reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

SZTUCZNE MLEKO

dziewczyny prosze o radę!!!!!! Moj Maciuś ma 6,5 miesiąca , jezeli macie dzieci w podobnym wieku albo pamietacie jak to bylo napiszcie proszę o której , ile i co jadły, kiedy i ile spały- taki plan dnia.
ZAgubiłam się i juz sama nie wiem czy go dobrze karmię, a pediatra sam się mnie pyta co dziecku daje jeść.....
Z góry dziękuję i wsyztskoego najlepszego w NOwym ROku!!

reklama
nineczko puszki mi są potrzebne do dekupażu czyli do ozdaabiania :)
i puszki mogą byc innych firm ale wymienilam tylko takie ktore znam żeby byly to takie puszki :-)
to co pozbierasz dla mnie?

agles79 u mnie plan dnia wygladal od 5mca tak(tylko porcje byly mniejsze no i na poczatku pojedyncze warzywka wprowadzane a potem potrawki) i wyglada tak:
9.00-9.30 pobudka
9.30-10.00 mleczko z piersi a teraz z butli 180-200ml
12.00 przecier 130 gram lub soczek rozcienczony pol na pol 60-80 ml.
12.15 drzemka okolo 1,5-2.00 godzinki
14.00 Obiadek. Zupka 80 ml + danie miesne 190 gram
17.00 Drzemka okolo 1h
18.00 mleczko z piersi lub butla 160 ml
20.00 kaszka lyzeczka okolo 180 gram
20.30 kapiel mycie zabkow (7 na stanie)
20.45 maly laduje w lozeczku i zasypia.
Widzimy sie dopiero o 9.00 rano :tak:
podsumujac 5 posilkow na dobe 13-sto godzinna przerwa nocna bez pobudek jedzonka picia itp. i laczny czas drzemek dziennych 2,5-max 3h.
Schemat ten stosuje od 6.mca Wczesniej bylo jeszcze jedno karmienie mleczne okolo 24.00 ale w 6 mcu je wykluczylismy kiedy pojawily sie pierwsze zabki.Nasz pediatra nam poradzil ze w tym wieku dzieci nie powinny juz jesc noca.Przewod pokarmowy musi odpoczywac.No i zabki po kapieli juz wyszorowane byly.
Co do przekasek pomiedzy posilkami staram sie nie podawac bo zaburzaja proces laknienia.ale od czasu do czasu podam flipsika lub ugotowane warzywko do raczki.(po 8 mcu)
Ale tak naprawde to powinnas stworzyc swoj wlasny schemat biorac pod uwage rytm dzienny Twojego maluszka preerencje kulinarne i temperamentSa dzieciaczki ktore np rano po obudzeniu wola zjesc syte danie miesne a sa takie ktore wola mleczko.Porcje jedzenia tez sa orientacyjne wiadomo ze jedno dziecko zjada wiecej a innemu potrzeba do prawidlowego rozwoju mniej.Jedynie ilosc posilkow powinna byc niezmienna w tym wieku.
Musisz poobserwowac i pomalu wdrazac swoj plan w rytm dnia malucha.z czasem sie przyzwyczai czego Ci z calego serca zycze
:-)
Pomyslnosci w Nowym Roku!!!

atol! wczesniej pisalas o herbatce koperkowej, ze nie mozesz podac jej swojej dzidzi bo jest za mala. Jest herbatka koperkowa dla dzieci od pierwszego tygodnia zycia i produkuje ja hipp. Bodajze kosztuje ok 8-9 zl.
Pozdrawiam

Czasem zatwardzenia moze powodowac zle przyrzadzene mleczka. Najpierw nalezy nalac wode do butelki np 90 ml (tak jak jest to na poczatku) i dodac trzy plaskie miarki. Na opakowaniu Nan jest napisane ze zle przyrzadzenie mleka moze spowodowac wlasnie zatwardzenie lub biegunke co moze doprowadzic do odwodnienie a chyba efektow odwodnienia nie musze pisac...wazne jest zeby przy mleku modyfikowanym dopajac dziecko-moze byc glukoza lub odpowiednie do wieku herbatki.

Pozdrawiam i Szczesliwego Nowego Roku ;)

I znów mamy problem. A już myślalam, ze znalazlam idealne mleko. Byla u nas polożna (z ostatnią na szczęście wizytą) i stwierdzila, ze Hania ma chyba skazę bialkową:no: We wtorek idziemy do lekarza, żeby sprawdzić czy to prawda a wlaściwie (im wiecej o tym czytam w necie) potwierdzić, że to skaza. Wszystkie objawy się zgadzają :no: Odstawiam dziś bebiko omneo i wracam do znienawidzonego przez malą nutramigenu. Zobaczymy, czy po tym bedzie sie lepiej czula.
Mam pytanie, czy ktoraś z was potrafi mi powiedzieć, czy bebilon pepti jest choć trochę smaczniejszy od nutramigenu? :confused:

reklama
Nasz pediatra stwierdzil dziś, że to niemożliwe, że Hania nie chce pić nutry. "Wszystkie dzieci pija" :wściekła/y: A g...., moje dziecko nie. I choć malutka ma wszelkie objawy skazy bialkowej dal jej... debridat :confused: We środe spotkamy się na szczepieniu i on wtedy zobaczy, czy zmieniać mleczko na inne, przy czym nadal upiera się, że zmienimy na nutramigen. No ręce opadają :no: :wściekła/y:Ja chcę bebilon pepti!! I go mam ;-) Zdenerwowal moją mamę i ta zalatwila w aptece pepti. Jutro ma donieść recepte od lekarza a że zna go od lat (leczyl nas od maleńkości a teraz jest naszym rodzinnym) a mama jest, hmm... zawzięta to ją dostanie. Tylko, że potem ja za to beknę pewnie :baffled: :dry: Buuuuuuu...

Do góry