reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Upichćmy coś: pysznego (kalorycznego:p) i dietetycznego

reklama
Tam jest majonez ze śmietaną:-p więc nie sam majonez ;-) no ale z ketchupem pewnie jeszcze lepiej smakuje.
 
Blok czekoladowy



-paczka mleka w proszku (ja używam Łaciate 500 gram)
- ok.3 podwójne opakowania herbatników (ok 200g)
- 4 płaskie łyżki stołowe gorzkiego naturalnego kako
- 1,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- kostka masła




Zagrzać mleko, dodać pokrojone w kawałki masło i rozpuścić. Dodać cukier oraz kako - ciągle mieszając na małym ogniu.
Kiedy składniki się już połączą a cukier rozpuści , zdjąć z ognia i dodać stopniowo mleko w proszku cały czas miksować do otrzymania jednolitej masy. W tym czasie masa przez jakiś czas będzie strasznie gęsta i zrobią się "grudy" ale bez obaw miksować dalej i po chwili zrobi się piękna jednolita masa. Wtedy wyłączyć mikser i dodać połamane herbatniki. Wszystko wymieszać- radzę zrobić to drewnianą łopatką, ponieważ łyżka może tego nie wytrzymać :)
Włożyć masę do foremki, po wystygnięciu do lodówki i jeść kiedy stężeje.
Moja rada: blok kroi się bardzo ciężko, więc super sposobem jest kupić aluminiowe jednorazowe foremki, tam przekładać masę, kiedy lekko stężeje oberwać delikatnie całe aluminium dookoła bloku i tak wstawić do lodówki, wówczas nie ma żadnych problemów z krojeniem w plastry i kruszeniem, a pokrojony tak blok wygląda pięknie i apetycznie.
Jak ktoś lubi można dodawać różne bakalie, orzechy itd.
 
kama ja myslałam że to o inny blok chodzi :-p
kiedyś mój tata kupił taki w sklepie.. mięciutki , ale twardy i kruchy.... i taki pyszny ... kolor miał taski chałwowy :tak:
po porstu cud malinka :-)
a ten przepis co napisąłas znam .., i jest pyszny :-)

a tu przepis na obiecany tort:
biszkopt:
8 białek ubić na sztywno , dodac 1,5 szklanki cukru -ubijać dalej , dodać żółtka(8) szklankę mąki ziemniaczanej , szklankę mąki przennej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia
po zmiksowaniu przelać do 2 okrągłych tortownic i piec w 180st ok 35-45 min :-)
po wystudzeniu przecinamy torciki na pół
i wycinamy nozykiem kształty
z 1 okręgu tułów
a z 2 okręgu głowę i ogon
najlepiej najpierw zrobić szkic na kartce , przyłożyć kartkę i ciąć :-)


krem:
½ litra śmietany 36%

20 dag mlecznej czekolady

10 dag gorzkiej czekolady

90 ml mleka

ja dodałam jeszcze do kremu 2 łyżki cukru pudru żeby nie był zbyt gorzki


czekoladę rozpuszczamy z mlekiem na gładką masęstudzimy do zimna ale nie do stwardnienia
śmietanę ubijamy na sztywno(z cukrem pudrem) i wlewamy do czekolady , mieszamy i przekłądamy ciasto oraz nakładamy na górę i boki

a w środek zamiast czarnego kremu można zrobić biały - w ten sam sposób co czarny
½ l śmietany 36%,
30 dag białej czekolady,

90 ml mleka.






 
Ostatnia edycja:
krokiety z kapustą i grzybami :-)

ciasto : mleko ok litr , jajko 3 szklanki mąki , sól
zarobić i z tego piecze się zwykłe cienkie naleśniki :-)
w które będzie się zawijać farsz
jesli naleśniki wyjdą twarde to najlepiej je nakryc i poczekac troche żeby zmiękły co by sie nie łamały przy zawijaniu ;-)

farsz:
1 kg kiszonej kapusty
suszone grzyby (wg uznania )
1 cebula
ziele angielskie , liść laurowy, sól pieprz i trochę ziarenek smaku

grzyby namoczone(umyte) ugotować , później w wodzie po grzybach ugotowac kapustę wcześniej pokrojoną z przyprawami(mozna tez oddzielnie)
cebulę pokroić na drobno i podsmarzyć na złoty kolor , dodac kapustę i grzyby i podusić z 15-20 min sprawdzać mękkość kapusty zbey się nie rozgotowała ani nie była za twarda) przyprawić i koniec :-p
pozawijać w naleśniki , obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na patelni

a tak wyglądaja moje krokiet: i ja składam w ten właśnie sposób(to jakby ktoś nie wiedział jak się zawija)
i własnie po zawinięciu kłaść tą złozoną częścą (jak na przedostatnim zdjęciu) do spodu patelni żbey się nie rozwalały
DSC04907.jpgDSC04908.jpgDSC04909.jpgDSC04910.jpgDSC04911.jpgDSC04913.jpg

 
Ostatnia edycja:
Za***ta pizza dietetyczna!!!!
Pizza na cieście twarogowym.

Składniki na ciasto:
* Twaróg chudy 125g
*Jajko kurze całe
*4 łyżki otręb owsianych lub pszennych
*płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

1.Twaróg z otrębami, proszkiem do pieczenia i jajkiem mieszamy do uzyskania w miarę spójnej masy. Doprawiamy do smaku.
2.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie rozprowadzamy masę.
3.Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 190-200 stopni.


W miedzy czasie podsparzyć składniki jakie chcemy mieć na pizzy, najlepiej na oliwie z oliwek:)
My dodawaliśmy, cebulkę, paprykę i piers z kury:)

4. po wyjęciu pizzy z piekarnika smarujemy ją koncetratem pomidorowym (ja mieszałam z ziolami do pizzy) na to wysypujemy zawartosc patelni, posypujemy serem i zapiekamy jeszcze od 5 do 10 min:) Na ser mozna dodać jeszcze Oliwki :-D


Mówię wam rpzeboska jest!!!! My z M wczoraj na kolację i dzis na obiad sobie robiliśy!! niebo w gębie i na taką ilosc jedzenia nie ma nawet 300kcal!!;-)
 
Ogórki w sosie musztardowym

1 litr wody
0,5kg cukru
1 szkl. octu
5 łyżek musztardy sarepskiej (lub 8 słabszej)
3 łyżki soli.

Ogórki obrać, pokroić w paski (ogórek na 4) zalać zalewą i pasteryzować 3-5min.
Proporcja na ok.7 słoików
 
reklama
Mój super sprawdzony przepis na uniwersalne ciasto drożdżowe, z którego można zrobić tradycyjnego drożdżaka, makowca, bułeczki i co tylko dusza łasucha zapragnie:

1kg mąki
5 jajek
szkl cukru
1szkl mleka (pół szklanki mleka do rozczynu a druga połowa do ciasta)
1 kostka margaryny
jeśli ktoś lubi to rodzynki
najważniejsze:tak: opakowanie 100g świeżych drożdży
Najpierw zrobić rozczyn z mleka drożdży kilku łyżek cukru i mąki o konsystencji śmietany, odstawić do wyrośnięcia.
Potem ten rozczyn połączyć z mąką cukrem rodzynkami jajkami i jeśli ciasto jest zbyt ścisłe z resztą mleka. Wszystko razem zagnieść. Teraz jakieś pół godziny cierpliwości aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie należy dodać do niego rozpuszczoną margarynę i ponownie zagnieść oraz jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Później włożyć do blachy piec godzinę w 180 stopniach.
Smacznego
 
Do góry