reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Upadki, siniaki i guzy

zaglądam , zaglądam , tylko , ze nie mam czasu nic napisać, bo sie za barzop skupiłam na dwóch innych wątkach na BB , a poz atym to sie śpiesze na obiad , bo dzis znowu u swojej babaci jem ;) A tak wogóle to zaraz z głodu padne, bo sie zebrać z moim szkrabem nie mogę ::) Jak będę na miejscu to do was dołączę jak mały bedzie spał na tarasie ;D ;)

reklama
no to się dołączę
przede wszystkim nie wolno stawiac dziecka jaksamo nie chce, ani sadzać
Moja mała siadła jak miała 6 miesięcy, siedzi sama, nigdy nie siedziałą z poduchami, co do stania to podciąga się sama juz teraz (nie ma jeszcze 7 miesięcy) ale sama jej nie stawiam, w zasadzie nic nie robie wbrew niej, nie sprawdzam czy chce chodzić, bo jak będzie chciała to zacznie :)
a co do ząbków to u nas jeszcze nie ma, każde dziecko rozwija się po swojemu, i nie ma mowy o wychowaniu niedołęgów, przez brak sprawdzania czy stymulowania, dzieci tego po prostu nie potrzebują

Ja jakos nie wyobrazam sobie obkładania maluch poduszkami.
Wiadomo ze go sadzam na kolanach ale z czystej koniecznosci i nie jest to typowa pozycja siedzace a raczej polsiedzaca a połlezaca.

Kilka następnych pytań
1. Od kiedy wasze dziecko smieje sie na głos
2. od kiedy z brzuszka na plecki i z plecków na brzuszek
3. od kiedy nie zaciska juz piąstek i pewnie trzyma zabawki i sięga po nie

dzieki za odpowiedzi ;D ;D ;D

A więc po kolei:)
1. Marcinek zaczął śmiać z "dzwiękiem" w połowie 3 miesiąca ale nie rozpieszczał nas tym za bardzo co mnie bardzo smuciło, przez cały czwarty miesiąc doskonalił swoje umiejętności i śmiał się coraz cześciej a za to teraz jak zacznie to nie może się zatrzymać;) dodatkowo napiszę Ci że juz na początku marca zaczął krzyczeć( co już jest mniej fajne) i piszceć z radości
2. A teraz zaczął w całej okazałości co mnie bardzo cieszy. Najpierw zaczął obracać się z plecków na prawy boczek (i tylko prawy) ostatnio na lewy, który jest teraz jego ulubionym a stąd już była prosta droga na brzuszek. Jeszcze sobie nie do końca potrafi poradzić jak sie przekręca bo mu się rączka pod brzuszkiem klinuje ale już i tak jest coraz lepiej. I brzuszka na plecki tez zaczał się coraz sprawniej obracać i robi to coraz częściej. Jak jest poza łóżeczkiem to trzeba miec cały czas oko na niego:)
3. Po zabawki zaczął sięgać świadomie w 4 miesiącu a teraz to już robi bardzo sprawnie, szczególnie lubi rozstawiony stojak z zabawkami, a rączki jeszcze czasami zaciska ale juz coraz rzadziej i nie chowa juz kciuka do środka
4. i jeszcze nie raczkuje co jest oczywiste;) ale jak leży na brzuszku do dupka w górę i chciałby do przodu tylko głowa za ciężka.

jsorbek fajną masz córcię i widzę że też nie jestes zwolenniczką śpioszków:)
Pozdrawiam

Dzieki annamos13 . Nie znosze śpioszków tak niefajnie wyglądają a sztruksy czy mięciutkie jeansy miodzio

Macio zaczał sie głosno smiac na przełomie 2 a 3 miesiaca. Jeszcze sie nie przewraca. Dalej zaciska łapki ale zabawki łapie pewnie odkąd skonczył 3,5 miesiaca ale robi to sporadycznie.

reklama
Majcia sie zaczela smiac koło 4 miesiaca
zabawki łapa samo koło 3 misiaca
a zaczela sie przewracac koło 4 miecha
raczkowanie ja chyba ominie, bo chce juz chodzic a lezenie na brzuchu to wróg

Do góry