Witam serdecznie
Może Pani prawnik albo któraś z Was mi pomoże i rozwieje moje wątpliwości
Otóż,pod koniec września miałam wrócić do pracy po rocznym urlopie wychowawczym-jednak okazało się(kilka dni temu),że jestem w drugiej ciąży.I tu zaczynają się schody...Mam pracę w szkodliwych warunkach-w pierwszej ciąży pracodawca chciał,żebym dalej pracowała..nie zgodziłam się,bo nie chciałam ryzykować zdrowia swojego i dziecka,byłam na l4.Teraz obawiam się,że sytuacja może się powtórzyć-bo niby może mnie zwolnić z obowiązku pracy,ale wiem,że firma tego nie zrobi,bo wtedy to oni będą musieli wypłacać i pensję.A jeśli będę na zwolnieniu lekarskim,to wtedy zus.Nie wiem co mam zrobić,nie jestem typem kombinatora i dlatego strasznie się denerwuję tą sytuacją :-(
Czy w dniu zakończenia urlopu wychowawczego mogę zanieść zwolnienie lekarskie?Bardzo chciałabym załatwić sprawę ugodowo z szefem-tzn.powiedzieć mu odpowiednio wcześniej,że jestem w ciąży-ale nie wiem czy to nie będzie miało dla mnie złych konsekwencji?tzn.że np.nie przywróci mnie do pracy wiedząc,że jestem w ciąży?Dodam,że mam umowę o pracę,na czas nieokreślony.Bo spotkałam się z różnymi opiniami-np.że muszę przepracować jeden dzień i dopiero na drugi dzień przynieść zwolnienie,a również z opinią,że tego samego pierwszego dnia pracy mogę przynieść zwolnienie lekarskie.
Proszę o pomoc
Z góry bardzo dziękuję