reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

urlop wychowawczy, druga ciąża a urlop macierzyński

29.11.2012 urodziłam drugie dziecko i jestem obecnie na urlopie macierzyńskim (jezeli dobrze wyliczyłam 20 tygodni czyli do 17.04.2013r w moim przypadku), po podstawowym urlopie macierzyńskim przysługuje mi dodatkowy urlop macierzyński w wymiarze 4 tygodni tak?
Tak
czy po tym dodatkowym urlopie macierzyńskim moge skorzystać z zaległego urlopu wypoczynkowego z 2012r i z bieżącego 2013r?
Tak.

Zakłądam jednak,z e Pani umowa o pracę do tego czasu nie wygaśnie. O rodzaju umowy Pani w pytaniu nie pisze.

reklama
moja umowa o prace jest na czas określony do 14.01.2014r. czy jeżeli bede mogla skorzystać z opcji obniżenia wymiaru czasu pracy do 3/4 etatu moja umowa wygasa 14.01.2014r czy zostaje przedłużona do dnia w którym te 3/4 etatu się kończy?

moja umowa o prace jest na czas określony do 14.01.2014r. czy jeżeli bede mogla skorzystać z opcji obniżenia wymiaru czasu pracy do 3/4 etatu moja umowa wygasa 14.01.2014r czy zostaje przedłużona do dnia w którym te 3/4 etatu się kończy?
Umowa wygasa 14.01.2014. Może Pani skorzystac z obnizenia wymiaru do tego czasu.

Witam mam podobny problem a mianowicie:

przebywając na urlopie wychowawczym na starszego syna <od 10,06,2010> zaszłam w ciążę i 20.08.2012 urodziłam kolejne dziecko. z dniem 20.08.2012 jestem na urlopie macierzyńskim wg. pisma aż do 20.01.2013 roku. to jest 22 tygodni. czy przysługuje mi dodatkowy urlop macierzyński 4 tyg? i kiedy mam wysłać stosowne pismo? i jeszcze jedno pytanie- chce zrezygnować z pracy całkowicie kiedy mam wysłać pismo z wypowiedzeniem? muszę wszystko załatwić pisemnie gdyż moje miejsce pracy zostało zlikwidowane a całe biuro mieść się w innym mieście.

1 Urlop przerwałam 19.08.2012 i od 20.08.2012 byłam na macierzyńskim
2 Pierwsze dziecko urodziłam 12.11.2009
3 Umowe mam na czas okreslony do 14.10.2018 roku. jednak nie wiem jak to sie ma z tym gdyż firma ogłosiła "upadłość układowa" < ?? tak mam zapisane na zaświadczeniu> i jako tako miejsca pracy w moim mieście nie mam, jedynie co mnie chroniło to ciąża przed "utratą pracy"

z tego co doczytałam to kadrowa zle wyliczyła mi tygodnie powinno byc 20 tyg czyli do 6 stycznia a na piśmie mam ze przyznano mi do 20 stycznia-i teraz pytanie czy nie za pozno jak w poniedziałek wyśle pismo z prośbą o te 4 tyg dodatkowe? czy oni pomylili sie na swoją nie korzyść czy jak? już całkiem nie wiem nic a boje sie ze może być już za późno.

reklama
z tego co doczytałam to kadrowa zle wyliczyła mi tygodnie powinno byc 20 tyg czyli do 6 stycznia a na piśmie mam ze przyznano mi do 20 stycznia-i teraz pytanie czy nie za pozno jak w poniedziałek wyśle pismo z prośbą o te 4 tyg dodatkowe?
No to jest problem, bo rzeczywiscie urlop powinien trwać do 6 stycznia. A zatem wnioskowanie teraz o urlop dodatkowy jest wnioskowaniem po terminie. Ja bym złożyła wniosek mnie więcej takiej treści: "Prosze u udzielenie mi maksymalnego mozliwego wymiaru dodatkowego urlopu macierzynskiego bezpośednio po urlopie macierzyńskim."
czy oni pomylili sie na swoją nie korzyść czy jak?
Bez wątpienia pomylili się.

Do góry