reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

SZTUCZNE MLEKO

dziewczyny prosze o radę!!!!!! Moj Maciuś ma 6,5 miesiąca , jezeli macie dzieci w podobnym wieku albo pamietacie jak to bylo napiszcie proszę o której , ile i co jadły, kiedy i ile spały- taki plan dnia.
ZAgubiłam się i juz sama nie wiem czy go dobrze karmię, a pediatra sam się mnie pyta co dziecku daje jeść.....
Z góry dziękuję i wsyztskoego najlepszego w NOwym ROku!!

reklama
nineczko puszki mi są potrzebne do dekupażu czyli do ozdaabiania :)
i puszki mogą byc innych firm ale wymienilam tylko takie ktore znam żeby byly to takie puszki :-)
to co pozbierasz dla mnie?

agles79 u mnie plan dnia wygladal od 5mca tak(tylko porcje byly mniejsze no i na poczatku pojedyncze warzywka wprowadzane a potem potrawki) i wyglada tak:
9.00-9.30 pobudka
9.30-10.00 mleczko z piersi a teraz z butli 180-200ml
12.00 przecier 130 gram lub soczek rozcienczony pol na pol 60-80 ml.
12.15 drzemka okolo 1,5-2.00 godzinki
14.00 Obiadek. Zupka 80 ml + danie miesne 190 gram
17.00 Drzemka okolo 1h
18.00 mleczko z piersi lub butla 160 ml
20.00 kaszka lyzeczka okolo 180 gram
20.30 kapiel mycie zabkow (7 na stanie)
20.45 maly laduje w lozeczku i zasypia.
Widzimy sie dopiero o 9.00 rano :tak:
podsumujac 5 posilkow na dobe 13-sto godzinna przerwa nocna bez pobudek jedzonka picia itp. i laczny czas drzemek dziennych 2,5-max 3h.
Schemat ten stosuje od 6.mca Wczesniej bylo jeszcze jedno karmienie mleczne okolo 24.00 ale w 6 mcu je wykluczylismy kiedy pojawily sie pierwsze zabki.Nasz pediatra nam poradzil ze w tym wieku dzieci nie powinny juz jesc noca.Przewod pokarmowy musi odpoczywac.No i zabki po kapieli juz wyszorowane byly.
Co do przekasek pomiedzy posilkami staram sie nie podawac bo zaburzaja proces laknienia.ale od czasu do czasu podam flipsika lub ugotowane warzywko do raczki.(po 8 mcu)
Ale tak naprawde to powinnas stworzyc swoj wlasny schemat biorac pod uwage rytm dzienny Twojego maluszka preerencje kulinarne i temperamentSa dzieciaczki ktore np rano po obudzeniu wola zjesc syte danie miesne a sa takie ktore wola mleczko.Porcje jedzenia tez sa orientacyjne wiadomo ze jedno dziecko zjada wiecej a innemu potrzeba do prawidlowego rozwoju mniej.Jedynie ilosc posilkow powinna byc niezmienna w tym wieku.
Musisz poobserwowac i pomalu wdrazac swoj plan w rytm dnia malucha.z czasem sie przyzwyczai czego Ci z calego serca zycze
:-)
Pomyslnosci w Nowym Roku!!!

atol! wczesniej pisalas o herbatce koperkowej, ze nie mozesz podac jej swojej dzidzi bo jest za mala. Jest herbatka koperkowa dla dzieci od pierwszego tygodnia zycia i produkuje ja hipp. Bodajze kosztuje ok 8-9 zl.
Pozdrawiam

Czasem zatwardzenia moze powodowac zle przyrzadzene mleczka. Najpierw nalezy nalac wode do butelki np 90 ml (tak jak jest to na poczatku) i dodac trzy plaskie miarki. Na opakowaniu Nan jest napisane ze zle przyrzadzenie mleka moze spowodowac wlasnie zatwardzenie lub biegunke co moze doprowadzic do odwodnienie a chyba efektow odwodnienia nie musze pisac...wazne jest zeby przy mleku modyfikowanym dopajac dziecko-moze byc glukoza lub odpowiednie do wieku herbatki.

Pozdrawiam i Szczesliwego Nowego Roku ;)

I znów mamy problem. A już myślalam, ze znalazlam idealne mleko. Byla u nas polożna (z ostatnią na szczęście wizytą) i stwierdzila, ze Hania ma chyba skazę bialkową:no: We wtorek idziemy do lekarza, żeby sprawdzić czy to prawda a wlaściwie (im wiecej o tym czytam w necie) potwierdzić, że to skaza. Wszystkie objawy się zgadzają :no: Odstawiam dziś bebiko omneo i wracam do znienawidzonego przez malą nutramigenu. Zobaczymy, czy po tym bedzie sie lepiej czula.
Mam pytanie, czy ktoraś z was potrafi mi powiedzieć, czy bebilon pepti jest choć trochę smaczniejszy od nutramigenu? :confused:

reklama
Nasz pediatra stwierdzil dziś, że to niemożliwe, że Hania nie chce pić nutry. "Wszystkie dzieci pija" :wściekła/y: A g...., moje dziecko nie. I choć malutka ma wszelkie objawy skazy bialkowej dal jej... debridat :confused: We środe spotkamy się na szczepieniu i on wtedy zobaczy, czy zmieniać mleczko na inne, przy czym nadal upiera się, że zmienimy na nutramigen. No ręce opadają :no: :wściekła/y:Ja chcę bebilon pepti!! I go mam ;-) Zdenerwowal moją mamę i ta zalatwila w aptece pepti. Jutro ma donieść recepte od lekarza a że zna go od lat (leczyl nas od maleńkości a teraz jest naszym rodzinnym) a mama jest, hmm... zawzięta to ją dostanie. Tylko, że potem ja za to beknę pewnie :baffled: :dry: Buuuuuuu...

Do góry