reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Upichćmy coś: pysznego (kalorycznego:p) i dietetycznego

Jak tylko skończy mi się dieta to zacznę wypróbowywać przepisy :) Na chrzciny na bank wykonam któryś z Waszych przepisów :)

reklama
Ale coś malo tu tych przepisów... Ja tam na temat pieczenia sie ni wypowiadam bo mój M. jest cukiernikiem i jak coś jest potrzebne to przyosi z cukierni, poza tym gotoać lubie ale piec niebardzo... To może jakieś przepisy na dania?

No wlasnie ja tesh chce przepisy na jakies dania :D:) Slodkiego nie moge wogole wiec , moze ktoras ma jakies fajne przepisy ??

Bulki zapiekane z tunczykiem:

ser zolty
bulki
pomidory
tunczyk
ser feta

wykonanie:
Z bulek odkroic kapelusze,wydrazyc srodki tunczyka < w puszce> odsaczyc,wymieszac z rozdrobniona feta i pokrojonymi w kostke pomidorami, przyprawic.Masa wypelnic bulki,na wierzch rozlozyc paski zoltego sera. Zapiekac az bulki beda rumiane

Pierogi leniwe :

dla 4 osób:
- 3/4 kg twarogu
- 4 jajka
- szklana mąki
- 5 ugotowanych ziemniaków mogą być z wczorajszego obiadu
- przyprawy: sól, cukier, cynamon, masło i tarta bułka
  1. W dużej misce zagniatamy: twaróg, mąkę, ugotowane ziemniaki, jajka i 2 szczypty soli. Dobrze by było przecisnąć ziemniaki przez praskę lub dobrze rozgnieść widelcem. Ja po prostu długo mielę całą masę ręcznie tak, że ziemniaki w końcu się całkowicie rozlecą.
  2. Z przygotowanej masy forujemy wałki na stole posypanym mąką i kroimy na odpowiadające nam wielkością pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku na niecałą minutę - aż wypłyną. Ja kulam w ręku małe kulki i wrzucam do wrzątku - nie lubię brudzić stołu.
  3. Jak pierogi wypłyną, wrzucamy na sito, a do wrzątku wrzucamy kolejną porcję leniwych. Pozostali, nie uczestniczący aktywnie w gotowaniu lub zmywaniu , mogą już podbierać pierogi. Należy tylko jeszcze je posypać cukrem, cynamonem i polać zarumienioną na maśle bułkę tartą.
Ja sama robiłam tylko leniwe,a bułki to specjalność mojej szanownej rodzicielki :) leniwe i bułeczki palce lizać :D:D:D

Wiec Aniu specjalnie dla Ciebie:-)
ZAPIEKANKA:
1 kurczak( bulion z kurczaka zostawiamy)
papryka( do woli ile lubisz) najlepiej zeby byla kolorowa, wtedy zapiekanka ladniej wyglada, ja zazwyczaj daje tak 2-3
pieczarki(tez ile lubisz) ale tak z 0,5kg powinno wystarczyc
ryz( im wiecej ryzu tym wiecej zapiekanki)
ryz, kurczaka ugotowac( oddzielnie oczywiscie) papryke i pieczarki pokrojone w kostke obgotowac. Kurczaka po ostygnieciu kroimy na malutkie kawalki, moze byc w kostke, wszystkie skladniki mieszamy ze soba, dodajemy jajko, i przyprawy do smaku, wykladamy do blaszki, polewamy bulionem zeby zapiekanka nie byla sucha, przykrywamy folia i zapiekamy w 180st, tak okolo 30-40 min. Smacznego!

A ja polecam nalesnikopizza :-) moze i jest tego inna nazwa ale ja tak to nazywam !!tylko problem wtym ze zabardzo nie pamietam skladnikow na ciasto nalesnikowe(nie wiem czy sie nie daje lyzke maki ziemniaczanej) ale to jutro napisze jak sie popytam mamy !! a wiec tak ...

Robimy ciasto nalesnikowe !!

Skladniki :
30 dg szynki
40 dg pieczarkow (moga byc marynowane)
1 papryka swieza (marynowana)
1 cebula
40 dg sera zoltego
Wykonanie:
Do ciasta dodajemy wczesniej podsmazona szynke,cebule i pieczarki ,dodajemy papryke.Wszystko mieszamy .nastepnie ciasto wlewamy na rozgrzana patelnie.Gdy sie zarumieni przewracamy na druga strone i posypujemy wierzch startym serem.czekamy az z drugiej strony sie zarumieni i ser stopnieje a potem na talerz i polewamy ketchupem !!

Smacznego :happy:

Madzik normalnie na początku jak czytałam to myslałam że to przepis na ryż smażony... ogólnie bardzo podobne tylko że ryż podsmażamy z jajkiem na patelni z dodatkiem kurkumy... Do tego warzywa jakie sie chce i mięsko też... Może być karkowka, łopatka, piersi z kurczaka...

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem :)

2 piersi z kurczaka
1 kg ziemniakow ( jak kto lubi mozna dac wiecej lub mniej )
pieczarki ( jak kto lubi)
1 papryka
1pomidor
1 cebula
sera zoltego( jak kto lubi)
2 jajka

Najpierw gotujemy ziemniaki ( zeby nie byly zbyt miekkie ) , podsamzamy pieczarki , cebulke . Papryke pomidor kroimy w kostke pozniej mozna razem polaczyc . Piersi z kurczaka podsmazamy i doprawiamy do smaku :)
Na blaszke mozna polac minimalnie oleju zeby sie nie przypalilo :) i po kolei ukladac warstwami ziemniaki , pieczarki z cebulka , piersi, papryka i pomidor, ser zolty ! Ja przewarznie ukladam 3 razy takie warstwy zapiekanka jest wtedy lepsza w smaku :) Sos do polania 2 jajka roztrzepac widelcem dodac sera zoltego i polac po ulozonych warstwach :)
Piekarnik ustawic na 200 stponi i piec okolo 30 do godzinki

SMACZNEGO!

reklama
Amerykanski PanCake:) ( cos typu omlet )
2 szklanki maki
2-3 lyzeczki cukru
sol na czubek lyzeczki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1i 1/2 szklanki maslanki
1/2 szklanka mleka
czubata lyzka smietany
3 jajka
2 kopiate lyzki masla

Maslo roztopic na patelni i pozostawic do przestygniecia!
Do miski wsypac make , proszek do pieczenia cukier i sol!
Oddzielic zoltko od bialek , zoltko polaczyc z przestygnietym maslem, dolewac do tego mieszajac matewka lub trzepaczka maslanke , mleko i smietane!
Nastepnie wlac to do miski z maka i mieszac az skladniki sie polacza:)
Ubic piane z bialek az bedzie sztywna i dodac do calosci ! Wymieszac az sie polaczy !
Na patelni rozgrzac troszke oleju lub maragryny ( ja uzywam margaryny ) i wlac ciasta tak jak na nalesnik ,zalezy jakie chcemy grube ( lepiej wlac mnie wtedy latwiej jest przelozyc na druga strone )
Wychodzi z tego kolo 8 omletow ( cienkich )
Mozna je przekroic na pol i posmarowac w srodku dzemem lub powidlem , Ja zwykle smaruje sobie po wierzchu tesh sa bardzo pyszne :)
Smacznego!

Do góry