reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Upichćmy coś: pysznego (kalorycznego:p) i dietetycznego

No to jutro napisze bo potem pojde do siostry to zabiore przepis a z glowy to zabardzo nie pamietam !! :-)
 
reklama
BIGOS Z CUKINI

Składniki: podaje orientacyjnie bo to zalezy odtego co kto lubi i w jakiej ilosci !!

-2 cukinie
-kielbasa zywczajna
- 1 duza papryka
-2cebule
-3pomiodory
-pol slioka ogorkow konserwowych
-przecier pomidorowy
-sol,pieprz,papryka mielona

Wykonanie :
Cukinie obieramy i wdrazamy srodki,nastepnie kroimy w kostke.
Do garnka wlewamy 2szklanki wody i dwie lyzki masla(zamiast wody mozna dodac bulionu) i dusimy,odczasu do czasu mieszamy.
Na patelni podsmazamy cabulke i kielbaske(mozna dodac papryke i ogorki).
Pod koniec smazenia dodajemy lyzke przecieru pomidorowego i mieszamy,kiedy cukinie zmieknnie dodajemy pokrojone pomidory i wrzucamy zawartosc patelni..
Doprawiamy do smaku sola,pieprzem i papryka.
Nalezy pamietam zeby cukinie sie nie rozgotowala !!

SMACZNEGO :happy:
 
taki niby grecki przepis na fasolke szparagowa:

podsmazyc na dnie garnka na kilku lyzkach masla pokrojona w kosteczki cebulke, az sie zarumieni, dodac pozniej fasolke szparagowa, ze 2-3 wieksze ziemniaki obrac i pokroic w plasterki dorzucic, sol,pieprz, jeden przecier pomidorowy, dwie szkanki wody, gotowac na duzym ogmniu az do zawrze, po czym skrecic na maly ogien, i gotowac do miekkosci czasem mozna dolac wody jak za duzo wyparowalo, zeby sosik byl dobry. do tego chleba z maslem i obiad jak sie widzi, szybko zdrowo smacznie :-D
 
Polna ja robie tak samo tylko bez ogorkow :d i u mnie nazywa sie to LECZO::D:D

Zywa ja etz lubie cukinie i czasami poprostu kroje sobie ja w talarki panieruje w jajku i bulce tartej i na patelnie :p Palce lizac :D
 
Miska to u Nas LECZO jest z parowka ale bez cukini :-p i ja tez czesto smaze cukinie tak jak pisesz :rofl2: mniaaam ,az nie moge sie doczekac kiedy nam wyrosnie w ogrodku :-)
 
Sałatka z kurkumą
3kg ogorkow
0,5 kg cebuli
2 papryki czerwone
1,5 szklanki octu
2 łyzeczki kurkumy
5 lyzeczek soli
2 lyzeczki gorczycy
2 szklanki cukru
Ogorki pokroic w plasterki, papryke w kostke, cebule pol ksiezyce, wlozyc do garnka i dodac wszystkie skladniki, gotowac ok. 5 minut i skladac gorace do sloikow. Nie pasteryzowac.

Sałatka z papryki
1,5 kg papryki
0,5 szkl wody
0,5 szkl oleju
1/3 szkl octu
1 lyzka soli
5 lyzek cukru
7 lyzek koncentratu pomidorowego
3 cebule
Wszystko pokroic i dusic okolo 15 minut. Wlozyc do sloikow i pasteryzowac ok. 5 minut
 
Przepis na naleśniki

Składniki :

1 1/2 szklanki mąki
1 szklanka wody(czasami daje wode mineralna-gazowana)
3/4 mleka
2 jajka
1/2 łyżeczki cukru
olej

Wykonanie:
Mleko ,wode i jaja (zóltka)mieszamy ze soba,stopniowe wsypujemy make!! Nastepnie wsypujemy ubite bialko-czyli piane :-) na koncu dodajemy odrobinke oleju i cukier !! Dzieki oleju tak nie przywieraja do patelni !!
Odstawiamy na jakas godzinke do lodowki a potem mozemy smazyc !!

Kiedys dodalam do ciasta tez cukier waniliowy i byly rowniez pyszne :happy2:
 
biszkopciki dla dzidziusiow no juz takich 8 miesiecznych powiedzmy i dla doroslych tez :-D pyszne dwie blachy sama zjadlam :-D

4 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 szklanka maki

zoltka rozgniatamy z cukrami, dodajemy ubite na sztywna piane bialka, maka wszystko miksujemy az do ladnej masy i lyzeczka nakladamy na wysmarowana blache albo wylozona papierem i pieczemy w temp 175 stopni przez okolo 15 minut az sie zarumienia.
dla mnie za slodkie z 1 szklanki cukru nastepnym razem dam pol albo i mniej ale i tak zjadlam sama dwie blachy :-D
 
reklama
Do góry