sluchajcie ja jeszcze wroce do tego oddychania przepona, czy ktoras z Was umialaby mi wytlumaczyc tak lopatologicznie na czym to polega, w sensie kiedy wiem ze oddycham przepona? Niestety tutaj do szkoly rodzenia dostepu nie mam, a w ksiazkach jakos tak bradzo zawile to wszystko opisuja.
reklama
karola7
Fanka BB :)
tetka przy takim zwyklym oddychaniu to rusza ci sie tylko klatka piersiowa, a jak przeponą to wdech głęboki i nabierasz powietrza do brzucha, a nie do płuc. No i wtedy widać jak brzunio rosnie. Podobno w ciąży oddychanie samo zmienia sie na przeponowe (bo chłopy to tylko tak), ale i tak trzeba pomóc sobie i maleństwu.
Kachna321bum
Naczytałam się wczoraj o porodach u listopadowych mamuś i teraz to już sama nie wiem czy się bardziej boję czy nie mogę doczekać.... Ale spać i tak nie mogłam. I efekt taki, że leń wstał o 10.00 ;D ;D ;D
Jak mi moja Ryba znowu powie, że zakupy dopiero jak będziemy znać płeć dziecka to go zdzielę, zrobię mu listę i powiem ile kasy potrzebuję i go nawet nie zabiorę !!
Jak mi moja Ryba znowu powie, że zakupy dopiero jak będziemy znać płeć dziecka to go zdzielę, zrobię mu listę i powiem ile kasy potrzebuję i go nawet nie zabiorę !!
Ja juz udowadnialam, ze jestem kosmitka. Ale wlasciwie kosmita ;-) Odkad pamietam mialam dziwnie i wlasnie oddychalam torem brzusznym (przepona).... smiesznie jakos tak ;-) Oczywiscie klatka tez umiem i czasami tak oddycham, ale.... no.... przynajmniej uczyc sie nie musze ;-)
Kachna321bum
Ja też oddycham czasem tak, że się klatka podnosi, a czasem tak, że brzuch. Ale na PO nas uczyli, że dzieci oddychają przeponą, więc może ja jeszcze po prostu z tego nie wyrosłam ;D ;D ;D
ewach6
ja nie chodzilam do szkoly rodzenia i nie chodze mimo drugiej ciąży. uwazam ze nie kazdemu sie przydaja rzeczy które tam ucza, niektóre mamy wrecz o tym zapominają. a o tym co robic zawsze mowi połózna odbierająca poród. Chociaz ciekawi mnie czego tam ucza.
aneta998
A ja mam dzisiaj ostatnie zajecia na szkole rodzenia i rozdanie dyplomów ;D :laugh:,
wczoraj cwiczylismy parcie ,przed polozna sprawdzala tetno babasków,no i po
probie tez (czy wszystko ok)i wtedy Natalka miala czkawke, Niesamowite uczucie,
było tak fajnie słychać,
Polozna oczywiscie zabroniła nam cwiczyc parcie w domu,a powiem wam ze bylo to dosc meczace
jesli doliczyc do tego bol ,to na prawde wysilek dla silacza :laugh:
Ale mobilizujące będzie to że jak pojawią sie juz bóle parte to do spotkania z dzieciaczkiem coraz bliżej
wczoraj cwiczylismy parcie ,przed polozna sprawdzala tetno babasków,no i po
probie tez (czy wszystko ok)i wtedy Natalka miala czkawke, Niesamowite uczucie,
było tak fajnie słychać,
Polozna oczywiscie zabroniła nam cwiczyc parcie w domu,a powiem wam ze bylo to dosc meczace
jesli doliczyc do tego bol ,to na prawde wysilek dla silacza :laugh:
Ale mobilizujące będzie to że jak pojawią sie juz bóle parte to do spotkania z dzieciaczkiem coraz bliżej
reklama
blond
mama dwoch urwiskow
oj kira z jakiej ty nam planety przylecialas