reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szukam Mam z Niemiec

Tez sie smarowalam i to tymi z najwyzszej polki...ale moj cholerny urok taki ze sie posypalam:angry: Celulit tez mialam...mega duzy ale po ciazy znikl jak przylazl:-)

reklama
Witam Polki przebywające w Niemczech:)Może kilka słów o sobie. W czerwcu tego roku mam ślub. Mój przyszly mąż przebywa od września 2007 na kontrakcie w Wolfsburgu i tak sobie wymyśliliśmy, ze tuż po ślubie (albo nawet i w trakcie;)) będzie nas już troje (dzidzia w brzuchu;) - oby się udało. Pani ginekolog - czuwa:). Plan jest dobry, bo nim dzidzia będzie miała 2latka, kontrakt dobiegnie końca i będziemy mogli wrócić do naszego pięknego domku, do naszych przyjaciół, do naszej pracy, chyba, że Dojczland spodoba nam się bardziej niż Polska...:) (ale raczej nie, bo ja bardzo rodzinna jestem i strasznie tęsknię). Syneczka czy córeczki pragniemy z całego serca i dlatego chcemy się dobrze przygotowć...To co chciałabym wiedzieć to pytanie: czy znacie może drogie kobietki lekarza / i położną z okolic Wolfsburga, którzy mówią po polsku lub po angielsku. Mój narzeczony mówi biegle po niemiecku, ja władam angielskim, a niemieckiedo dopiero się uczę i oczywiście już na samą myśl, że czegoś nie załapię, mam skurcze żołądka. Potrzebuję też rady jak to wygląda z NFZem???Ja jestem już w Niemczech zameldowana tymczasowo, mój narzeczony też. Ubezpieczona (ubezpieczenie zdrowotne) tam nie jestem i nie wiem czy mam zrezygnować z naszego NFZu, jak to zrobić żeby było dobrze??? Ponoć NFZ musi mi wystawić jakieś zaświadczenie, ze płacę składki. Czy takie zaświadczenie, jest równoznaczne z tym, ze nie będę musiała płacić za świdczenia lekarskie w trakcie porodu? Wiecie może jakie koszta będę musiała ponieść i w ogóle...Oj długi ten mój wywód, ale naprawdę chciałabym wiedzieć co musimy jeszcze załatwić, no i jak podejść do sprawy...;-) Za wszystkie rady, będę bardzo wdzięczna! Pozdrawiam więc serdecznie - jeszcze z Polski;)

Czesc Kobitki!
na poczatek mile WITAM dla Agnes i Lila- mam nadzieje, ze sie dobrze tu zadomowicie:-)
Lila - niestety nie pomoge Ci za bardzo, bo nie mieszkam w Twojej okolicy, a i o polskim NFZ za wiele nie wiem (ja jestem tu na stale i od poczatku pobytu bylam w niemieckiej kasie ubezpieczona razem w mezem), ale inne dziewczyny na pewno wiecej Ci powiedza

wczoraj bylam na tym spotkaniu z burmistrzem - bylo b.milo, na poczatek jakas mowa, troche statystyki (Polacy byli na 5-tym miejscu pod wzgledem nabycia obywatelstwa w zeszlym roku - zgadnijcie kto w pierwszej trojce?), no i potem burmistrz wmieszal sie w tlum i z kazdym rozmawial (zrobilam sobie z nim zdjecie, ale niestety tylko komorka, bo oczywiscie zapomnialam aparatu), ale byla tez telewizja nasza lokalna, wiec bede dzisiaj sledzic wiadomosci

a o 12 ide na spotkanie z dyrektorka w przedszkolu - rozmowa o dziecku, jakie postepy robi, co umie a co sprawia mu trudnosci, takie tam...zobaczymy jak oceni mojego Maxia

milego dnia Wam zycze:-)

Hej ja również witam nowo przybyłe :-).
Wiola - tylko pozazdrościc imprezy;-). Są w Niemczech żłobki dla maluszków? Ile dziecko musi miec latek żeby mogło isc do przedszkola??
Lila - ja przyjechałam tu w czerwcu i też mówiłam na początku że na pewno wrócę do Polski a teraz nawet nie chce tego słyszec!!!

Madzia - zlobki oczywiscie sa (Kinderkrippe), ale do najtanszych nie naleza i dziecko powinno sie dosyc szybko zameldowac, nawet jak jest b.malutki, bo miejsc nie ma za wiele (najlepiej zorientuj sie w okolicy i wejdz po prostu do jednego i zapytaj dyrektorke, co i jak).
Do przedszkola mozesz dziecko oddac jak skonczy 3 latka, ale zapisac musisz juz wczesniej. Sa rozne: nalezace do miasta, do kosciola, zakladowe, prywatne...roznia sie cena, godzinami otwarcia...najlepiej jest moim zdaniem, takie niedaleko od domu - dzieci sie lepiej znaja i nie musisz wozic autem.

Wiola znalazłam taką stronkę kinderk01
miała byś chwilkę wejśc i tak z grubsza powiedziec o co chodzi z tymi cyferkami;-). A tak w ogóle to widzę że już niedługo szykuje ci się kolejna imprezka :-D tym razem urodzinowa:-)

Madzia- obejrzalam ta strone; a wiec:
- Platzzahl = oznacza ilosc miejsc
- ist = tyle teraz jest dzieci
- Gruppe= tyle jest grup
- Entgeld= tyle to kosztuje (tylko, ze te dane nie moga byc chyba aktualne, bo ceny podane sa jeszcze w markach)

najlepiej podejdz tam i sie zapytaj, po angielsku tez moze beda mowic

reklama
Pscola & Magdalenka 27 - wielkie dzięki za miłe powitanie ;) Magda, serdeczne dzięki też za wiadomość i sporo informacji na temat NFZu. Mój narzeczony jest w Niemczech ubezpieczony, a i firma w której pracuje też chciała mnie ubezpieczyć, ale ja nie chciałam zrezygnować z ubezpieczenia tutaj....w końcu ciągle jestem w Polsce i pracuję. Może więc będę mogła korzystać, po ślubie, z Jego ubezpieczenia i nie będzie tematu...Oby się udało...
Drogie Koleżanki, jak któras mieszka w okolicach WOBa - odezwijcie się proszę.
Pozdrawiam cieplutko, bo -3 zapowiadają w nocy ;(
pa pa

Do góry