reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szukam Mam z Niemiec

Tez sie smarowalam i to tymi z najwyzszej polki...ale moj cholerny urok taki ze sie posypalam:angry: Celulit tez mialam...mega duzy ale po ciazy znikl jak przylazl:-)

reklama
Witam Polki przebywające w Niemczech:)Może kilka słów o sobie. W czerwcu tego roku mam ślub. Mój przyszly mąż przebywa od września 2007 na kontrakcie w Wolfsburgu i tak sobie wymyśliliśmy, ze tuż po ślubie (albo nawet i w trakcie;)) będzie nas już troje (dzidzia w brzuchu;) - oby się udało. Pani ginekolog - czuwa:). Plan jest dobry, bo nim dzidzia będzie miała 2latka, kontrakt dobiegnie końca i będziemy mogli wrócić do naszego pięknego domku, do naszych przyjaciół, do naszej pracy, chyba, że Dojczland spodoba nam się bardziej niż Polska...:) (ale raczej nie, bo ja bardzo rodzinna jestem i strasznie tęsknię). Syneczka czy córeczki pragniemy z całego serca i dlatego chcemy się dobrze przygotowć...To co chciałabym wiedzieć to pytanie: czy znacie może drogie kobietki lekarza / i położną z okolic Wolfsburga, którzy mówią po polsku lub po angielsku. Mój narzeczony mówi biegle po niemiecku, ja władam angielskim, a niemieckiedo dopiero się uczę i oczywiście już na samą myśl, że czegoś nie załapię, mam skurcze żołądka. Potrzebuję też rady jak to wygląda z NFZem???Ja jestem już w Niemczech zameldowana tymczasowo, mój narzeczony też. Ubezpieczona (ubezpieczenie zdrowotne) tam nie jestem i nie wiem czy mam zrezygnować z naszego NFZu, jak to zrobić żeby było dobrze??? Ponoć NFZ musi mi wystawić jakieś zaświadczenie, ze płacę składki. Czy takie zaświadczenie, jest równoznaczne z tym, ze nie będę musiała płacić za świdczenia lekarskie w trakcie porodu? Wiecie może jakie koszta będę musiała ponieść i w ogóle...Oj długi ten mój wywód, ale naprawdę chciałabym wiedzieć co musimy jeszcze załatwić, no i jak podejść do sprawy...;-) Za wszystkie rady, będę bardzo wdzięczna! Pozdrawiam więc serdecznie - jeszcze z Polski;)

Czesc Kobitki!
na poczatek mile WITAM dla Agnes i Lila- mam nadzieje, ze sie dobrze tu zadomowicie:-)
Lila - niestety nie pomoge Ci za bardzo, bo nie mieszkam w Twojej okolicy, a i o polskim NFZ za wiele nie wiem (ja jestem tu na stale i od poczatku pobytu bylam w niemieckiej kasie ubezpieczona razem w mezem), ale inne dziewczyny na pewno wiecej Ci powiedza

wczoraj bylam na tym spotkaniu z burmistrzem - bylo b.milo, na poczatek jakas mowa, troche statystyki (Polacy byli na 5-tym miejscu pod wzgledem nabycia obywatelstwa w zeszlym roku - zgadnijcie kto w pierwszej trojce?), no i potem burmistrz wmieszal sie w tlum i z kazdym rozmawial (zrobilam sobie z nim zdjecie, ale niestety tylko komorka, bo oczywiscie zapomnialam aparatu), ale byla tez telewizja nasza lokalna, wiec bede dzisiaj sledzic wiadomosci

a o 12 ide na spotkanie z dyrektorka w przedszkolu - rozmowa o dziecku, jakie postepy robi, co umie a co sprawia mu trudnosci, takie tam...zobaczymy jak oceni mojego Maxia

milego dnia Wam zycze:-)

Hej ja również witam nowo przybyłe :-).
Wiola - tylko pozazdrościc imprezy;-). Są w Niemczech żłobki dla maluszków? Ile dziecko musi miec latek żeby mogło isc do przedszkola??
Lila - ja przyjechałam tu w czerwcu i też mówiłam na początku że na pewno wrócę do Polski a teraz nawet nie chce tego słyszec!!!

Madzia - zlobki oczywiscie sa (Kinderkrippe), ale do najtanszych nie naleza i dziecko powinno sie dosyc szybko zameldowac, nawet jak jest b.malutki, bo miejsc nie ma za wiele (najlepiej zorientuj sie w okolicy i wejdz po prostu do jednego i zapytaj dyrektorke, co i jak).
Do przedszkola mozesz dziecko oddac jak skonczy 3 latka, ale zapisac musisz juz wczesniej. Sa rozne: nalezace do miasta, do kosciola, zakladowe, prywatne...roznia sie cena, godzinami otwarcia...najlepiej jest moim zdaniem, takie niedaleko od domu - dzieci sie lepiej znaja i nie musisz wozic autem.

Wiola znalazłam taką stronkę kinderk01
miała byś chwilkę wejśc i tak z grubsza powiedziec o co chodzi z tymi cyferkami;-). A tak w ogóle to widzę że już niedługo szykuje ci się kolejna imprezka :-D tym razem urodzinowa:-)

Madzia- obejrzalam ta strone; a wiec:
- Platzzahl = oznacza ilosc miejsc
- ist = tyle teraz jest dzieci
- Gruppe= tyle jest grup
- Entgeld= tyle to kosztuje (tylko, ze te dane nie moga byc chyba aktualne, bo ceny podane sa jeszcze w markach)

najlepiej podejdz tam i sie zapytaj, po angielsku tez moze beda mowic

reklama
Pscola & Magdalenka 27 - wielkie dzięki za miłe powitanie ;) Magda, serdeczne dzięki też za wiadomość i sporo informacji na temat NFZu. Mój narzeczony jest w Niemczech ubezpieczony, a i firma w której pracuje też chciała mnie ubezpieczyć, ale ja nie chciałam zrezygnować z ubezpieczenia tutaj....w końcu ciągle jestem w Polsce i pracuję. Może więc będę mogła korzystać, po ślubie, z Jego ubezpieczenia i nie będzie tematu...Oby się udało...
Drogie Koleżanki, jak któras mieszka w okolicach WOBa - odezwijcie się proszę.
Pozdrawiam cieplutko, bo -3 zapowiadają w nocy ;(
pa pa

Do góry