reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

urlop wychowawczy, druga ciąża a urlop macierzyński

z dniem 31 sierpnia 2011r. z własnej woli przerwałam urlop wychowawczy (byłam na nim od 17 kwietnia 2010r do 31.sierpnia.2011r) i wróciłam do pracy z dniem 1 września 2011r. Na własną prośbę pracuje w obniżonym wymiarze czasu pracy tj na 3/4 etatu do 12 sierpnia 2012r. później automatycznie przechodzę na pełen etat (wcześniej pracowałam na cały etat; umowę mam do 14 stycznia 2014r.). Moje pytanie jest następujące: jezeli zajdę w ciążę w czasie trwania mojej umowy na 3/4 etatu to czy w takim wypadku moja umowa z pracodawca kończy się z dniem porodu?
Pani umowa wygasa 14 stycznia 2014. Chyba, że wtedy będzie Pani w ciąży (starszej niz 3 miesiące) to wtedy umowa zostanie przedłuzona do dnia porodu.

czy w dalszym ciagu bede zatrudniona wtedy już na pełen etat i przsługuje mi zarówno urlop macierzyński jak i wychowawczy?
W przypadku urodzenia dziecka w okresie od 13 sierpnia 2012 do 14 stycznia 2014 przysługuje Pani zarówno urlop macierzyński jak i wychowawczy, ale nie dłuższe niż do 14 stycznia 2014.

reklama
Pierwszą część urlopu wychowawczego zakończyłam 04.08.2011 r, następnie przebywałam na zwolnieniu lekarskim zw. z drugą ciążą do 07.03.2012 r. Drugie dziecko urodziłam 07.03.2012 r. - czy w takim wypadku przysługuje mi urlop macierzyński czy tylko zasiłek macierzyński?
W jakim wymiarze - 20 tyg. + 4 dodatkowe tyg.? Czy wymagany jest wniosek o urlop / ewent. zasiłek macierzyński, który składam pracodawcy?

Pierwszą część urlopu wychowawczego zakończyłam 04.08.2011 r, następnie przebywałam na zwolnieniu lekarskim zw. z drugą ciążą do 07.03.2012 r. Drugie dziecko urodziłam 07.03.2012 r. - czy w takim wypadku przysługuje mi urlop macierzyński czy tylko zasiłek macierzyński?
Przysługuje urlop.

W jakim wymiarze - 20 tyg. + 4 dodatkowe tyg.?
Tak.

Czy wymagany jest wniosek o urlop / ewent. zasiłek macierzyński, który składam pracodawcy?
Nie. Wymagane jest poinformowanie pracodawcy o porodzie i dostarczenie pracodawcy zaświadczenia o porodzie (o urodzeniu dziecka) wydawanego przez szpital.

Pani umowa wygasa 14 stycznia 2014. Chyba, że wtedy będzie Pani w ciąży (starszej niz 3 miesiące) to wtedy umowa zostanie przedłuzona do dnia porodu.

W przypadku urodzenia dziecka w okresie od 13 sierpnia 2012 do 14 stycznia 2014 przysługuje Pani zarówno urlop macierzyński jak i wychowawczy, ale nie dłuższe niż do 14 stycznia 2014.

Jestem w ciąży. Moja umowa o pracę (3/4 etatu w wyniku przerwania urlopu wychowawczego trwa do 12 sierpnia 2012r. umowę o prace mam do 14 stycznia 2014r.) i jak rozumiem kodeks pracy chroni mnie od 1 dnia ciąży i nie musze obawiac się rozwiązania umowy z tego powodu.Czy powinnam poinformować swojego pracodawcę i przedłożyć mu zaświadczenie o stwierdzeniu ciąży (czy taki dokument jest wymagany) czy poczekać?

Ostatnia edycja:
]Jestem w ciąży. Moja umowa o pracę (3/4 etatu w wyniku przerwania urlopu wychowawczego trwa do 12 sierpnia 2012r. umowę o prace mam do 14 stycznia 2014r.) i jak rozumiem kodeks pracy chroni mnie od 1 dnia ciąży i nie musze obawiac się rozwiązania umowy z tego powodu.Czy powinnam poinformować swojego pracodawcę i przedłożyć mu zaświadczenie o stwierdzeniu ciąży (czy taki dokument jest wymagany) czy poczekać?
Nie ma obowiązku informowania pracodawcy o ciązy. Niemniej jesli będzie Pani chciała skorzystać z jakiegokolwiek prawa przysługującego kobiecie w ciaży, bedzie Pani musiała przedłożyć zaświadczenie o ciązy.

Mam jeszcze takie pytanie: czy przerywając urlop wychowawczy i wracając do pracy na 3/4 etatu mój pracodawca moze w jakiś sposób przedłużyć mi umowę o pracę tylko do dnia porodu? mimo ze umowę na caly etat mam do 14 stycznia 2014r? chodzi mi o to czy taka sytuacja prawnie moze miec miejsce?

reklama
mozliwe że nie jasno się wyraziłam...., chodziło mi o to ze skoro przerwalam urlop wychowawczy i wróciłam do pracy na 3/4 etatu (umowa do 12 sierpnia 2012) (mimo ze umowe o prace na cały etat mam do 14 stycznia 2014r) a teraz jestem w ciąży to czy mój pracodawca może mi przedłuzyć umowę tylko do dnia porodu? czy taka sytuacja moze mieć miejsce? umowa na 3/4 etatu trwa do 12 sierpnia i mimo ciąży pracodawca automatycznie przywraca mi pełen etat?

i w jaki sposób naliczany jest zasiłek macierzyński za rok pracy na 3/4 etatu i część pełnego etatu? czy tak jak przy pełnym etacie średnia z pełnych przepracowanych 12 miesięcy?

Do góry