reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

urlop wychowawczy, druga ciąża a urlop macierzyński

witam,
mam takie pytanie. Chcę od września 2011r. wrócić do pracy. Przerywam urlop wychowawczy na którym jestem od 17 kwietnia 2010r. do 16 kwietnia 2013r. Jestem zatrudniona na podst. umowy na czas określony (tj.do 14 stycznia 2014r). Bedę wnioskowała u pracodawcy o przyjęcie mnie do pracy oraz obniżenie wymiaru czasu pracy. W jakich terminach należy złożyć ww dokumenty? czy potrzebne są jakieś załączniki, kserokopie itd? wg kodeksu pracy przerywając urlop wychowawczy i wnioskując o obniżenie czasu pracy prawo chroni mnie przed wypowiedzeniem przez 12 miesięcy tj od 1 września 2011r. do 31 sierpnia 2012r, czy dobrze rozumiem?
Proszę o odpowiedź

reklama
Chcę od września 2011r. wrócić do pracy. Przerywam urlop wychowawczy na którym jestem od 17 kwietnia 2010r. do 16 kwietnia 2013r. Jestem zatrudniona na podst. umowy na czas określony (tj.do 14 stycznia 2014r). Bedę wnioskowała u pracodawcy o przyjęcie mnie do pracy oraz obniżenie wymiaru czasu pracy. W jakich terminach należy złożyć ww dokumenty?
Oświadczenie o przerwaniu urlopu na 30 dni przed planowaną datą powrotu do pracy. Wniosek o obniżenie wymiaru czasu pracy na 14 dni przed rozpoczęciem pracy w obniżonym wymiarze.
czy potrzebne są jakieś załączniki, kserokopie itd?
Nie.

wg kodeksu pracy przerywając urlop wychowawczy i wnioskując o obniżenie czasu pracy prawo chroni mnie przed wypowiedzeniem przez 12 miesięcy tj od 1 września 2011r. do 31 sierpnia 2012r, czy dobrze rozumiem?
Nie do końca. Termin 12 miesięcy liczy się od dnia złożenia wniosku a nie od dnia rozpoczęcia pracy w obniżonym wymiarze.

Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze kilka pytan: czy mój pracodawca może odrzucić wniosek o obniżenie wymiaru czasu pracy? wg kodeksu pracy nie ale jak to jest w praktyce? i czy pracodawca w momencie kiedy ja zlożę wniosek o przerwanie urlopu wychowawczego, on przywróci mnie do pracy ale może zwolnić jeszcze przed rozpoczęciem pracy tj. wniosek o przerwanie urlopu wychowawczego złożę przed 1 sierpnia, on go zaakceptuje i przed 1 września (planowanym rozpoczęciem pracy) może mnie zwolnić mimo ze nawet nie rozpoczęłam pracy?

Mam jeszcze kilka pytan: czy mój pracodawca może odrzucić wniosek o obniżenie wymiaru czasu pracy? wg kodeksu pracy nie ale jak to jest w praktyce?
nie może.
i czy pracodawca w momencie kiedy ja zlożę wniosek o przerwanie urlopu wychowawczego, on przywróci mnie do pracy ale może zwolnić jeszcze przed rozpoczęciem pracy tj. wniosek o przerwanie urlopu wychowawczego złożę przed 1 sierpnia, on go zaakceptuje i przed 1 września (planowanym rozpoczęciem pracy) może mnie zwolnić mimo ze nawet nie rozpoczęłam pracy?
Co do zasady nie. Niemniej stawa o szczególnych warunkach rozwiązywania umów z pracownikami przewiduje taką możliwość.

W takim razie czy można się tego jakoś ustrzec. Z tego co mi wiadomo nie przewiduje się zwolnień pojedynczych pracowników ani zwolnień grupowych. Wszystkie stanowiska w mojej pracy sa już obsadzone więc mój powrót oznacza zwolnienie jednej osoby. Chciałam dodać iż otrzymałam zwolnienie z pracy ale w związku z tym że byłam w ciąży przywrócono mnie do pracy a zwolnienie anulowano a teraz obawiam się powtórnego zwolnienia. Co mogę zrobić?

czy może mi pani coś doradzić?

Oczywiscie, ale niekoniecznie w ciągu kilku godzin :)

W mojej ocenie pracodawca nie skorzysta z możliwości zwolnienia Pani w czasie urlopu, bo zrobiłaby to znacznie wczesniej (do tej pory). Nie widzę możliwosci ustrzeżenia się przez zolnieniem innej niż jak najwczesniejsze złożenie wniosku o skrócenie wmiaru czasu pracy. Złożyłabym taki wniosek 14 dni przed powrotem do pracy.

witam,
wniosek o obniżenie czasu pracy należy złożyć 14 dni przed planowanym rozpoczęciem pracy, czy w te 14 dni wlicza się także soboty i niedziele czy tylko dni robocze tj od poniedziałku do piątku. Pracuje w handlu stad moje pytanie o ile to ma jakieś znaczenie. Czy pracodawca może przywrócić mnie do pracy ale zmieniając umowę z tej na czas określony którą miałam przed urlopem wychowawczym na umowę zlecenie?

reklama
wniosek o obniżenie czasu pracy należy złożyć 14 dni przed planowanym rozpoczęciem pracy, czy w te 14 dni wlicza się także soboty i niedziele czy tylko dni robocze tj od poniedziałku do piątku. Pracuje w handlu stad moje pytanie o ile to ma jakieś znaczenie.
Rozumiem, ze to pytanie. Jesli tak, odpowiadam. Termin ten to 14 dni kalendarzowych (dwa tygodnie).
Czy pracodawca może przywrócić mnie do pracy ale zmieniając umowę z tej na czas określony którą miałam przed urlopem wychowawczym na umowę zlecenie?
Taka zmiana wymagalaby zgody obu stron (pracownika i pracodawcy). Jedyne co pracodawca może zrobić bez Pani zgody to umowę wypowiedzieć.

Do góry