reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Upichćmy coś: pysznego (kalorycznego:p) i dietetycznego

No to jutro napisze bo potem pojde do siostry to zabiore przepis a z glowy to zabardzo nie pamietam !! :-)

reklama
BIGOS Z CUKINI

Składniki: podaje orientacyjnie bo to zalezy odtego co kto lubi i w jakiej ilosci !!

-2 cukinie
-kielbasa zywczajna
- 1 duza papryka
-2cebule
-3pomiodory
-pol slioka ogorkow konserwowych
-przecier pomidorowy
-sol,pieprz,papryka mielona

Wykonanie :
Cukinie obieramy i wdrazamy srodki,nastepnie kroimy w kostke.
Do garnka wlewamy 2szklanki wody i dwie lyzki masla(zamiast wody mozna dodac bulionu) i dusimy,odczasu do czasu mieszamy.
Na patelni podsmazamy cabulke i kielbaske(mozna dodac papryke i ogorki).
Pod koniec smazenia dodajemy lyzke przecieru pomidorowego i mieszamy,kiedy cukinie zmieknnie dodajemy pokrojone pomidory i wrzucamy zawartosc patelni..
Doprawiamy do smaku sola,pieprzem i papryka.
Nalezy pamietam zeby cukinie sie nie rozgotowala !!

SMACZNEGO :happy:

taki niby grecki przepis na fasolke szparagowa:

podsmazyc na dnie garnka na kilku lyzkach masla pokrojona w kosteczki cebulke, az sie zarumieni, dodac pozniej fasolke szparagowa, ze 2-3 wieksze ziemniaki obrac i pokroic w plasterki dorzucic, sol,pieprz, jeden przecier pomidorowy, dwie szkanki wody, gotowac na duzym ogmniu az do zawrze, po czym skrecic na maly ogien, i gotowac do miekkosci czasem mozna dolac wody jak za duzo wyparowalo, zeby sosik byl dobry. do tego chleba z maslem i obiad jak sie widzi, szybko zdrowo smacznie :-D

Polna ja robie tak samo tylko bez ogorkow :d i u mnie nazywa sie to LECZO::D:D

Zywa ja etz lubie cukinie i czasami poprostu kroje sobie ja w talarki panieruje w jajku i bulce tartej i na patelnie :p Palce lizac :D

Miska to u Nas LECZO jest z parowka ale bez cukini :-p i ja tez czesto smaze cukinie tak jak pisesz :rofl2: mniaaam ,az nie moge sie doczekac kiedy nam wyrosnie w ogrodku :-)

Sałatka z kurkumą
3kg ogorkow
0,5 kg cebuli
2 papryki czerwone
1,5 szklanki octu
2 łyzeczki kurkumy
5 lyzeczek soli
2 lyzeczki gorczycy
2 szklanki cukru
Ogorki pokroic w plasterki, papryke w kostke, cebule pol ksiezyce, wlozyc do garnka i dodac wszystkie skladniki, gotowac ok. 5 minut i skladac gorace do sloikow. Nie pasteryzowac.

Sałatka z papryki
1,5 kg papryki
0,5 szkl wody
0,5 szkl oleju
1/3 szkl octu
1 lyzka soli
5 lyzek cukru
7 lyzek koncentratu pomidorowego
3 cebule
Wszystko pokroic i dusic okolo 15 minut. Wlozyc do sloikow i pasteryzowac ok. 5 minut

Przepis na naleśniki

Składniki :

1 1/2 szklanki mąki
1 szklanka wody(czasami daje wode mineralna-gazowana)
3/4 mleka
2 jajka
1/2 łyżeczki cukru
olej

Wykonanie:
Mleko ,wode i jaja (zóltka)mieszamy ze soba,stopniowe wsypujemy make!! Nastepnie wsypujemy ubite bialko-czyli piane :-) na koncu dodajemy odrobinke oleju i cukier !! Dzieki oleju tak nie przywieraja do patelni !!
Odstawiamy na jakas godzinke do lodowki a potem mozemy smazyc !!

Kiedys dodalam do ciasta tez cukier waniliowy i byly rowniez pyszne :happy2:

biszkopciki dla dzidziusiow no juz takich 8 miesiecznych powiedzmy i dla doroslych tez :-D pyszne dwie blachy sama zjadlam :-D

4 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 szklanka maki

zoltka rozgniatamy z cukrami, dodajemy ubite na sztywna piane bialka, maka wszystko miksujemy az do ladnej masy i lyzeczka nakladamy na wysmarowana blache albo wylozona papierem i pieczemy w temp 175 stopni przez okolo 15 minut az sie zarumienia.
dla mnie za slodkie z 1 szklanki cukru nastepnym razem dam pol albo i mniej ale i tak zjadlam sama dwie blachy :-D

reklama
Do góry