wniosku o przywrócenie do pracy (bo taki wniosek może złożyć ktoś kto pracę stracił) ale jedynie o przerwanie urlopu wychowawczego.Chodzi o to ze w chwili obecnej wszystkie stanowiska w mojej pracy są zajęte (moje stanowisko zajęła osoba zatrudniona na umowę o pracę). Pracuje 5 osób na umowę o pracę i 3 studentki na umowę zlecenie, i firmie zależy żeby taki układ zatrudnienia zachować. Zastanawiam się co może zrobić mój pracodawca jeżeli złożyłam u niego wniosek o przywrócenie do pracy,
Pracodawca ma prawo proponować Pani różne warianty.Ja rozumiem że odbywa się ono za porozumieniem stron ale czy może on mi ją zaproponować mimo że przed urlopem byłam i w zasadzie nadal jestem na umowie o pracę?
Ale co? Składanie propzycji? To nie jest zakazane.czy jest to jakoś uregulowane prawnie?
Wypowiedzenie jest czynnością jednostronną, a zatem nie wymaga zgody drugiej strony.rozumiem że wypowiedzieć umowę bez mojej zgody może tylko wtedy kiedy ja nie złożę wniosku o obniżenie czasu pracy, tak?
czyli jeżeli złożyłam wniosek o przerwanie urlopu wychowawczego i powrót do pracy z dniem 1 września, przykładowo pracodawca dopuszcza mnie do pracy i dopiero w dzień rozpoczęcia pracy może wypowiedzieć mi umowę czy kolejno po zaakceptowaniu wniosku o przerwanie urlopu?jeżeli tak to ja nawet nie zdążę złożyć wniosku o obniżenie etatu...
jak rozumieć przepis z KP mówiący że pracodawca dopuszcza pracownika po zakonczeniu urlpou wych. na dotychczasowe stanowisko, bądż równorzedne (..) za wynagrodzeniem nie niższym od wynagrodzenia za pracę przysługującego pracownikowi w dniu podjęcia pracy na stanowisku zajmowanym przed tym urlopem, czyli jakby musi mi zapewnić tę samą zapłatę a to jest możliwe tylko na umowie o pracę. Tak mi się wydaje...
jak rozumieć przepis z KP mówiący że pracodawca dopuszcza pracownika po zakonczeniu urlpou wych. na dotychczasowe stanowisko, bądż równorzedne (..) za wynagrodzeniem nie niższym od wynagrodzenia za pracę przysługującego pracownikowi w dniu podjęcia pracy na stanowisku zajmowanym przed tym urlopem, czyli jakby musi mi zapewnić tę samą zapłatę a to jest możliwe tylko na umowie o pracę. Tak mi się wydaje...
Ekspert BB. Prawniczka
Tak jak pisałam są sytuacje, w których pracodawca ma prawo wypowiedzić Pani umowę w czasie urlopu wychowawczego. BEzwzglednie jednak może to zrobić po Pani powrocie do pracy.czyli jeżeli złożyłam wniosek o przerwanie urlopu wychowawczego i powrót do pracy z dniem 1 września, przykładowo pracodawca dopuszcza mnie do pracy i dopiero w dzień rozpoczęcia pracy może wypowiedzieć mi umowę czy kolejno po zaakceptowaniu wniosku o przerwanie urlopu?jeżeli tak to ja nawet nie zdążę złożyć wniosku o obniżenie etatu...
Kodeks pracy dotyczy wyłacznie powiązań pracodawca-pracownik.jak rozumieć przepis z KP mówiący że pracodawca dopuszcza pracownika po zakonczeniu urlpou wych. na dotychczasowe stanowisko, bądż równorzedne (..) za wynagrodzeniem nie niższym od wynagrodzenia za pracę przysługującego pracownikowi w dniu podjęcia pracy na stanowisku zajmowanym przed tym urlopem, czyli jakby musi mi zapewnić tę samą zapłatę a to jest możliwe tylko na umowie o pracę. Tak mi się wydaje...
Witam,
mam jeszcze takie 2 pytania:
1. czy pracodawca ma obowiązek powiadomić pracownika (mnie) o decyzji jaką podjął w stosunku do zlożonego przeze mnie wniosku o przerwanie urlopu czy zazwyczaj wydaje się go na prośbę pracownika? (jezeli wniosek został uwzgledniony z zachowaniem dotychczasowych warunków umowy; tj. pełny etat, umowa na czas określony do 14.01.2014), 27.07 złożyłam wniosek i odpowiedzi nie otrzymałam na piśmie
2. w dniu dzisiejszym otrzymałam informację od kierownika iż ma moją osobę uwzględnić w grafiku na miesiąc wrzesień (czyli od tego miesiąca o który wnioskowałam) zatem rozumiem że uwzględniono mój wniosek i od 1 września wracam do pracy, czy w związku z tym mogę złożyć wniosek o obniżenie wymiaru czasu pracy wcześniej niż te przepisowe 14 dni przed rozpoczęciem pracy???
mam jeszcze takie 2 pytania:
1. czy pracodawca ma obowiązek powiadomić pracownika (mnie) o decyzji jaką podjął w stosunku do zlożonego przeze mnie wniosku o przerwanie urlopu czy zazwyczaj wydaje się go na prośbę pracownika? (jezeli wniosek został uwzgledniony z zachowaniem dotychczasowych warunków umowy; tj. pełny etat, umowa na czas określony do 14.01.2014), 27.07 złożyłam wniosek i odpowiedzi nie otrzymałam na piśmie
2. w dniu dzisiejszym otrzymałam informację od kierownika iż ma moją osobę uwzględnić w grafiku na miesiąc wrzesień (czyli od tego miesiąca o który wnioskowałam) zatem rozumiem że uwzględniono mój wniosek i od 1 września wracam do pracy, czy w związku z tym mogę złożyć wniosek o obniżenie wymiaru czasu pracy wcześniej niż te przepisowe 14 dni przed rozpoczęciem pracy???
Ekspert BB. Prawniczka
Nie ma obowiązku. Pracodawca jest wnioskiem związany, a zatem informuje Pani pracodawcę, że Pani wraca i już. Wraca Pani co do zasady na to samo stanowisko i te same warunki co przed urlopem.1. czy pracodawca ma obowiązek powiadomić pracownika (mnie) o decyzji jaką podjął w stosunku do zlożonego przeze mnie wniosku o przerwanie urlopu czy zazwyczaj wydaje się go na prośbę pracownika? (jezeli wniosek został uwzgledniony z zachowaniem dotychczasowych warunków umowy; tj. pełny etat, umowa na czas określony do 14.01.2014), 27.07 złożyłam wniosek i odpowiedzi nie otrzymałam na piśmie
Wniosek o obniżenie wymiaru składa się 14 dni przed planowaną datą rozpoczęcia pracy w niższym wymiarze.2. w dniu dzisiejszym otrzymałam informację od kierownika iż ma moją osobę uwzględnić w grafiku na miesiąc wrzesień (czyli od tego miesiąca o który wnioskowałam) zatem rozumiem że uwzględniono mój wniosek i od 1 września wracam do pracy, czy w związku z tym mogę złożyć wniosek o obniżenie wymiaru czasu pracy wcześniej niż te przepisowe 14 dni przed rozpoczęciem pracy???
Mam jeszcze takie pytanie.
Pracę zaczynam od 1 wrzesnia a wniosek o obnizenie wymiaru czasu pracy składam 16 sierpnia.We wniosku zawrę takie sformułowanie: Prosże o skrócenie wymiaru czasu pracy do 3/4 etatu w okresie od...???? jakie daty mam tutaj wpisać? od 1 września czy 16 sierpnia?
Pracę zaczynam od 1 wrzesnia a wniosek o obnizenie wymiaru czasu pracy składam 16 sierpnia.We wniosku zawrę takie sformułowanie: Prosże o skrócenie wymiaru czasu pracy do 3/4 etatu w okresie od...???? jakie daty mam tutaj wpisać? od 1 września czy 16 sierpnia?
Ekspert BB. Prawniczka
Mam jeszcze takie pytanie.
Od 1 września, bo od tego dnia chce Pani pracować w skróconym wymiarze.
reklama
Ekspert BB. Prawniczka
To zalezy w jakim aspekcie. Jesli pyta Pani o to od kiedy będzie Pani pracować w obniżonym wymiarze - odpowiedź: od 1 września.ok od 1 września obniżony wymiar czasu pracy ale licząc do kiedy jest ten obniżony wymiar to bierze się pod uwagę dzień złożenia wniosku tak? czyli np. od 16 sierpnia???
Jesli pyta Pani o to, od kiedy biegnie termin 12 miesięcy ochrony - odpowiedź: od dnia złożenia wniosku tj od 16 sierpnia.