reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

SZTUCZNE MLEKO

Nineczka moja córa zanim dostała nutramigen, najpierw miała bebilon pepti i niestety jej nie służył:no: (skaza, nietolerancja laktozy, alergia na bialko mleko krowiego itp)

spróbuj pepti, moze dla Twojej bedzie ok, ale czasem warto posłuchac lekarza, pediatry oczywiscie

reklama
nie daje malej tego pepti, czekam do srody, zobaczymy co powie doktorek a jestem prawie na 100% pewna ze kaze nutrą karmic :-( nie moge patrzec jak ona sie meczy :-:)-:)-( juz nie placze tylko krzyczy jakby ja ktoś ze skory obdzieral. po ostatnim karmieniu napedzila mi strachu. nie dala rady puscic baczka i az wstrzymala oddech na bardzo dlugo (prawie pol minuty!!), cala poczerwieniala... Niech ten koszmar sie juz skonczy :wściekła/y:

nineczka trochę dziwne, że taki maluszek jak Twój nie chce pić nutramigenu .... Niedobre to okropnie to fakt, ale takie maluchy raczej nie protestują. Moja miała ponad pół roku jak dostała to paskudztwo. Wczesniej już próbowała wielu rzeczy więc nie dziwne, że darła się nieziemsko jak tylko zapach poczuła.
Spróbuj małej odrobinę posłodzić nutramigen glukozą, potem dosypuj mniej aż mała przywyknie. Wiele mam uważa, że niczym dosładzać nie należy, ale ja jestem zdania, że to nie zaszkodzi jeśli ma pomóc przekonać się dziecku do smaku nowego mleka. Choć trudno to wogóle mlekiem nazwać :-)

dosladzanie mleka glukoza nie jest dobrym pomyslem. Moja mala dostaje mleko nan, ktore rowniez ma obrzydliwy smak i zapach i rowniez nie chciala go jesc. Wiec wpadlam na "inteligentny" sposob doslodzenia mleka glukoza. Wszystko skonczylo sie biegunka. Dodam ze zadnych innych produktow nie dostaje (jest za mala), a mleko zawsze przygotowuje w ten sam sposob. Tylko glukoza wywolala taka "rewolucje". Lepiej nie dosladzac mleka, ma ono taki sklad ze powinno byc odpowiednie.

Nocka ja doskonale wiem, że to nie jest za mądry pomysł, ale co zrobić jak inaczej nie idzie he? Niekoniecznie każde dziecko musi zareagować biegunką, mojej nic nie było :-)
Lepsza biegunka niż głodówka :-)

no fakt...niekoniecznie zaraz musi biegunka....ja bym raczej sie zastanowila nad zmiana mleka...zawsze mozna sprobowac i sie okaze jak maluch reaguje na dosladzane mleko. Ja tylko chcialam ostrzec przed takimi skutkami ubocznymi, zeby w razie czego bylo wiadomo od czego i co w razie czego odstawic.

Pozdrawiam ;)

nineczka moja mała jest tez na nutrmigenie i ostatnio robila cyrki, nie chciała pic mleka, myslalam, ze jej nie smakuje, przez caly dzien wypila jedna flaszke, w koncu wezwalam naszego lekarza i okazala sie, ze miała stan zapalny w buzi i cieple mleczko ja urazało, wystarczylo wystudzic i mala wypila pieknie całą butelke:tak:

tak więc różne sa powody niejedzenia, ale tak jak pisze Minia takie maluszki raczej nie protestuja, moja nawet nie mrugnela przy zmianie z pepti na nutramigen, a byla mniej wiecej w wieku Twojej dzidzi

Dzięki dziewczyny za rady. Mam nadzieje ze powrot na nutramigen nie bedzie jednak konieczny. Wysypka nie postępuje (chociaż i nie schodzi) a po debridacie mala nie drze się już co godzinę tylko ze trzy razy dziennie :-)
Jest zdecydowanie lepiej, więc może nie trzeba jej będzie karmić tym ochydztwem :-p We środę wszystkiego się dowiemy. Mam nadzieje, że Hanutek nie odziedziczyl po mnie alergii...

Dzięki dziewczyny za rady. Mam nadzieje ze powrot na nutramigen nie bedzie jednak konieczny. Wysypka nie postępuje (chociaż i nie schodzi) a po debridacie mala nie drze się już co godzinę tylko ze trzy razy dziennie :-)
Jest zdecydowanie lepiej, więc może nie trzeba jej będzie karmić tym ochydztwem :-p We środę wszystkiego się dowiemy. Mam nadzieje, że Hanutek nie odziedziczyl po mnie alergii...

Łukaszek na początku pił Enfamil. Od razu dostał okropnej wysypki na buźce. Pediatra przepisała maści sterydowe itp. na uczulenie i żadnego podejrzenia o skazę z jej strony. Dopiero w poradni laktacyjnej na dzień dobry na widok buźki maluszka (miał 6 tygodni) stwierdzono skazę i zalecono zmianę na Bebilon Pepti. Na szczęście nie smarowałam tymi maściami buźki synka, a o zmianie na Bebilon Pepti poinformowałam pediatrę przy kolejnej wizycie. Pepti nie msakuje rewelacyjnie, ale synek toleruje jego smak. Przy zmianie z 1 na 2 postępowaliśmy tak, jak proponują na opakowaniu - stopniowo.

reklama
witam
chciałam wam tylko napisac ze bebilon ,bebilon pepti to raj porównujac do nutramigenu a nan jest najsmaczniejszy. sa to mleka juz słodkie i po nutra dzici chetnie przechodza na te wymieniona
nocka -nan ma wstretny smak ??????????????? - nie wiem moje dziecko piło chyba wszytsko i nan wydaje mi sie najlepszy zreszta lepszy jak wspomniałam od nutra .
ogólnie nam dorosłym miesznanki dla dzieci nie samkuja ale nutry to nawet ja nie przełknęłam
jedyna pociecha dla mam dzieci ze skaza białkowa ze sie wyrasta (bynajmniej duza wiekszosc)
u nas było okropnie ale jakos było i mineło i objawów brak . wiec powodzenia zycze i duzo zdrówka
co do dosładzania mleka głukoza - ja tez na poczatku dosładzałam nutre bo wolałam zeby zjadła mimo wszytsko i było ok . kwestia tylko ile sie posłodzi i ja czasto ( po za duzej ilości glukozy owszem istnieje opcja rozwolnienia)

Do góry