reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szkoła rodzenia

kacha107 nie martw sie zupełnie
połozna powie Ci co masz robic
ja tez nie chodziłam do szkoły rodzenia
wszystkiego dowiedziałam sie z gazet o maluszkach, od znajomych i internetu

ja mysle ze szkoła rodzenia wcale nie jest az tak potrzebna aczkolwiek mamy czują sie po niej pewniej

reklama
Ja też się tego obawiam. Zapisałam się do szkoły rodzenia, a jak przyszło co do czego to się okazało, że nie będzie tego kursu. A to już był początek stycznia i sobie odpuściłam. Chociaż siostra mi powiedziała, że jak przychodzi co do czego to i tak nir pamięta się jak ma się oddychac. Więc liczę na położną... I obym się nie zawiodła....

ewako tez czytałam ze wszystko jest inaczej przy porodzie

przy pierwszym porodzie połozna powiedziała mi kiedy mam przec a potem juz sama wiedziałam co mam robić

Kacha, ja myslę, że parcie to ci tak jakoś naturalnie pójdzie ;). Ja też nie chodziłam do szkoły rodzenia i musze dać sobie radę. Wczoraj była u mnie przyjaciółka, udzieliła mi kilku cennych rad i powiedziała, że szkoła rodzenia aż tak bardzo jej do porodu nie przygotowała i obyłaby sie bez tego :).

Ja chodze drugi miesiac do szkoły rodzenia, wykłady są ciekawe spotkania z fachowcami itp ale miałam tylko jedną lekcje
jak oddychać i to bardzo mało w sumie to i tak jestem zielona z oddychania ale cóż mi po oddychaniu przy cc :-[

Oddychanie - kiedy zaczyna się poród, skurcze macicy stają się coraz bardziej regularne. Każdy skurcz przechodzi 3 fazy: narastania, szczytu, zanikania. Adekwatnie do sytuacji wzrasta również jego: siła, częstość występowania oraz czas trwania (pod koniec I-go okresu porodu występują co 2-1,5 minuty i trwają około 50 sekund.). Oddychaj spokojnie: w fazie narastania skurczu: (wdech - nosem - wypychanie brzucha do przodu, wydech - ustami -brzuch wciągasz). Im skurcz jest intensywniejszy to technicznie oddychasz następująco:
· faza narastania skurczu: głęboki wdech nosem; wydech - ustami
· faza szczytu: jak wyżej tylko krótko, płytko
· faza wycofywania się skurczu: znowu spokojnie, głęboko (wdech - wydech; nos - usta). Z tej fazy wchodzisz w okres odpoczynku, relaksu.

Pamiętaj o oddychaniu, skup się na nim, nie myśl o innych sprawach, nie bój się, nie trać cierpliwości. Myśl pozytywnie, uśmiechaj się w myślach - przecież za chwilę zobaczysz swojego "malucha". Pamiętaj - Twój lęk, strach - udziela się dziecku, a przecież i Ty i Ono - powinniście mieć z porodu jak najlepsze wspomnienia.

:) u nas w szkole rodzenia oddycha sie na kazdych zajeciach i nawet sa zadawane prace domowe ;)

od 2 miesiec oddycham i juz mi weszlo w krew, bo przy kazdym malutkim skurczyku oddycham przeponowo,i za kazdym razem jak mi sie przypomni to cwicze, pod prysznicem, w kolejce, jak sobie leze przed tv... :D

wiec mam nadzieje ze podczas "akcji" nie zapomne ;) ::) jak sie oddycha

a na nastepnych zajeciach beda uczyc nas zasad parcia, zeby nie przec na twarz tylko na dół.

reklama
To ja wam napiszę teraz jak z tym parciem.Bo dziś już wiem, że umiem przeć :). Więc tak: najlepsza pozycja - to pozycja siedząca. Nabieramy oddech do połowy- przyciskamy brodę do klatki piersiowej i wstrzymujemy oddech na 35 sekund. Przy parciu napinamy : stopy, zaciskamy pięści, zaciskamy pośladki, zaciskamy zęby, marszczymy czoło (to wszystko na raz).
NOrmalnie całą dzidzię dziś czułam tak mi dobrze wychodziło. a i oczy najlepiej jak zamknięte

Do góry