reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Upadki, siniaki i guzy

jak trzymam moją córkę to sama już chce stawać na nózkach wiem że jeszcze za wczesnie ale sztywno już trzyma się. chociaż nie pozwalam

tez uważam że sprawdzić trzeba nie ma co tak chuchac dmucjhać bo do niczego dobrego to nie prowadzi
Jeszcze raz powtarzam zachowajmy zdrowy rozsądek w jednym i drugim kierunku. Jak bedzoemy za wczesnie możemy zaszkodzić ale za poźno tez jakąś niedołęgę wychowamy

reklama
MaMalgosia: Czyli do odbicia można dziecko posadzic a już na kolanku (na parę minut) nie?

A kto mówi o sadzaniu dziecka do odbicia ???? A poza tym gratuluje jak zdołasz noworodka posadzić ;))))))))) Napisałam , ze jak się potrafi trzymać odpowiednio niemowle to można na siedząco doprowadzić do odbicia.

Wiecie, jak tak czytam Wasze posty, to nie chce mi się wierzyć że nie sadzacie dziecka czy stawiacie.

To uwierz, nie sadzałam dziecka , az sam nie usiadł, bo doskonale wiedziałam , ze nie usiądzie. Stawiać ????? Po co ? zeby sie napatrzec czy jak ?? Nie , nie stawiałam dziecka. W to tez niestety musisz mi uwiezyc ;)

nie chodzi o siedzenie czy stanie godzinami a jedynie przez chwilke
Zalezy co rozumiesz przez slowo chwilka?? 15 minut, minute?? Wiesz nie mam jakiejs paranoji na tym punkcie, ale jak sobie chcesz posadzic na minute dziecko zeby sprawdzic czy posiedzi samo to sadzaj. Ja nie mowie takiemu postepowaniu NIE, ale wszstko w ramach orientacji jak dziecko sie rozwija, krotkie rozeznanie i basta, a nie obkladanie poduszkami np .

Przecież lekarze biorą dziecko za rączki z pozycji leżącej do siedzącej i patrzą jak maluszek głowkę trzyma, stawiają na nóżki trzymając z podparciem i obserwują jak zachowują się nóżki: czy zanikły odruchy noworodkowe a pojawiły się stosowne do wieku dziecka.

jw.

Jak bedzoemy za wczesnie możemy zaszkodzić ale za poźno tez jakąś niedołęgę wychowamy

Kochana , a co mozemy za pozno robic??? Dziecko samo zrobi jak bedzie chcialo. ;)

tez uważam że sprawdzić trzeba nie ma co tak chuchac dmucjhać bo do niczego dobrego to nie prowadzi

Sprawdzenia nikt nikomu nie zabrania , ani tego nie neguje, ale nie uwazam , ze pozwolenie dziecku na rozwijanie sie w swoim wlasnzm tempie jest rownoznaczne z trzymaniem dziecka pod kloszem .

Byłam świadkiem jak zaniedbanie dziecka spowolniło jego rozwój i tak prawie 8 miesięczne dziecko nigdy nie sadzane nawet na kolanku nie potrafiło samo siedzieć a juz po kilku dosłownie dniach małej pomocy świetnie sobie radziło.
Obkładanie poduszkami nie po to zeby podtrzymywac dziecko które się chwieje w lewo i prawo, tylko po to żeby jak siedzi jeszcze niepewnie nie nabiło sobie guza.

Osobiście nie wyobrażam sobie tego, zeby nigdy nie posadzić 8 miesiecznego dziecka na kolanach ::) Przecież to jest nie możliwością ;) No , ale cuda się zdarzają ::)

Mój mały często siedział u mnie na kolanach , kiedy byliśmy w gościach np.... Trzymałam go wtedy pod paszkami , albo przykładałam blisko swojej klatki piersiowej, tak aby miał plecki proste, no i oczywiście zeby nie obciązał zbytnio swojego kręgosłupika .

Asiu wg tego co czytałam , a czytałam na ten temat sporo, to rozwój dziecka jeżeli chodzi o dojście do momentu kiedy zacznie samo chodzić powinien wyglądać następująco:
-unoszenie główki lezac na brzuszku
-przewracanie sie na bok
-unoszenie\podpieranie sie na łokciach
- unoszenie\podpieranie sie na wyprostowanych rączkach
- pełzanie w tył, przesuwanie sie na boki
-unoszenie dupci w górę
-raczkowanie
-z razkowania przejście do siadu samoczynnie , bez pomocy
-podciąganie sie
-stanie na nóżkach
-chodzenie

Oczywiście wiele dzieci robi drugie pomijając wcześniejsze , tu nie ma reguły, ale to taki przybliżony schemat.
Niektóre dzieci nei raczkują wogóle i nie ma w tym nic złego.

To co napisałam wg pediatrów jest najwłaściwszym schematem rozwoju dziecka, najlepszem dla prawidłowego rozwoju kręgosłupa, bioderek i ogólnie układu kostnego.

tak prawie 8 miesięczne dziecko nigdy nie sadzane nawet na kolanku nie potrafiło samo siedzieć

Wiesz, nie ważne czy sadzane czy nie, ale nie ma nic złego w tym , ze dziecko nie potrafi samo usiedzieć w wieku 8 miesięcy . Może za to potrafić raczkować . Jedne dzieci chodzą przy meblach w ieku 8-9 miesięcy, a inne w wieku 13 miesięcy i naprawdę nie ma tu powodu do paniki.

A tak poza tym jsorbek to nie kłóć się z młodszą siostrą :p :p :p

aha i jeszcze jedno
Obkładanie poduszkami nie po to zeby podtrzymywac dziecko które się chwieje w lewo i prawo, tylko po to żeby jak siedzi jeszcze niepewnie nie nabiło sobie guza.

To twoja teoria, ale niestety ludzie obkładają poduszkami w innym celu, żeby sie nie przechylało na boki, tylko siedziało "sztywno" ;)

A;LE CIEKAWY TEMAT SIE WYWIAZAL?? SADZAC CZY NIE , OBKLADAC CZY NIE??
NA KAZDY TEMAT ODNOSNE DZIECKA KAZDA Z NAS NA INNE ZDANIE
A I TAK ONO SAMO MUSI DO WSZTSTKIEGO DOJSC :p :p :p

No wiem że moja teoria a iny robia to w innym celu ja tylko napisałm o sobie.

A dziecko nie sadzane było bo mama wyjechała a tatus olewał bo było grzeczne i leżało w łóżeczku zatem i raczkowac nie umiało więc nie było szans aby się nauczył sam siadać.

Moja córcia już dupcię podnosi jak leży na brzuszku.
Dobra juz się nie kłócę :p :p :p

Na pewno nie będę jej sadzać na siłę, tylko chodziło mi o to czy można na troszkę na kolanku posadzić żeby plackami oparta była o mnie oczywiscie

Wcale nie awantury ale gorąca wymiania zdań:);) Tak wiec chyba doszłyśmy do porozumienia:) i nie ma sie co sprzeczać bo każde dziecko jest inne, w innym tempie sie rozwija i chyba każda matka chce jak najlepiej dla swojego maluszka
Do MaMalgosia: naprawdę jest taka metoda odbijania maluszków, że sadza się je na kolanku, trzyma pod paszkami, główka musi byc pochylona lekko do przodu i trzeba uważać żeby gwałtownie nie opadła do tylu. Tak podaje poradnik Pierwszy rok z życia dziecka i wierz mi że jeżeli żadna inna możliwa pozycja nie skutkuje ta przynosi rewelacyjne efekty:)
Pozdrawiam

No i wszytsko gra , nie ma co się sprzeczać ;) ;D

annamos , a gdzie ja napisałam , ze nie ma takiej metody??? Wrecz przeciwnie uważam i tak tez napisałam ;)
Pozdrawiam

reklama
Do góry