reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

terminy i wyniki badań/USG

To ja teraz z innej beczki...
Wróciłam własnie z połówkowego USG i wszystko jest super ale jestem trochę rozczarowana. Mieliśmy miec 4D ale synek (potwierdziło się, będzie SYNEK :-)) nie chciał się ułożyć i lekarz zrobił tylko jedno wyraźne zdjęcie buźki i nie było czego nagrywac na CD. Ale lekarz wieśniak - warszawska sława od 7 boleści - skasował nas jak za 4D :sorry2:
No nic, spróbujemy jeszcze raz za 10 tygodni bo chcę miec na pamiątkę pierwszy filmik maluszka - ale na pewno pójdziemy do innego, tańszego lekarza.

reklama
Dziewczyny, mam pytanko. Na usg połówkowym lekarz powiedział, że moja dzidzia jest w położeniu miednicowym, czyli nóżki i pupa w dole a główka na górze. Czyli jakby siedział pionowo :) To było w 21 tygodniu, a ciekawa jestem jakie jest u was położenie płodu. Koleżanka, która jest na tym samym etapie ciąży ma dzidzię w położeniu podłużnym główkowym, czyli takim jak do prawidłowego porodu, główką w dół. Czekam na wasze opisy :))))

Czesc Dziubasku. Dpbry watek zalozylas, mozemy porownywac i uspokjajac sie ze wszystko okej:)
Ja badania robilam w zeszly czwartek, stwierdzono ze lozysko polozone jest bardziej po lewej stronie (dlatego czuje czesciej wzgorek z lewej strony pepka i ruchy dzidzi z tej tez strony), i schodzi dosc nisko, 4cm od... no wlasnie, tutaj nie skumalam:) W Polsce bede miala drugie badania na koniec sierpnia, wiec okresle sie wtedy bardziej:)
Pozdrawiam.

Czesc Dziubasku. Dpbry watek zalozylas, mozemy porownywac i uspokjajac sie ze wszystko okej:)
Ja badania robilam w zeszly czwartek, stwierdzono ze lozysko polozone jest bardziej po lewej stronie (dlatego czuje czesciej wzgorek z lewej strony pepka i ruchy dzidzi z tej tez strony), i schodzi dosc nisko, 4cm od... no wlasnie, tutaj nie skumalam:) W Polsce bede miala drugie badania na koniec sierpnia, wiec okresle sie wtedy bardziej:)
Pozdrawiam.
za pewne od ujścia szyjki. Tez mam łożysko niskoschodzące i w tej samej odległości.

Ja myslę, ze dzidiza ma czas żeby się jeszcze obrócić. Tak naprawdę powinna to zrobić w ostatnim miesiącu. Nawet jesli już jest ułożona odpowiednio do porodu to jeszcze moze się kilka razy obrócić. Dopiero jak nie bedzie miala już miejasca na takie ewolucje stanie się to naprawdę istotne. Ja tez miałam usg w 1 tc i mój maluch był jeszcze ułożony poprzecznie, lewostronnie. I na pewno nadal jest tak samo ulozony, bo czuję, że kopie z lewej strony cały czas.

To ja teraz z innej beczki...
Wróciłam własnie z połówkowego USG i wszystko jest super ale jestem trochę rozczarowana. Mieliśmy miec 4D ale synek (potwierdziło się, będzie SYNEK :-)) nie chciał się ułożyć i lekarz zrobił tylko jedno wyraźne zdjęcie buźki i nie było czego nagrywac na CD. Ale lekarz wieśniak - warszawska sława od 7 boleści - skasował nas jak za 4D :sorry2:
No nic, spróbujemy jeszcze raz za 10 tygodni bo chcę miec na pamiątkę pierwszy filmik maluszka - ale na pewno pójdziemy do innego, tańszego lekarza.

Hmm, dziwne, że "nie było czego nagrywać"??
Też mieliśmy robione 4D. Nasz Syn (jak to brzmi:) przytulił się do ściany macicy i za nic nie chciał buzi pokazać, zdjęcie wyszło koszmarne, brr, ale zanim lekarz zrezygnował z "ujęcia" męczył się dobre 30 min, żeby coś uchwycić. Maluch nie chciał buzi pokazać i już.. Ale nagranie mamy z całego badania, minuta po minucie z komentarzem. Lekarz obiecał, że przy następnym badaniu 3D zrobi ujęcie 4 D bez dopłaty w ramach tego pierwszego USG. Zastanawiałam się czy to nie wyrzucone pieniądze (100 zł więcej za 4D i ogólnie drożej za nazwisko lekarza), ale przynajmniej jestem spokojna, że maluch rozwija się prawidłowo.. i że ten lekarz wie co robi, kolejna pani, która robiła mi USG zachowywała się jak dziecko we mgle.. Opisałam to wcześniej, nikomu nie życzę:no:

Cześć dziewczynki. Wczoraj miałam robione USG połówkowe. Ponieważ mój synuś przytulił się do ścianki i słodko spał lekarz próbował go obudzić, aby zrobić ładne ujęcia w 3D. Stukał głowicą USG w mój brzuch dosyć mocno raz z jednej, raz z drugiej strony a mój niunio miał to w nosku. Wczoraj i dziś od rana zastanawiam się czy takie mocne uciskanie na USG oraz stukanie w ścianki brzuszka nie zaszkodzi maleństwu? Po takim badaniu stwierdziłam, iż mój ginekolog jest mega delikatny i na normalnych wizytach i usg obchodzi się ze mną jak z jajkiem a lekarz od połówkowego słynący także z delikatności machał moim brzuchem na wszystkie strony. Podpowiedzcie mi bo może przesadzam a dzieci w naszych brzuszkach są mega bezpieczne. Pozdrawiam.

Uleńka
ekspertem nie jestem ale wydaje mi sie ze takie stukanie o brzuszek nie zaszkodzi malenstwu - od ochrony sa przeciez te wszystkie wody plodowe itd
Nie pierwszy raz slysze ze ktos "machal brzuchem" zeby maluszka przesunac;-)
Na moim połówkowym położna próbowała "wypchnać" małą z zakamarka - niestety ten pojedynek nasza córa wygrała...;-)
Spokojnie:tak:

reklama
gratuluję dobrych wieści :))
uleńka nie martw się bo dzidzi na pewno nic nie jest niektórzy lekarze muszą jakoś pobudzić maleństwa :))

Do góry