reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Torba do szpitala - co do niej spakować?

Ironia moje oczka przestały tolerować soczewki kontaktowe ok 6 tygodnia ciąży i po 13 latach noszenia soczewek musiałam wrócić do okularów, których nienawidzę. Ale rodzić w soczewkach?? No nie wiem, to jest takie ciśnienie że jakoś sobie tego nie wyobrażam. A może któraś rodziła w soczewakch? CIekawe czy po porodzie będę mogła odstawić okulary...

U mnie dokładnie to samo. Max. godzina a potem suchość i pieczenie. Po ciąży ponoc wszystko wraca do normy.

Wady wzroku u kobiet w ciąży - Ciążowy.pl

reklama
CIekawe czy po porodzie będę mogła odstawić okulary...

Sądzę, że tak, bo z tego, co się orientowałam, to w ciąży tak nam organizmy szaleją, że potrafią nie tolerować np. soczewek. Jednak potem wszystko wraca do normy. Oczywiście, od każdej reguły są wyjątki, ale mam nadzieję, że Ty nim nie będziesz :-)

ale co z tym rodzeniem w soczewkach? ja noszę B&L Purevision i ściągam je tylko raz w m-cu przy okazji wymiany. Pytanie, czy pozwolą mi rodzić w soczewkach? Ja je dobrze toleruję, noszę już ze 3 lata i nawet w ciąży nic mi się nie dzieje. A okulary mam sprzed 3-ch lat, niemodne - ale to nie jest najgorsze, gorsze jest to że pewnie jak krecik będę w nich po omacku chodzić, bo wada mi się powiększyła...czy muszę sobie robić nowe okulary czy soczewki będą ok?

sprubuje zapytac dzis pania ginekolog o te soczewki, mnie tez one nie przeszkadzają w ciązy ;) a moje okulary maja korekcje astygmatyzmu przez co nic nie widze i właże w ściane zamiast w drzwi.... swietna korekcja nie ma co... :) wiec nie koryuje astygmatyzmu i o wiele łatwiej mi sie zyje :-)

heh, to ze mnie jest straszna ignorantka, bo jak tylko przestałam nosić soczewki wróciłam do swoich baaardzo starych okularów, które są połamane w trzech miejscach i posklejane czarną taśmą izolacyjną. Poza tym ja mam prawie -7 a okulary są na jakieś -5,5 więc długo musiałam się do nich przyzwyczajać ale teraz jest ok. STwierdziłam, że nie będę wyrabiać nowych na kilka miesięcy, bo to dla mnie koszt ok 1000zł i po prsotu mi szkoda:(

mrsmoon jeśli planujesz w okularach tylko rodzić to chyba nie powinnaś się martwić tym, że są niemodne albo trochę za słabe:)

trasia na porodówce też trzeba się prezentować:-Da tak na serio - to chyba i tak sobie zrobię, bo niech mi wyskoczy jakieś zapalenie spojówek i w kropce będę...

Trasia, rozwaliłaś mnie tym postem o okularach :-D :rofl2: :-D
Ja sobie kilka miesięcy temu zrobiłam okulary [-7,75] i płaciłam lekko ponad 100zł [130 czy jakoś tak] - wybrałam niedrogie oprawki [ale całkiem zgrabne :-p] u niedrogiego optyka [okulary pełnią funkcję "w razie czego" - ostatnio nosiłam je przy gorączce, a tak leżą i czekają, aż będą potrzebne ;-)]. Co to za okulary, na które trzeba wydać 1000zł?? :szok:

Zołza a bo ja jak robię okulary to musze mieć plastikowe szkła dodatkowo odchudzane, a antyrefleksem, korektą na astygmatyzm itp pierdoły. Wiem, że jak zrobię w nich takie grubaśne soczewki to ich w życiu nie założę:)

soczewki przy porodzie nie są zabronione ale dobrze miec ze soba okulary bo jak wyjdzie nieoczekiwana cesarka to nie mozna miec zadnych ciał obcych w ciele :) nie ma przeciwskazan jesli chodzi o parcie czy coś takiego :-)

to tyle co się dziś dowiedziałam :-) i zdobyłam kontakt do połoznej wiec jutro pewnie zadzwonimy i zapytamy o cennik :-)

reklama
A ja tak się zastanawiam, czy przy porodzie soczewki i okulary będą konieczne... no kurcze krzyki wrzaski, krew się leje, brzuchate kobiety do mordu się szykują na mężu i lekarzu, więc pewnie o okularach nie myślą :p Chyba, że po to by jakiieś ostre narzędzie dobrze wycelowac w swą ofiarę :D :p

Do góry