reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szkoła rodzenia

ja sama sie edukuje.....niestety.....
z tego co wyczytalam lebokie oddechy [przepona powolne odprezaja miesnie czyli chyba po skurczu sie je stosuje pewnie niweluja bol i toleniaja malca...tzw. dychanie na pieska krotkie oddechy uf uf to w fazeie przejsciowej miedzy skorczami? noi parcie czyli wstrzymu\ywanie odechu .....

reklama
Myfa ja juz o oddychaniu troche wiem.Jezeli kiedys np przy spiewaniu oddychalas przepona to
nie bedziedz miala problemu. Podczas skurczu ,kiedy sie zaczyna oddychamy powoli,zgodnie z e wzrostem
nasilenia coraz szybciej,w szczytowej fazie sapiemy jak zmeczony pies ;D ;D,i pozniej jak skurcz
sie zmiejsza to znow coraz wolniej.Przy tym sapaniu jest sporo smiechu na szkole rodzenia :laugh: :)

Aneta dzieki sliczne jak jeszcze cos sie dowiesz podziel sie nowinka.... :-* ja ciwcze oddchanie przepona

DZiewczyny a jak to jest z zamknietymi oczami podczas parcia. Bo pamiętam, że miały być albo zamknięte, albo otwarte. Tylko za żadne skarby nie pamiętam jak to bylo.

Wg mojej położnej dopiero przy skurczach partych nalezy zamykać oczy i przyciskac glowe
do klatki,zreszta to zalezy w jakiej pozycji sie rodzi....
w 1 fazie porodu kiedy np skaczemy na pilce podczas skurczu ,lepiej miec otwarte oczy,
ale wszystko wyjdzie w praniu ;D ;D ;

A ja śpiewam w chórze i umiem oddychać przeponą ;D Tylko teraz mam problem ze speiwaniem, bo w polowie utworu dostaję zadyszki ;)

Aneta mi właśnie tylko o parcie chodzilo. Pamiętam jak mnie przy parciu polozna okrzyczała, że mam oczy zamkniete. A mi sie wydawało, że to tak mialo być. No nieważne. To co piszecie zgadza się z tym co ja pamiętam ze szkoły rodzenia, ale nie bardzo z tym co sie dzialo podczas porodu. No cóż moze, może co szpital to obyczaj.

reklama
Kachna po prostu siadasz na pilce i podskakujesz,caly czas oddychajac przepona,
na sucho wychodzi,ale przy prawdziwym skurczu ,pewnie nie bedzie to takie proste. :) ;D

Do góry