reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Upichćmy coś: pysznego (kalorycznego:p) i dietetycznego

reklama
Tam jest majonez ze śmietaną:-p więc nie sam majonez ;-) no ale z ketchupem pewnie jeszcze lepiej smakuje.
 
Blok czekoladowy



-paczka mleka w proszku (ja używam Łaciate 500 gram)
- ok.3 podwójne opakowania herbatników (ok 200g)
- 4 płaskie łyżki stołowe gorzkiego naturalnego kako
- 1,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- kostka masła




Zagrzać mleko, dodać pokrojone w kawałki masło i rozpuścić. Dodać cukier oraz kako - ciągle mieszając na małym ogniu.
Kiedy składniki się już połączą a cukier rozpuści , zdjąć z ognia i dodać stopniowo mleko w proszku cały czas miksować do otrzymania jednolitej masy. W tym czasie masa przez jakiś czas będzie strasznie gęsta i zrobią się "grudy" ale bez obaw miksować dalej i po chwili zrobi się piękna jednolita masa. Wtedy wyłączyć mikser i dodać połamane herbatniki. Wszystko wymieszać- radzę zrobić to drewnianą łopatką, ponieważ łyżka może tego nie wytrzymać :)
Włożyć masę do foremki, po wystygnięciu do lodówki i jeść kiedy stężeje.
Moja rada: blok kroi się bardzo ciężko, więc super sposobem jest kupić aluminiowe jednorazowe foremki, tam przekładać masę, kiedy lekko stężeje oberwać delikatnie całe aluminium dookoła bloku i tak wstawić do lodówki, wówczas nie ma żadnych problemów z krojeniem w plastry i kruszeniem, a pokrojony tak blok wygląda pięknie i apetycznie.
Jak ktoś lubi można dodawać różne bakalie, orzechy itd.
 
kama ja myslałam że to o inny blok chodzi :-p
kiedyś mój tata kupił taki w sklepie.. mięciutki , ale twardy i kruchy.... i taki pyszny ... kolor miał taski chałwowy :tak:
po porstu cud malinka :-)
a ten przepis co napisąłas znam .., i jest pyszny :-)

a tu przepis na obiecany tort:
biszkopt:
8 białek ubić na sztywno , dodac 1,5 szklanki cukru -ubijać dalej , dodać żółtka(8) szklankę mąki ziemniaczanej , szklankę mąki przennej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia
po zmiksowaniu przelać do 2 okrągłych tortownic i piec w 180st ok 35-45 min :-)
po wystudzeniu przecinamy torciki na pół
i wycinamy nozykiem kształty
z 1 okręgu tułów
a z 2 okręgu głowę i ogon
najlepiej najpierw zrobić szkic na kartce , przyłożyć kartkę i ciąć :-)


krem:
½ litra śmietany 36%

20 dag mlecznej czekolady

10 dag gorzkiej czekolady

90 ml mleka

ja dodałam jeszcze do kremu 2 łyżki cukru pudru żeby nie był zbyt gorzki


czekoladę rozpuszczamy z mlekiem na gładką masęstudzimy do zimna ale nie do stwardnienia
śmietanę ubijamy na sztywno(z cukrem pudrem) i wlewamy do czekolady , mieszamy i przekłądamy ciasto oraz nakładamy na górę i boki

a w środek zamiast czarnego kremu można zrobić biały - w ten sam sposób co czarny
½ l śmietany 36%,
30 dag białej czekolady,

90 ml mleka.






 
Ostatnia edycja:
krokiety z kapustą i grzybami :-)

ciasto : mleko ok litr , jajko 3 szklanki mąki , sól
zarobić i z tego piecze się zwykłe cienkie naleśniki :-)
w które będzie się zawijać farsz
jesli naleśniki wyjdą twarde to najlepiej je nakryc i poczekac troche żeby zmiękły co by sie nie łamały przy zawijaniu ;-)

farsz:
1 kg kiszonej kapusty
suszone grzyby (wg uznania )
1 cebula
ziele angielskie , liść laurowy, sól pieprz i trochę ziarenek smaku

grzyby namoczone(umyte) ugotować , później w wodzie po grzybach ugotowac kapustę wcześniej pokrojoną z przyprawami(mozna tez oddzielnie)
cebulę pokroić na drobno i podsmarzyć na złoty kolor , dodac kapustę i grzyby i podusić z 15-20 min sprawdzać mękkość kapusty zbey się nie rozgotowała ani nie była za twarda) przyprawić i koniec :-p
pozawijać w naleśniki , obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na patelni

a tak wyglądaja moje krokiet: i ja składam w ten właśnie sposób(to jakby ktoś nie wiedział jak się zawija)
i własnie po zawinięciu kłaść tą złozoną częścą (jak na przedostatnim zdjęciu) do spodu patelni żbey się nie rozwalały
DSC04907.jpgDSC04908.jpgDSC04909.jpgDSC04910.jpgDSC04911.jpgDSC04913.jpg

 
Ostatnia edycja:
Za***ta pizza dietetyczna!!!!
Pizza na cieście twarogowym.

Składniki na ciasto:
* Twaróg chudy 125g
*Jajko kurze całe
*4 łyżki otręb owsianych lub pszennych
*płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

1.Twaróg z otrębami, proszkiem do pieczenia i jajkiem mieszamy do uzyskania w miarę spójnej masy. Doprawiamy do smaku.
2.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie rozprowadzamy masę.
3.Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 190-200 stopni.


W miedzy czasie podsparzyć składniki jakie chcemy mieć na pizzy, najlepiej na oliwie z oliwek:)
My dodawaliśmy, cebulkę, paprykę i piers z kury:)

4. po wyjęciu pizzy z piekarnika smarujemy ją koncetratem pomidorowym (ja mieszałam z ziolami do pizzy) na to wysypujemy zawartosc patelni, posypujemy serem i zapiekamy jeszcze od 5 do 10 min:) Na ser mozna dodać jeszcze Oliwki :-D


Mówię wam rpzeboska jest!!!! My z M wczoraj na kolację i dzis na obiad sobie robiliśy!! niebo w gębie i na taką ilosc jedzenia nie ma nawet 300kcal!!;-)
 
Ogórki w sosie musztardowym

1 litr wody
0,5kg cukru
1 szkl. octu
5 łyżek musztardy sarepskiej (lub 8 słabszej)
3 łyżki soli.

Ogórki obrać, pokroić w paski (ogórek na 4) zalać zalewą i pasteryzować 3-5min.
Proporcja na ok.7 słoików
 
reklama
Mój super sprawdzony przepis na uniwersalne ciasto drożdżowe, z którego można zrobić tradycyjnego drożdżaka, makowca, bułeczki i co tylko dusza łasucha zapragnie:

1kg mąki
5 jajek
szkl cukru
1szkl mleka (pół szklanki mleka do rozczynu a druga połowa do ciasta)
1 kostka margaryny
jeśli ktoś lubi to rodzynki
najważniejsze:tak: opakowanie 100g świeżych drożdży
Najpierw zrobić rozczyn z mleka drożdży kilku łyżek cukru i mąki o konsystencji śmietany, odstawić do wyrośnięcia.
Potem ten rozczyn połączyć z mąką cukrem rodzynkami jajkami i jeśli ciasto jest zbyt ścisłe z resztą mleka. Wszystko razem zagnieść. Teraz jakieś pół godziny cierpliwości aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie należy dodać do niego rozpuszczoną margarynę i ponownie zagnieść oraz jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Później włożyć do blachy piec godzinę w 180 stopniach.
Smacznego
 
Do góry