reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

U lekarza

Hej Dziewczyny, ja tak trochę zboczę z tematu. Odnośnie Gabrysia Cyśki. Pamiętacie, jak jakiś czas temu pisała, że lekarz powiedział, że dziecko duże, popatrzyłam na archiwum i to było 21 grudnia po USG stwierdził, że waży 2586, a urodził się wczoraj z wagą 2685 więc tylko 100g więcej w 3 tygodnie, to pokazuje że jednak taki pomiar USG nie jest zawsze wiarygodny, bo przecież teraz dzieci przybierają na wadze bardzo szybko (200g tygodniowo coś mi chodzi po głowie) więc wg tamtego lekarza Gabryś powinien mieć już dobrze ponad 3.
Dagrab USG 3 razy w ciągu ciąży to i tak nie jest tragicznie, ja gdyby nie moja chora tarczyca to bym miała tylko jedno w 20-22tc, a reszta prywatnie wg uznania u Polskiej ginekolog. Ale ja bym przycisnęła ją do zrobienia jeszcze jednego teraz, by się upewnić że Tynka prawidłowo ułożona.
Blair co do skurczu, to może dzidzia uciska na jakiś nerw i stąd to drętwienie. Bierzesz aspargin? On podobno bardzo pomaga, ja długo biorę magnez z wit. B6 i powiem Wam, że jakoś na razie skurcze mnie omijają. Tfu tfu...

reklama
Aspargin dodatkowo niweluje skurcze brzucha z tego co kojarzę. To magnez plus potas więc jest szansa, że pomoże na Twoje skurcze łydek Blair. Można go kupić bez problemu bez recepty w aptece

Galwaygirl wiesz ja też o Cyśce i o USG myślałam właśnie dzisiaj, ogromna różnica w wadze... mój gin ostatnio mi właśnie mówił że USG zdecydowanie częściej zawyża niż zaniża, wszystko też zależy gdzie gin postawi wskaźnik robiąc pomiar. Ale z drugiej strony ona ogólnie ze swoim ginem miała przeboje, może facet jest po prostu zakręcony?

Hmmm ja to nie mam pojęcia w jaki sposób patrzeć na tą wagę, więc mówię około - nawet na tych pomiarach mi pisze +/- 181 gram

Ale tak jak mówicie, że wystarczy że gin lekko źle zaznaczy i mamy całkiem inny pomiar. Ale ćyśce to duża różnica

Ostatnia edycja:
Faktycznie co pomiar i USG to jakoś inaczej wychodzi. Na początku grudnia miałam 2 usg w odstępie 3 dni, jedno u gina i drugie w szpitalu u innego lekarza. Na tym pierwszym wyszło, że mała waży 1600, a na drugim 1230 :baffled: także też duża różnica w pomiarach.

Ta waga jest szacunkowa więc nie ma się co dziwić, że rozbieżności są. Nie wiem jakie dane są potrzebne do obliczenia wagi ale np mój synek obwód brzuszka ma na 33t a długość kości udowej wskazuje 37t3d.

reklama
ja od razu mowilam ze te pomiary to tak na oko :-D

dzis mialam wizyte i moj Gabrys ma 2700 a ostatnio 3 tyg temu niby mial juz 2500 wiec strasznie malo by urosl wiec mowilam ze tamto jakos zawyzone bylo!

no a po za tym to wszystkie wyniki mam ok i moja gin stwierdzila ze zostalo mi juz tylko urodzic! zrobila wymaz na paciorkowca wiec fajnie!

pomierzyla i poogladala Mlodego i stwierdzila ze trzeba go pochwalic bo tak ladnie rosnie :-D

aaa no i nic o szyjce nie wspomniala tylko jak badala to stwierdzila wlasnie ze oo ladnie glowka bardzo nisko to teraz tylko rodzic juz! :-)

Do góry