reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

umiejętności naszych maluchów

Ja tam mojego Młodego nie porównuję do żadnego dziecka, u nas każde nawet najmniejsze umiejętności to ogromny krok do przodu :) Cały czas walczymy o utrzymanie główki w pionie, cały czas leci Olisiowi do tyłu, ale widzę, że jest już coraz lepiej :tak: Poza tym w końcu zaczął chwytać sam zabawki i ładować je do buzi i za każdym razem kładziony na brzuszku po chwili zabawy i robieniu żółwika odwraca się na plecy ;-)Dla nas to ogromne sukcesy, nawet health visitor była zaskoczona tym co Młody potrafi :-)

reklama
ale tu stefka kiedys cos mądrego powiedziała o tym że jak dzieci sie słabiej teraz rozwuijają to cośtam costam.. nie pamietam ale mądrze:-) ale to nie podliz stefanka:-D

a ja sie tam nie martwie ze Darucha jest zawsze na końcu, bo przynajmniej wiem co nowego mi pokarze... bo wy piszecie ze wasze dzieci zaczęły robić... costam i wiem ze Daria zrobi to zaniedługo:-D także zawsze wiem z wyprzedzeniem czym nowym mnie obdaruje:-)

Mi też się podoba że jest taki wątek z umiejętnościami maluchów, ja np. lubię wiedzieć co inne dzieci już robią bo wtedy mogę obserwować Magdę, bo z tym WNM to trzeba bardzo obserwować co idzie lepiej a z czym trzeba jeszcze popracować, bo jak czytam te różne kalendarze rozwoju niemowlęcia to w każdym co innego napisane, a tu w tym wątku to mogę zobaczyć jak realnie rozwiają się inne zdrowe dzieci, i wcale nie przejmuje mnie jak Magda jest czasem z tyłu bo wtedy wiem z czym pracować, np. jak widziałam jak wsze dzieci na zdjęciach miały już kciuki na zewnątrz dłoni to wiedziałam że trzeba z tym kciukiem popracować i teraz już ma luźne dłonie. Więc dla mnie wątek jak najbardziej OK.

No wlasnie Annn ma racje, watek fajny i potrzebny, bo moze faktycznie ktorejs pomoze pewne nieprawidlowosci zauwazyc... Byle tylko sie za bardzo nie przejmowac, bo faktycznie kazdy maluszek rozwija sie w swoim wlasnym tempie.
A poza tym dziewczyny, przeciez dla kazdej z nas jej wlasne dziecko jest najzdolniejsze, najmadrzejsze a przede wszystkim najukochansze i to normalne i bardzo dobrze! Ale najwazniejsze, ze potrafimy sie tez cieszyc z osiagniec i postepow innych grudniowych dzieciaczkow, bo w koncu jestesmy jedna wielka babyboomowa rodzinka:-)

wiecie co pamietam ze na studiach mialam psychologie rozwoju i wychowania i tam byla mowa o eksperymencie ktorego dokonal pewien psycholog a zarazem ojciec dwoch corek. nie bede opisywala calej metody ale nauczyl swoje corki czytac w jakims szokujaco mlodym wieku. ogolnie przyspieszyl ich rozwoj intelektualny. no i wiecie co sie okazalo?? pozniej nastapilo zwolnienie rozwoju do wlasciwego do wieku i nic sie nie dalo z tym zrobic. jakie wniosek?? stopniowy rozwoj ma swoj sens i dla kazdego wlasciwy czas.
dota moze pamietasz ten eksperyment?? chetnie bym sobie to dokladnie przypomniala. bo to juz tak daaawwnoo bylo.

Nie pamietam bo ledwo podstawówkę skończyłam:tak::zawstydzona/y:

A tak na serio to fakt!!! Nic na siłę , wszystko w swoim czasie:tak:Poszperam w notatkach z psychologi rozwojowej, może coś znajdę....;-)

Jestem Kubuś mam 4 miesiące i 21 dni a umiem baardzo dużo

• mocno i sztywno trzymać główkę
  • w pozycji na brzuszku (która juz bardzo lubię) podnosze klatkę piersiowa wysoko opierając się na ramionach
  • wyciągać rączki po grzechotkę (po mamę też)
  • chwytac grzechotkę z mamy rąk lub jak leży obok i nią potrzasać
  • chwytac mamę za włosy ręce nos korale łańcuszki i wszystko co wisi i obmacywać mamy buzię
  • bawię sie swoimi rączkami i zabaweczkami
  • podciągnięty za rączki przyciągam brodę do klatki piersiowej i nawet przez chwilę siedzę sam z podparciem
  • w pozycji półleżącej podnoszę wysoko główkę i siłuję się żeby usiąść
  • przewracam się na boki
  • czasami jak mi sie chce przewracam się z pleców na brzuch i z buszka na plecki
  • umiem mostki robić i oglądac wszystko do góry nogami
  • w pozycji na brzuszku robie piękne kołyski
  • w pozycji na pleckach przekrecam sie dookoła osi swojej
  • radośnie śmieję sie i piszczę
  • gadam w swoim języku głuwnie lalalla grrryyyyy mamamamamamam(to dla mamy)i njescze ggegegeggege
  • stękam sapię i wzdycham
  • jem łyżeczką i nawet przez chwilę umiem potrzymać sobie butelkę
  • jestem strasznie sprytny i wiem że jak będę odpowiednio stekał tak jak bym kaszłał to ktoś sie mną zainteresuje
  • uwielbiam oglądac telewizje i bawić się z mamą w skakanie na kolankach i w muchy
  • mam gilgotki na brzuszku i bardzo się rechocze jak mama mnie mizia po brzusiu
  • czasami potrafię być bbbbaaaaaardzo denerwujący i wyję i płaczę i drę się
  • mam 2 zęby i umiem gryść chrupka (oczywiście nie sam)
taki ze mnie zdolniacha:-D

reklama
Grzechotka nieźle!:tak:
moje dziecko nic nie umie..nawet nie ma co wpisać:-p:rofl2:zdolny po tatusiu!:laugh2:

Do góry