reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

🌞 Upalny lipiec mamy, wakacje zaczynamy i dwie kreski wysikamy 🤰

Ja też bym chętnie zaszalała z mężem, ale ja to mam nadal nieprzespane noce 🤦 Michał budzi się jeszcze co noc na cyca, dobrze że tylko raz.

Ja w pierwszej ciąży marzyłam o bliźniakach, każda kolejna to był strach oby nie bliźniaki 🙈
Moja Zośka 2 tyg bez cyca i o 3 w nocy woła mniam mniam, udaje się uśpić ale potem o 5 już zjeżdza jogurt i banan. Cały czas śpi z nami... bo te pobudki nocne mnie wykończą

reklama
Swoją drogą czy w tym programie do IVF nie trzeba mieć właśnie udokumentowanej dokumentacją medyczną niepłodności? Co w przypadku jeżeli nie została stwierdzona jednoznaczna przyczyna, a ciąży nie ma po ponad 12 miesięcy starań ? zastanawiam się już na przyszłość....
moi znajomi zostali zakwalifikowani, a u nich sytuacja wyglądała tak, że starali się 3 lata, zdecydowali się na inseminacje, po 4 próbach odpuscili i po 2 miesiącach się udało, mają synka prawie 3 letniego a teraz starali się 8 miesięcy i też po cyklu inseminacji który trwał pół roku zostali zakwafilikowani, mimo, że nie mają rozpoznanje przyczyny.

A jeśli wyszedł gen MTHFR w heterozygocie w dwóch opcjach to co to oznacza?
I jeszcze SERPINE1 w homozygota wariant 5g/5g?
Czarna magia 🙉
MTHFR L, ze metylowane formy trzeba przyjmować, a o PAI dosyć szeroko i kompleksowo pisała @Mademoiselle_Nika kilka stron temu. Generalnie są dwa podejścia - albo się z tym nic nie robi albo acard i/lub heparynę.

A jeśli wyszedł gen MTHFR w heterozygocie w dwóch opcjach to co to oznacza?
I jeszcze SERPINE1 w homozygota wariant 5g/5g?
Czarna magia 🙉
Ja mam identyczne. MTHFR - bierzesz metylowane witaminy, SERPINE1 - jak @Mademoiselle_Nika mi pisała, możesz pogłębić diagnostykę i zrobić badania w kierunku zespołu antyfosfolipidowego 🙂

Dziękuję za odpowiedź 🥰. Czy Ty ze swoimi wynikami byłaś już u immuno ?
Czekam na termin, ta babeczka, która dorwałam w Poznaniu, ma się niby w tym tygodniu określić w dwóch miejscach z terminami na kolejny tydzień. Mam nadzieję, że coś dla mnie znajdą. Bo tak naprawdę to olałam temat z zamiarem wrócenia do tego na jesień. 🤦

@Leanne proszę zapisz mnie na ławkę rezerwowych.
Dziewczyny ( szczególnie te które nigdy nie były w ciąży jak ja) poczytałam wczorajsze posty nt badań genetycznych, akurat jestem świeżo po konsultacji swoich wyników (Kir AA, brak wszystkich DS, ja HLA C1C1, mąż C2C2) z panią dr immunolog z Gdyni Małgorzatą Jarosz, bardzo fajna babeczka poświęciła mi tyle czasu ile było trzeba a nie ustawowe 20 minut przez tel🙂
Najbardziej istotne jest działanie w kierunku kiru AA , na to jest podawany Accofil w odpowiedniej dawce, żeby organizm mógł rozpoznać zarodek, jako zarodek a nie wroga. Sam rozkład HLAC nie jest aż taki istotny, jeśli chodzi o samo "zachodzenie w ciąże" ( skoro Ja mam C1 tylko a mąż tylko C2 to nasz zarodek/ nasze dziecko odziedziczy i 1 i 2 gen) .W naszym przypadku Pani doktor podejrzewa, że KIR nie występuje jako jeden izolowany problem, skoro przez długi okres czasu starań nie doszło nawet do ciąży biochemicznej. Napewno warto sprawdzić stan endometrium, u mnie dopiero w histeroskopii wyszedł stan zapalny.
Dowiedziałam się, że przy tym kirze też bardzo często występuje niedomoga progesteronowa, warto go suplementować, bo nawet dobry naturalny poziom może nie być wystarczający i może dochodzić do wczesnych poronień podobnie jak przy zaburzeniach krzepliwości krwi.

Także wygrzebuje się z beznadziei i wracam do gry od następnego cyklu z nadziejami 🥹 za tydzień kończę antybiotyki na zapalenie endo, mam rozpisany Accofil na kir Aa ( co tydzień sprawdzanie morfologii , dobrze, żeby leukocyty nie przekroczyły po braniu leku 25 tys. bo nie będę musiała zmieniać dawek) , na mutację MTHFR zwiększona ilość metylowanych witamin B 12, metylowany folian 0.8 mg, na Pai 1 acard 150, na V leiden, żeby nie doszło do poronienia mam od pozytywa jak najszybciej Clexane i zwiększono mi dawkę na aż 0.8, a miałam 0.4) . Dostałam też zalecenia co do stosowania go w przypadku pozytywnego testu a odstawienie wtedy jest około 10, 11 tc.
Do października staramy się z Accofilem naturalnie a potem IVF też w towarzystwie tego leku.
Jeśli się nie uda mogę porobić badania typowo z dziedziny immuno.

P.s nadrobię kreski po pracy, bo nie było mnie parę dni. Miłego dnia🙂

Dziewczyny ( szczególnie te które nigdy nie były w ciąży jak ja) poczytałam wczorajsze posty nt badań genetycznych, akurat jestem świeżo po konsultacji swoich wyników (Kir AA, brak wszystkich DS, ja HLA C1C1, mąż C2C2) z panią dr immunolog z Gdyni Małgorzatą Jarosz, bardzo fajna babeczka poświęciła mi tyle czasu ile było trzeba a nie ustawowe 20 minut przez tel🙂
Najbardziej istotne jest działanie w kierunku kiru AA , na to jest podawany Accofil w odpowiedniej dawce, żeby organizm mógł rozpoznać zarodek, jako zarodek a nie wroga. Sam rozkład HLAC nie jest aż taki istotny, jeśli chodzi o samo "zachodzenie w ciąże" ( skoro Ja mam C1 tylko a mąż tylko C2 to nasz zarodek/ nasze dziecko odziedziczy i 1 i 2 gen) .W naszym przypadku Pani doktor podejrzewa, że KIR nie występuje jako jeden izolowany problem, skoro przez długi okres czasu starań nie doszło nawet do ciąży biochemicznej. Napewno warto sprawdzić stan endometrium, u mnie dopiero w histeroskopii wyszedł stan zapalny.
Dowiedziałam się, że przy tym kirze też bardzo często występuje niedomoga progesteronowa, warto go suplementować, bo nawet dobry naturalny poziom może nie być wystarczający i może dochodzić do wczesnych poronień podobnie jak przy zaburzeniach krzepliwości krwi.

Także wygrzebuje się z beznadziei i wracam do gry od następnego cyklu z nadziejami 🥹 za tydzień kończę antybiotyki na zapalenie endo, mam rozpisany Accofil na kir Aa ( co tydzień sprawdzanie morfologii , dobrze, żeby leukocyty nie przekroczyły po braniu leku 25 tys. bo nie będę musiała zmieniać dawek) , na mutację MTHFR zwiększona ilość metylowanych witamin B 12, metylowany folian 0.8 mg, na Pai 1 acard 150, na V leiden, żeby nie doszło do poronienia mam od pozytywa jak najszybciej Clexane i zwiększono mi dawkę na aż 0.8, a miałam 0.4) . Dostałam też zalecenia co do stosowania go w przypadku pozytywnego testu a odstawienie wtedy jest około 10, 11 tc.
Do października staramy się z Accofilem naturalnie a potem IVF też w towarzystwie tego leku.

To super, że jest nadzieja i jakiś konkretny sposób działania.
Czytałam o tej dr bardzo dobre opinie
Trzymam kciuki ;-)

reklama

A czy ten acofil jest drogi? Jest jakaś refundacja?

Editing. Wygoglalam

Ostatnia edycja:
Do góry