reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szkoła rodzenia

sluchajcie ja jeszcze wroce do tego oddychania przepona, czy ktoras z Was umialaby mi wytlumaczyc tak lopatologicznie na czym to polega, w sensie kiedy wiem ze oddycham przepona? Niestety tutaj do szkoly rodzenia dostepu nie mam, a w ksiazkach jakos tak bradzo zawile to wszystko opisuja.

reklama
tetka przy takim zwyklym oddychaniu to rusza ci sie tylko klatka piersiowa, a jak przeponą to wdech głęboki i nabierasz powietrza do brzucha, a nie do płuc. No i wtedy widać jak brzunio rosnie. Podobno w ciąży oddychanie samo zmienia sie na przeponowe (bo chłopy to tylko tak), ale i tak trzeba pomóc sobie i maleństwu.

dzieki, wlasnie sprawdzilam, chyba juz wiem w czym rzecz, ale i tak mam nadzieje, ze moze w jakis sposob bedzie to instynktowne w czasie porodu.

Naczytałam się wczoraj o porodach u listopadowych mamuś i teraz to już sama nie wiem czy się bardziej boję czy nie mogę doczekać.... Ale spać i tak nie mogłam. I efekt taki, że leń wstał o 10.00 ;D ;D ;D
Jak mi moja Ryba znowu powie, że zakupy dopiero jak będziemy znać płeć dziecka to go zdzielę, zrobię mu listę i powiem ile kasy potrzebuję i go nawet nie zabiorę !!

Ja juz udowadnialam, ze jestem kosmitka. Ale wlasciwie kosmita ;-) Odkad pamietam mialam dziwnie i wlasnie oddychalam torem brzusznym (przepona).... smiesznie jakos tak ;-) Oczywiscie klatka tez umiem i czasami tak oddycham, ale.... no.... przynajmniej uczyc sie nie musze ;-)

Kachna , podoba mi sie Twoja teoria ;-)
Nie dosc, ze nadal mam trzeci migdalek, ktory powinien zaniknac w wieku 12 lat, to nadal oddycham przepona ;-) No i teraz w ciazy, to nie wypryski, tylko tradzik mlodzienczy ;-)

ja nie chodzilam do szkoly rodzenia i nie chodze mimo drugiej ciąży. uwazam ze nie kazdemu sie przydaja rzeczy które tam ucza, niektóre mamy wrecz o tym zapominają. a o tym co robic zawsze mowi połózna odbierająca poród. Chociaz ciekawi mnie czego tam ucza.

A ja mam dzisiaj ostatnie zajecia na szkole rodzenia i rozdanie dyplomów ;D :laugh:,
wczoraj cwiczylismy parcie ,przed polozna sprawdzala tetno babasków,no i po
probie tez (czy wszystko ok)i wtedy Natalka miala czkawke, ;)Niesamowite uczucie,
było tak fajnie słychać, :) ;)
Polozna oczywiscie zabroniła nam cwiczyc parcie w domu,a powiem wam ze bylo to dosc meczace
jesli doliczyc do tego bol ,to na prawde wysilek dla silacza ;) :laugh:
Ale mobilizujące będzie to że jak pojawią sie juz bóle parte to do spotkania z dzieciaczkiem coraz bliżej ;)

reklama
Do góry