reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Upichćmy coś: pysznego (kalorycznego:p) i dietetycznego

Sposób aby śmietana dodawana do zupy nie zwarzyła się:

Gdy zupa jest prawie gotowa, nalewamy śmietanę do kubka, tak do połowy, następnie nabieramy łyżkę stołową gorącej zupy, wlewamy do kubka ze śmietaną i mieszamy, po chwili dodajemy drugą łyżkę zupy do kubka i mieszamy, potem trzecią. Po takim "hartowaniu" wlewamy śmietanę do garnka z zupą.
Ja hartuję najpierw zimną wodą, taką mega zimną i mocno mieszam, a dopiero później wlewam gorącą zupkę :-) po samej zupie czasami zostaje mi trochę "grudek" śmietany, po zimnym+gorącym nigdy :-)

reklama
Sałatka z fasolki szparagowej i jajek

Szybka i bardzo dobra.

Składniki:
fasolka
jajka
majonez
ketchup (najlepiej pikantny)

Wykonanie:
fasolkę gotujemy, żeby była miękka i studzimy (ja mam pozarpawianą w słoikach, więc w ogóle ekspres), jajka gotujemy, żółtka odkładamy na bok, białka kroimy w paski. Układamy w półmisku warstwami: fasolka, białka, smarujemy to majonezem, polewamy ketchupem i znowu fasolka, jajka, majonez, ketchup. Na górze kruszymy ugotowane żółtka. Wsio.

Szybki obiad
Tak zwane coś z niczego, przeważnie robię go wtedy jak mam jakieś resztki i pustą lodówkę, a więc:

Składniki:
ziemniaki
wędliny (wszelkiego rodzaju, mogą być szynki, kiełbaski, parówki, resztki mięsa z wczorajszego obiadu, fajnie jak jest kawałek boczku)
pomidor
cebula
przyprawy
może być liść kapusty

Wykonanie:
Pomidora kroimy w grubą kostkę, ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, kiełbasę w kostkę, cebulę w talarki. Danie warstwowe, na spód garnka kładziemy 1-2 liście kapusty (zależy jak duży garnek i czy mamy), następnie trochę boczku (daje fajniejszy smak), kiełbaski, cebulę, na to warstwę ziemniaków, pomidor, ew. znów cebulę albo ziemniaki albo wszystko od nowa (zależy czy chcemy mieć duże danie dla całej rodziny, czy dla np. 2 osób, ilość produktów zależna od upodobania, ja daję zawsze najwięcej ziemniaków z racji wybrednej siostry, która wyjada tylko je). Dodaję 2-3 łyżki oleju, dolewam wody, żeby było jej mniej więcej pół garnka, przyprawiam tylko wegetą i oregano i na małym ogniu duszę, aż wszystko będzie miękkie.

Brokuły i kalafior zapiekane z makaronem

Brokuły i kalafiora wrzucamy do wrzącej, wcześniej osolonej i trochę posłodzonej wody i trzymamy na malutkim ogniu, żeby się nie ugotowały, a tylko trochę zmiękły. Makaron gotujemy (najlepiej świderki albo muszelki, choć jakieś grubsze nitki też są dobre). Jak mamy już gotowe warzywa, to wszystko dajemy na patelnię, uprzednio rozpuszczając trochę masła+margaryny, ma się to zapiec i warzywa mają zmięknąć do końca. Oczywiście przyprawiamy, konieczny jest czosnek, 2-3 ząbki przeciśnięte, poza tym przyprawiam jeszcze wegetą, czasem kropnę trochę magi - wedle gustu i smaku. Mieszamy co jakiś czas, żeby się nie przypaliło, można delikatnie podlać wodą. Bardzo dobrze smakuje też, jeśli na koniec zapiekania położymy na to plasterki żółtego sera, serek się rozpuści i na talerz, jak dla mnie pycha. Danie dobre na szybki obiad i na ciepłą kolację :-)

Hej podaje przepis na pyszne ciasteczka ja je uwielbiam:-D

a'la pieguski
2 i 1/4 filizanki maki
3/4 filizanki cukru
2 jajka
1 cukier waniliowy
1 lyzeczka sody
1 margaryna
2 czekolady

Wszystkie skladniki wymieszac oprocz czekolady, nastepnie pokroic czekolade w kosteczka i wymieszczac z calosci, piec ok 20/25 min w 180 st

To jest klasyczny przepis, ale mozna swirowac jak sie chce, ja jescze lubie z orzechami i rodzynkami. I zamiast 1 lyzeczki sody daje pol sody pol proszku do pieczenia.
Skladniki na poczatku ciezko polaczyc ale po jakims czasie miksowania wychodzi taka gesta papka. Nakladam mala lyzeczka na blache.

Naprawde pyszne polecam

Podam skrotowo przepis na

Krowka
Nalezy upiec tradycyjny biszkopt
Masa:
1.5 lyzki maki pszennej
1.5 lyzki maki zemniaczanej
4.5 lyzek cukru
1,5 szkl mleka
1/2kostki masla
1 cukier waniliowy
Polewa:
Kupic gotowa krowke albo mleko slodzene kondensowane i gotowac przez 2 godz.

Przygotowanie masy;
Make pszenna i ziemniaczana z cukrem rozrobic w 1/2 szklanki mleka reszte mleka zagotowac. Nastepnie dodac do tego co rozrobilismy w 1/2 szkl mleka i to zagotowac do otrzymania budyniu. Odstawic do ostudzenia i utrzec z maslem i cukrem waniliowym na jednolita mase.
Nasaczyc delikatnie biszkopt kawa zbozawa badz herbata uprzednio podzielony na pol przelozyc masa polozyc druga czesc biszkoptu i polac polewa. Mozna posywac orzechami

dziewczyny ależ tu słodziutko ja za chwilkę też dodam co nieco :) narazie osładzam sobie chwilę gorzką czekoladą z nadzieniem malinowym :D

Babka z cynamonem

SKŁADNIKI:
1 szkl cukru
4 jajka
cukier waniliowy (1opakowanie)
4 jabłka (kwaśne) lub 4 gruszki
1,5 szkl mąki tortowej
4 łyżki duże oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cynamon

PRZYGOTOWANIE:
Jabłka lub gruszki myjemy obieramy i usuwamy nasionka, kroimy w plasterki w poprzek dodajemy cynamon (dla lubiących ciekawy smak polecam dodać olejek rumowy, arakowy, migdałowy do wyboru).
Do miski wsypujemy cukier 4 jajka i cukier waniliowy miksujemy na najwyższych obrotach ok 5 min aż nie pojawią się bąbelki z powietrzem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia dodajemy na zmianę z olejem ok 15min aż masa nie będzie jednolita i z bąbelkami powietrza. Dodajemy wcześniej przygotowane jabłka lub gruszki z cynamonem mieszamy z masą.
Przekładamy do tortownicy lub blaszki i na 45min do piekarnika 180 oC

czas przygotowania to ok 30 min i co najważniejsze ZAWSZE WYCHODZI :rolleyes:

ciasto po upieczeniu i wersja mojego męża z lodami

Ostatnio edytowane przez moderatora:
clio ten kawałek odkrojony to już mi wysłałaś gołębiem he?:-p

Makaron z Brokułami
Składniki
-300g makaronu świderki lub rurki ( dla odchudzających sie makaron -pełnoziarnisty ciemny)
-1 Brokuł ( duży)
-czosnek 2 ząbki lub więcej ja daje zawsze 8 bo uwielbiamy czosnek
-4 duże plasterki sera żółtego najlepiej Gouda ( wg uznania moze byc więcej:-))
Przygotowanie
Makaron gotujemy, aż będzie zdatny do spożycia:-) dosalamy. Brokuły gotujemy ale nie może być za miękki. Wystarczy jakieś 5 min od czasu wrzenia wody. Następnie odcedzamy brokuły, w miedzy czasie obieramy czosnek rozgniatamy i przysmażamy na patelni, dodajemy do niego ugotowane brokuły doprawiamy wg uznania najlepiej żeby było ostro:-p:-) po 2 mi9nutach od dodania brokuł kładziemy na nie plastry sera żółtego. i czekamy az sie zacznie roztapiać. Na talerze nakładamy makaron, a na niego kładziemy naszą paste brokułową:-).

Życzę smacznego:-)

ale macie tu swietne przepisy! zaraz je sobie pozapisuje:D:D

jak przyrzadze cos dobrego to zapodam tu przeppis:)a jak narazie jeszcze doczytam o waszych pysznosciach...

Cześć dziewczyny :-)
O to przepis na Pączki z ziemniaków :-)

-Kilogram mąki
-Kilogram ziemniaków ostruganych (ugotować i skręcić przez maszynkę [ostudzone])
-4 całe jajka
-10 dek drożdży
-1/2 szklanki cukru (drożdże wymieszać z cukrem ,zrobią się takie jak mleko rozpuszczone)
-1/2 kostka margaryny (rozpuścić)
-2 łyżki octu( tylko czasem nie zamieniajcie na spirytus )
Zrobić ciasto jak na kopytka
Smażyć na oleju
Chyba tyle , smacznego.

A to dodam jeszcze jeden przepis na super naleśniki :-) Nie wiem czy znacie ale dodam :-)

-4 filety (pokroić w kostkę i usmażyć w przyprawie Gyros)
-ser żółty ( w kostce ,zetrzeć)
-sos czosnkowy
-kukurydza
Usmażyć naleśniki , wsadzić w środek trochę mięska , ser, kukurydzę i polać sosem, zawinąć i wsadzić do piekarnika rozgrzanego tak na 10 min aż się zapiecze.. Później też można polać do smaku sosem na wierzch...
Pyszne :-)

Ostatnia edycja:
reklama
witajcie jakie tu macie przepyszne przepisy , zaraz je przepisze i prosze o jeszcze
z góry dziekuje
dziekuje i pozdrawiam

Do góry