reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

urlop wychowawczy, druga ciąża a urlop macierzyński

chodziło mi o to ze skoro przerwalam urlop wychowawczy i wróciłam do pracy na 3/4 etatu (umowa do 12 sierpnia 2012) (mimo ze umowe o prace na cały etat mam do 14 stycznia 2014r) a teraz jestem w ciąży to czy mój pracodawca może mi przedłuzyć umowę tylko do dnia porodu?
Skoro umowa jest do 2014 roku, a poród w 2012 to jak można przedłużyć coś co trwa do 2014 do 2012?

umowa na 3/4 etatu trwa do 12 sierpnia i mimo ciąży pracodawca automatycznie przywraca mi pełen etat?
Nie.
i w jaki sposób naliczany jest zasiłek macierzyński za rok pracy na 3/4 etatu i część pełnego etatu?
Od wymiaru w jakim będzie Pani pracować w dniu porodu, czyli pewnie od 3/4.

czy tak jak przy pełnym etacie średnia z pełnych przepracowanych 12 miesięcy?
Nie, bo nastąpiła zmiana wymiaru zatrudnienia.

reklama
Skoro umowa jest do 2014 roku, a poród w 2012 to jak można przedłużyć coś co trwa do 2014 do 2012?

Nie.

Od wymiaru w jakim będzie Pani pracować w dniu porodu, czyli pewnie od 3/4.

Nie, bo nastąpiła zmiana wymiaru zatrudnienia.

Czyli umowa na 3/4 etatu przedlużona zostaje do dnia porodu tak? a zasiłek macierzyński wtedy w jaki sposób jest obliczany?

Czyli umowa na 3/4 etatu przedlużona zostaje do dnia porodu tak?
A skad ja to mam wiedzieć? Przecież nie podała Pani nigdzie w wątku planowanej daty porodu? Obniżenie trwa w okresie w jakim pmiało planowo trwać.

a zasiłek macierzyński wtedy w jaki sposób jest obliczany?
To zalezy w którym momencie urodzi Pani dzieco.

Takie dywagacje są bez sensu i wprowadzają tylko zamęt. Nie podając planowanej daty porodu nie uzyska Pani sensownej informacji.

Dziekuje za odpowiedź.Ale zasiłek macierzyński obejmuje przepracowanych pełnych 12 miesiecy a jeżeli ja 8 miesiecy pracowałam na 3/4 etatu a 4 na pełnym to wtedy w jaki sposób jest obliczany?
I jeszcze pytanie co do umowy: jeżeli poród jest planowany na 8 grudnia to umowa z 3/4 etatu która konczy się 12 sierpnia 13 sierpnia staje sie umowa na pełen etat tak?

Ale zasiłek macierzyński obejmuje przepracowanych pełnych 12 miesiecy a jeżeli ja 8 miesiecy pracowałam na 3/4 etatu a 4 na pełnym to wtedy w jaki sposób jest obliczany?
Ta zasada nie dotyczy sytuacji gdy zmienia się wymiar zatrudnienia.

I jeszcze pytanie co do umowy: jeżeli poród jest planowany na 8 grudnia to umowa z 3/4 etatu która konczy się 12 sierpnia 13 sierpnia staje sie umowa na pełen etat tak?
Tak. Od 13.08 wraca Pani do pełnego etatu.

witam,
bardzo prosze o pomoc. Moja kuzynka była zatrudniona na umowe o pracę na 7/8 etatu do 30.06.2012, 14.06.2012 urodziła dziecko (przez całą ciążę była na zwolnieniu lekarskim ze względu na to że praca która dotychczas wykonywała byla pracą fizyczną) a pracodawca nie przedłuzył jej umowy. Czy jest coś co ona teraz moze zrobić????
Prosze o pomoc.

witam,
bardzo prosze o pomoc. Moja kuzynka była zatrudniona na umowe o pracę na 7/8 etatu do 30.06.2012, 14.06.2012 urodziła dziecko (przez całą ciążę była na zwolnieniu lekarskim ze względu na to że praca która dotychczas wykonywała byla pracą fizyczną) a pracodawca nie przedłuzył jej umowy. Czy jest coś co ona teraz moze zrobić????
Prosze o pomoc.

Pracodawca nie ma obowiązku przedłużenia umowy, która wygasła po rozwiązaniu. Kuzynka do 30.06 była na urlopie macierzyńskim, od 1 lipca jest bezrobotna z prawem do zasiłku macierzyńskiego. O zasiłek na okres dodatkowego urlopu może wnioskować w ZUS.

reklama
witam,
29.11.2012 urodziłam drugie dziecko i jestem obecnie na urlopie macierzyńskim (jezeli dobrze wyliczyłam 20 tygodni czyli do 17.04.2013r w moim przypadku), po podstawowym urlopie macierzyńskim przysługuje mi dodatkowy urlop macierzyński w wymiarze 4 tygodni tak?czy po tym dodatkowym urlopie macierzyńskim moge skorzystać z zaległego urlopu wypoczynkowego z 2012r i z bieżącego 2013r jezeli pózniej zdecyduje sie na urlop wychowawczy?

i jeszcze jedno pytanie: jeżeli po urlopie macierzyńskim, skorzystam z dodatkowego urlopu i wykorzystam zaległy urlop za 2012r, moge wnioskować o obniżenie wymiaru czasu pracy do 3/4 etatu? przy poprzednim dziecku przerwałam urlop wychowawczy, wróciłam do pracy wnioskując o obnizenie etatu do 3/4 i pózniej automatycznie po roku czasu powrócilam na pełen etat, moja umowa o prace jest na czas określony do 14.01.2014r. czy jeżeli bede mogla skorzystać z opcji obniżenia wymiaru czasu pracy do 3/4 etatu moja umowa wygasa 14.01.2013r czy zostaje przedłużona do dnia w którym te 3/4 etatu się kończy?

Ostatnia edycja:
Do góry