Dziewczyny jak ukladalyscie swoje maluszki w pierwszych tygodniach do snu? W szpitalu położne układaly noworodki w rożku na boczku. Ja po przyjeździe ze szpitala tak samo układam dziecko w rożku na boczku. Za każdym razem zmieniam jej bok. Czy w tych pierwszych tygodniach ukladac dziecko zarówno w dzień jak i w nocy tylko w rożku na boczku czy na plecach w rożku też?
reklama
Rozwiązanie
Nie zawijałam raczek. Zawsze spały na "ręce do góry!" [emoji23]
DarkAsterR
Fanka BB :)
U nas poleca się kładzenie dziecka tylko i wyłącznie na pleckach. Ma to na celu zminimalizowanie ryzyka tzw śmierci łóżeczkowej. Chyba każda mama zrobiłaby wszystko aby tego uniknąć. Dziwie się, ze w Polsce w szpitalach układa się dzieci na boku!
Dziecko powinno spać na materacu, prześcieradło oczywiście, bez poduszeczki, przykryte kocykiem albo zawinięte (tzw swaddle). Tutaj nie ma żadnych rożków.
Zalecenia NHS w Wielkiej Brytanii.
Moja dwójka spała na pleckach dopóki nie nabrali na tyle ruchliwości i pewności siebie ze sami się w łóżkach układali jak im pasowało.
Dziecko powinno spać na materacu, prześcieradło oczywiście, bez poduszeczki, przykryte kocykiem albo zawinięte (tzw swaddle). Tutaj nie ma żadnych rożków.
Zalecenia NHS w Wielkiej Brytanii.
Moja dwójka spała na pleckach dopóki nie nabrali na tyle ruchliwości i pewności siebie ze sami się w łóżkach układali jak im pasowało.
reklama
kotka=psotka
Moja córka ma 4 tygodnie i śpi na boczkach. W międzyczasie sama układa się na plecki. Śpi pod kocykiem, nienawidzi rożka ani innych otulaczy - lubi pełen luz. Na brzuszku kładę ją tylko jeśli jestem obok. Zamiast podusi ma pod głową rozłożoną pieluszkę flanelową w razie ulania, żeby nie zmieniać codziennie prześcieradełka.
Aguu
Kładłam na plecach. Bez rożka. Ale ciężko byłoby z rożkiem w tamte upałyDziewczyny jak ukladalyscie swoje maluszki w pierwszych tygodniach do snu? W szpitalu położne układaly noworodki w rożku na boczku. Ja po przyjeździe ze szpitala tak samo układam dziecko w rożku na boczku. Za każdym razem zmieniam jej bok. Czy w tych pierwszych tygodniach ukladac dziecko zarówno w dzień jak i w nocy tylko w rożku na boczku czy na plecach w rożku też?
Fado123
Moja tak samo ,nie ma szans schować, bo jest rykW rożku zawijacie tak że rączki są na wierzchu czy schowane? Moja zawsze ma wyciągnięte rączki. Nawet jak sie staralam je schowac to i tak je wyciagala
DarkAsterR
Zamiast podusi ma pod głową rozłożoną pieluszkę flanelową w razie ulania, żeby nie zmieniać codziennie prześcieradełka.
Tak! My tez tak robimy.
W rożku zawijacie tak że rączki są na wierzchu czy schowane? Moja zawsze ma wyciągnięte rączki. Nawet jak sie staralam je schowac to i tak je wyciagala
Mija córka tez tak robiła. Zawijalam ja w kocyk ale zawsze jedna łapka musiała być na zewnątrz. Dzieci lubią dotykać rączkami swojej twarzy. Przynosi im to komfort i uspokojenie. Dlatego tez nie walczyłam z tym. Skoro lubi to niech robi.
Mythopoeia
One w szpitalach kładą na boku bo nie chce im się odbijać dzieci tak mi powiedziała położna u nas na porodówce powinno się kłaść na pleckach i jest to aktualne zalecenie aby zminimalizować ryzyko śmierci łóżeczkowej
U mnie w szpitalu układano na boki. Mój nie ulewał, więc szybko przeszliśmy na kładzenie na plecach, tak też jest w zaleceniach. Jeśli rożki Ci się sprawdzają to super. U mnie mały ich nie znosił, otulaczy też. Spał w koszyku mojżesza na materacu z przešcieradłem, bez poduszki, pod kocykiem. Albo z nami na łóżku, też na płasko. Albo na mnie, przytulas jeden Do wózka na spacer też bez poduszki. Jak był noworodkiem to tylko na kilka minut odkładałam go na brzuszku. Początkowo tego nie znosił, ale chodziło o bioderka. Potem bardzo polubił, ale do spania bałabym się go odłożyć na brzuchu. Niestety przy infekcji układałam go na poduszce (ale to już miał z 10 miesięcy) i od tego czasu lubi się przytulić do podusi, najlepiej jak najdłużeć trzymać z dala od poduszek.
reklama