reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Upichćmy coś: pysznego (kalorycznego:p) i dietetycznego

pączki z serkiem waniliowym

składniki:
1 szkl mąki
1 łyżka cukru
serek waniliowy 250 gram
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego ,octu,oleju
olej do smażenia

Wszystkie składniki mieszamy ze soba ,jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie możemy dosypać mąki ,potem malutką łyżeczką kladziemy porcje na olej i smażymy z bou stron na złoty kolor ,potem odsączamy z tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem

na skrzydełka napisze pozniej bo jest trochę do pisania

reklama
hej dziecwzyny ostatnio zasmakowalam w nalesnikach ze szpinakiem :D wiec podaje tu przepis dla zwolenniczek wegeterianizmu i nie tylko :) :
NALESNIKI ZE SZPINAKIEM
wiec tak nalesniki wszyscy wiemy jak sie robi wiec podaruje sobie pisanie o tym co i ile :)
szpinak :
dodaje pol opakowania szpinaku mielonego (mrozonka), rozmrazam wrzucam do garnuszka, dodaje 4 zabki czosnku oczywisc ie rozgniecionego, dwie spore szczypty soli i pieprzu, dodaje tez czosnek suszony kamisa bo sa w nim tez inne przyprawy, do tego caly serek smietankowy hohlanda, wszytsko lekko zagotowuje a na koniec dodaje ok pol szkalnki mleka, ale moze tez byc smietana 18% i zagotowuje lekko

na goracy nalesnik klade plasterek sera goracy farsz i zawijam no i gotowe
SMACZNEGO :-);-)

hej dziewczyny ja mam sprawdzony przepis na pizze od dawna go robie i smakuje jak w dobrej restauracji
0.5kg maki
4 dag drozdzy
250 ml cieplej wody
plaska lyzeczka soli
pol lyzeczki cukru
2 lyzki oliwy

drozdze rozprowadzic z cukrem i woda wymieszac z ok. 4 lyzki maki przykryc odstawic w cieple miejsce na 15 minut do wyrosniecia.do maki z sola wlac rozczyn wymieszac i zagniesc miekkie ciasto oliwe dac pod koniec ugniatania zeby dobre ciasto wyszlo nalezy je ugniatac przez 10 minut.rozlozyc ciasto na blache posmarowac sosem z pomidorow bazyli i tymianku i dac to co sie lubi .ja na przyklad daje salami boczek pomidory ser lazur i zolty jakis dobry.piec w 200 st. przez jakies 10 moze do 15 minut nalezy sprawdzac zeby ciasto nie bylo za twarde.mowie wam pycha:-):-)

Sałatka brokułowa

Składniki
* brokuły
* pomidory 3 szt
* ogórek 1 szt
* jajko ugotowane na twardo 4 szt
* czosnek 1 ząbek
* sól
* pieprz
* bazylia suszona
* majonez 3 łyżki
* musztarda 1 łyżeczka
* chrzan ze słoika 1 łyżeczka
Sposób przyrządzenia
1. Brokuły (świeże lub mrożone) gotujemy w osolonej wodzie.
2. Pomidory sparzone we wrzątku, pozbawiamy skóry i kroimy w cząstki.
3. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę.
4. Jaja ugotowane na twardo kroimy w ćwiartki.
5. Czosnek drobno siekamy.
6. Robimy sos: 3 łyżki majonezu, 1 łyżeczka musztardy i 1 łyżeczka chrzanu.
7. Następnie łączymy wszystkie składniki, solimy, pieprzymy, dodajemy bazylię. Na końcu zalewamy wszystko przygotowanym sosem.

A ja nie mam co gotować dla naszej trójki i tak sobie myślę ,czy te przepisy nadają się dla półtorarocznego malucha:confused::confused:

reklama
pączki z serkiem waniliowym

składniki:
1 szkl mąki
1 łyżka cukru
serek waniliowy 250 gram
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego ,octu,oleju
olej do smażenia

Wszystkie składniki mieszamy ze soba ,jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie możemy dosypać mąki ,potem malutką łyżeczką kladziemy porcje na olej i smażymy z bou stron na złoty kolor ,potem odsączamy z tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem

na skrzydełka napisze pozniej bo jest trochę do pisania
przepis bardzo ciekawy ale to nie pączki tylko placuszki.jak skończe diete to zaaplikuje sobie:-D

Do góry