reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

U lekarza

Weronika każdy boi się czego innego, ja przypuszczalnie jeśli lekarze zadecydują żebym rodziła sn mimo ułożenia miednicowego to się chyba zdecyduję, oczywiście po wszystkim pomiarach obwodu główki, mojej miednicy itd. Inaczej sobie nie wyobrażam. Do niedotlenienia może dojść jeśli właśnie główka jest zbyt duża i nie może przejść przez kanał rodny, z tym że przy porodzie pośladkowym na tym etapie już cesarki sie nie wykona, bo nóżki już są na zewnątrz.

Nacięcia ponoć się nie czuje, ale tylko ponoć. Ja tam czułam, połozna mnie objechała że gdybym dobrze, prawidłowo parła to bym nie poczuła.

ani83
ja biorę Biofer Folic i póki co żadnych sensacji nie mam. Wyniki się poprawiły a łykam juz któreś opakowanie. Dla lepszego wchłaniania mozna popijać sokiem pomarańczowym na pewno nie zaszkodzi.

galwaygirl
pomiary z usg są orientacyjne bo każdy organizm ma inna masę kostną i mięśniową. To wszystko jest wyliczane z mierzonych długości i obwodów ale nie wiemy przeciez ile dokładnie tkanki ważą - każdy ma inaczej. Mi przed samym porodem robili usg i wg niego dziecko miało mieć chyba 4300-4600 a urodziło się 4780. Tak więc pomyłki zdażają sie w obydwie strony.

reklama
byłam dzisiaj na wizycie, najpierw KTG które ledwo zniosłam bo miałam jakąś mało wygodną pozycję i żeby zapis się dobrze zrobił nie mogłam się za bardzo poruszać, po zakończeniu nie mogłam sie ruszyć i wstać, musieli mi pomagać i ledwo się wyprostowałam - masakra:-D
ale ktg wzorcowe, skurczy nie mam, gin stwierdził, że raczej urodzę szybciej niż termin sądząc po moim wcześniejszym ekspresie i obecnie skróconej szyjce. Pobrał mi wymaz na paciorkowca i czekam teraz na wynik.

Mała waży 2240g więc całkiem fajnie, niewiele mniej niż jej siostra w "tym wieku":-) a Nadia urodziła się w 39 tygodniu i ważyła 3430g.

Poza tym wszystko ok, ułożenie główką w dół od kilku tygodni bez zmian.

Mam zrobić też badania na krzepliwość ale pod katem żylaków, które mi wyszły teraz w ciąży i zażywać cyklo 3 fort.

Weronika każdy boi się czego innego, ja przypuszczalnie jeśli lekarze zadecydują żebym rodziła sn mimo ułożenia miednicowego to się chyba zdecyduję, oczywiście po wszystkim pomiarach obwodu główki, mojej miednicy itd. Inaczej sobie nie wyobrażam. Do niedotlenienia może dojść jeśli właśnie główka jest zbyt duża i nie może przejść przez kanał rodny, z tym że przy porodzie pośladkowym na tym etapie już cesarki sie nie wykona, bo nóżki już są na zewnątrz.

Nacięcia ponoć się nie czuje, ale tylko ponoć. Ja tam czułam, połozna mnie objechała że gdybym dobrze, prawidłowo parła to bym nie poczuła.

ani83
ja biorę Biofer Folic i póki co żadnych sensacji nie mam. Wyniki się poprawiły a łykam juz któreś opakowanie. Dla lepszego wchłaniania mozna popijać sokiem pomarańczowym na pewno nie zaszkodzi.

galwaygirl
pomiary z usg są orientacyjne bo każdy organizm ma inna masę kostną i mięśniową. To wszystko jest wyliczane z mierzonych długości i obwodów ale nie wiemy przeciez ile dokładnie tkanki ważą - każdy ma inaczej. Mi przed samym porodem robili usg i wg niego dziecko miało mieć chyba 4300-4600 a urodziło się 4780. Tak więc pomyłki zdażają sie w obydwie strony.

Twoja polozna sie pospieszyla, albo spoznila... parcie ma nie wiele do skurczu a to w trakcie skurczu nacinaja.
Samo naciecie to pestka, to cholerne szycie potem ciagnie sie w nieskonczonosc.

dokładnie tak, nacięcie na skurczu jest właściwie niezauważalne, ja nie wiedziałam nawet że mnie nacięli, mąż mi powiedział.

co do szycia to u mnie szybko poszło, cała akcja z tym to może 15 minut albo krócej, czułam tylko delikatne szczypanie i śmiali się ze mnie bo jak przy porodzie nie odzywałam się słowem to przy szyciu byłam tak nakręcona emocjami, spotkaniem z Nadią, że nawijałam ile fabryka dała i konwersowałam z lekarzem:).

Bałam sie tego nacinania ale nie miałam potem żadnych problemów, owszem miałam opory przed ubikacją itd. stresowało mnie to ale szybko się zagoiło i teraz wiem już że nie taki diabeł straszny...

Ta waga jest szacunkowa więc nie ma się co dziwić, że rozbieżności są. Nie wiem jakie dane są potrzebne do obliczenia wagi ale np mój synek obwód brzuszka ma na 33t a długość kości udowej wskazuje 37t3d.

wlasnie sprawdzilam :-) moj lekarz, a raczej jego USG tak wylicza wage plodu http://mediweb.pl/interactive/calc24.php
wpisalam dane z ostatniego USG i wyszlo niemal identycznie jak na badaniu :-) ale wiem, ze oblicza sie tez wg dlugosci kosci udowej, co tez moze byc malo miarodaje, bo przeciez dziecko moze byc poprostu ,,wysokie'', miec dlugie nozki a byc szczuplaczkiem :-)

Dziewczyny, a Wy wszystkie bierzecie zelazo?? mi ginka nie kazala, no ale mam dobra morfologie

Ostatnia edycja:
Dziewczyny, a Wy wszystkie bierzecie zelazo?? mi ginka nie kazala, no ale mam dobra morfologie

Ja mam wszystkie wyniki dobre i biorę tylko Femibion 2. Jak miałam skurcze łydek w pewnym momencie chyba ok. 7 miesiąca to mi mój gin powiedział, żebym jeszcze Mg wzięła do tego ale o, żelazie nic nie było mowy...

maron- żelazo się bierze tylko jak morfologia słaba. Ja też nie biorę bo jest ok.

wiem, wiem :-) ale wielu lekarzy przepisuje od 33 tc bo wtedy dzidzia zaczyna suplementowac :-)
Ja tez biore jedynie witaminki vitaminer-prenatal i magnez z wit. B6 - to juz prawie od polowy ciazy, aaa no i wit. C zeby nie dopuscic juz do zadnej infekcji drog moczowych

reklama
Kurczę a ja mam dalej anemię mimo suplementacji żelazem:baffled:Do tego przyplątały się bakterie w moczu ( ale z tym sobie poradzę) gorzej, że pojawiło się białko najpierw ślad a w następnym badaniu już 42mg/dl
Miała może któraś ostatnio białko w moczu a przy tym dobre ciśnienie ?

Do góry