reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Upadki, siniaki i guzy

zaglądam , zaglądam , tylko , ze nie mam czasu nic napisać, bo sie za barzop skupiłam na dwóch innych wątkach na BB , a poz atym to sie śpiesze na obiad , bo dzis znowu u swojej babaci jem ;) A tak wogóle to zaraz z głodu padne, bo sie zebrać z moim szkrabem nie mogę ::) Jak będę na miejscu to do was dołączę jak mały bedzie spał na tarasie ;D ;)

reklama
no to się dołączę
przede wszystkim nie wolno stawiac dziecka jaksamo nie chce, ani sadzać
Moja mała siadła jak miała 6 miesięcy, siedzi sama, nigdy nie siedziałą z poduchami, co do stania to podciąga się sama juz teraz (nie ma jeszcze 7 miesięcy) ale sama jej nie stawiam, w zasadzie nic nie robie wbrew niej, nie sprawdzam czy chce chodzić, bo jak będzie chciała to zacznie :)
a co do ząbków to u nas jeszcze nie ma, każde dziecko rozwija się po swojemu, i nie ma mowy o wychowaniu niedołęgów, przez brak sprawdzania czy stymulowania, dzieci tego po prostu nie potrzebują

Ja jakos nie wyobrazam sobie obkładania maluch poduszkami.
Wiadomo ze go sadzam na kolanach ale z czystej koniecznosci i nie jest to typowa pozycja siedzace a raczej polsiedzaca a połlezaca.

Kilka następnych pytań
1. Od kiedy wasze dziecko smieje sie na głos
2. od kiedy z brzuszka na plecki i z plecków na brzuszek
3. od kiedy nie zaciska juz piąstek i pewnie trzyma zabawki i sięga po nie

dzieki za odpowiedzi ;D ;D ;D

A więc po kolei:)
1. Marcinek zaczął śmiać z "dzwiękiem" w połowie 3 miesiąca ale nie rozpieszczał nas tym za bardzo co mnie bardzo smuciło, przez cały czwarty miesiąc doskonalił swoje umiejętności i śmiał się coraz cześciej a za to teraz jak zacznie to nie może się zatrzymać;) dodatkowo napiszę Ci że juz na początku marca zaczął krzyczeć( co już jest mniej fajne) i piszceć z radości
2. A teraz zaczął w całej okazałości co mnie bardzo cieszy. Najpierw zaczął obracać się z plecków na prawy boczek (i tylko prawy) ostatnio na lewy, który jest teraz jego ulubionym a stąd już była prosta droga na brzuszek. Jeszcze sobie nie do końca potrafi poradzić jak sie przekręca bo mu się rączka pod brzuszkiem klinuje ale już i tak jest coraz lepiej. I brzuszka na plecki tez zaczał się coraz sprawniej obracać i robi to coraz częściej. Jak jest poza łóżeczkiem to trzeba miec cały czas oko na niego:)
3. Po zabawki zaczął sięgać świadomie w 4 miesiącu a teraz to już robi bardzo sprawnie, szczególnie lubi rozstawiony stojak z zabawkami, a rączki jeszcze czasami zaciska ale juz coraz rzadziej i nie chowa juz kciuka do środka
4. i jeszcze nie raczkuje co jest oczywiste;) ale jak leży na brzuszku do dupka w górę i chciałby do przodu tylko głowa za ciężka.

jsorbek fajną masz córcię i widzę że też nie jestes zwolenniczką śpioszków:)
Pozdrawiam

Dzieki annamos13 . Nie znosze śpioszków tak niefajnie wyglądają a sztruksy czy mięciutkie jeansy miodzio

Macio zaczał sie głosno smiac na przełomie 2 a 3 miesiaca. Jeszcze sie nie przewraca. Dalej zaciska łapki ale zabawki łapie pewnie odkąd skonczył 3,5 miesiaca ale robi to sporadycznie.

reklama
Majcia sie zaczela smiac koło 4 miesiaca
zabawki łapa samo koło 3 misiaca
a zaczela sie przewracac koło 4 miecha
raczkowanie ja chyba ominie, bo chce juz chodzic a lezenie na brzuchu to wróg

Do góry