reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szczepienie przeciw Covid dla dzieci 5-11 lat. Zaszczepicie?

reklama
Dlaczego? Bo piszecie rzeczy niezgodne z badaniami naukowymi, z twardymi danymi, szerzycie dezinformację i powodujecie, że skutki pandemii w naszym kraju będą większe niż w innych. Rozumiem osoby, które zwyczajnie się boją, ale nie te które szerzą "mądrości" na temat szczepienia zaczerpnięte z dziwnych źródeł.
A ja właśnie się boję. Nie napisałam nic co byłoby niezgodne z prawdą. Uwielbiam takie nadinterpretacje. Nie "wymadrzam" się tutaj i nie powołuje na dane z nikąd. Więc może poczytaj uważnie a później oskarżaj.

Hehe, jak fajnie uciekasz od odpowiedzi :) To są właśnie bardzo łatwo dostępne informacje, które możesz zdobyć w 5 minut z rzetelnych źródeł naukowych jak Lancet czy Pubmed :) Najlepiej jakbyś poczytała tam więcej :) To jest wątek o szczepieniach przeciw Covid i z Twoich wypowiedzi łatwo wywnioskować, że tym szczepieniom jesteś przeciwna :)

Aha, rozumiem.
Coz, nie udało ci się mnie przekonać. Jak chcesz podnieść wyszczepialnosc społeczeństwa polskiego jeśli nie jesteś w stanie jednej sztuki przekonać? A skoro tak, to nie miej za złe tym, co nie chcą się szczepic.
W społeczeństwie polskim wiara w „autorytety” jest raczej na niskim poziomie. Powodzenia w przekonywaniu.

A co ma do szczepień na covid nasz rząd ?
Gdyby PIS produkował szczepionki bym ich kijem przez szmatę nie tknęła. Na szczęście, tak nie jest i to bardzo dobre bardzo bezpieczne preparaty.

To ma, ze jak inne kraje wstrzymywały szczepienia to nasz chciał skupywac preparat, co do którego były watpliwosci. I podawać go spoleczenstwu. Co gdyby się okazało, ze są jeszcze jakieś inne problemy po otrzymaniu tego preparatu? Ktoś by poniósł odpowiedzialność? Akurat…
A skoro polski rząd aż tak nie dba o swoich obywateli to się nie dziw ze i zaufanie do prowadzonych kampanii na rzecz szczepień jest znikome.

Aha, rozumiem.
Coz, nie udało ci się mnie przekonać. Jak chcesz podnieść wyszczepialnosc społeczeństwa polskiego jeśli nie jesteś w stanie jednej sztuki przekonać? A skoro tak, to nie miej za złe tym, co nie chcą się szczepic.
W społeczeństwie polskim wiara w „autorytety” jest raczej na niskim poziomie. Powodzenia w przekonywaniu.
Ja nie mam żadnych złudzeń, że Ciebie do czegoś przekonam. Już dawno mam ten etap za sobą. Ja jestem po prostu zła na takie osoby jak Ty, które szkodzą nam wszystkim. To wszystko. Nie znajduję w sobie siły na przekonywanie osób z takimi trudnościami do logicznego myślenia do czegokolwiek. Tak samo jak nie zamierzam przekonywać nikogo, że geje nie są pedofilami, że ludzie umierający na naszej granicy to nie terroryści itp itd Za dużo mam lat, żeby być na tyle naiwną. Po prostu jestem zła, że pandemia pokazała jak zacofanym krajem jesteśmy. A odpowiadam na nieprawdziwe informacje, które tu wrzucacie tylko po to, żeby osoby, które serio "nie wiedzą co robić" znajdowały przeciwwagę dla tych teorii spiskowych.

No właśnie,grupie testowej. Wszystko musi być wcześniej przetestowane. Szkoda,że dzieci też musiały zostać królikami doświadczalnymi. I chyba nie zdajesz sobie sprawy w jaki sposób się to odbywało.
Że Ci zacytuję Twoją wypowiedź :) Nie wygląda mi na "boję się" :)

Że Ci zacytuję Twoją wypowiedź :) Nie wygląda mi na "boję się" :)
Nie zamierzam Cię przekonywać do tego. Przecież siedzisz w mojej głowie i wiesz wszystko. Mieszkam w kraju gdzie jest jeden z najwyższych odsetek osób wyszczepionych. Codziennie notuje się około 3000 nowych zakażeń. Daje Ci to coś do myślenia? (Nie musisz odpowiadać na to pytanie)I tak boje się,że szczepionka wcale mnie nie ochroni. Że będę w tym odsetku z ciężkim nopem. Bez odbioru.

Ja nie mam żadnych złudzeń, że Ciebie do czegoś przekonam. Już dawno mam ten etap za sobą. Ja jestem po prostu zła na takie osoby jak Ty, które szkodzą nam wszystkim. To wszystko. Nie znajduję w sobie siły na przekonywanie osób z takimi trudnościami do logicznego myślenia do czegokolwiek. Tak samo jak nie zamierzam przekonywać nikogo, że geje nie są pedofilami, że ludzie umierający na naszej granicy to nie terroryści itp itd Za dużo mam lat, żeby być na tyle naiwną. Po prostu jestem zła, że pandemia pokazała jak zacofanym krajem jesteśmy. A odpowiadam na nieprawdziwe informacje, które tu wrzucacie tylko po to, żeby osoby, które serio "nie wiedzą co robić" znajdowały przeciwwagę dla tych teorii spiskowych.

Tylko obecna pandemia ci to pokazała? Jak bardzo społeczeństwo polskie jest zacofane? Gdzieś ty była wcześniej? :D

Cos ci wkleję…

…tak, ja wiem, ze zawsze można zdyskredytować (jak się chce psa uderzyć to kij się zawsze znajdzie) ale tak jak sobie na to popatrzysz….trzymiesięczna ochrona po szczepionce. Na poziomie 13% w niektórych przypadkach.
Poczekam sobie aż ta ochrona będzie jakaś bardziej długotrwała. Bo latać na szczepienie co trzy miesiące to szczerze nie mam ani czasu ani ochoty. No i to by oznaczało, tez, ze ty sama nie jesteś w pełni zaszczepiona. Bo co to za skuteczność na poziomie 58%? Jak dla mnie żadna.
Jasne, można powiedzieć, ze „pieprzą głupoty i zmyślają” i to żadne fakty tylko wyssana z palca propaganda. Może i tak jest. Ale rząd polski ślepo podąża tymi wytycznymi i za chwile będziesz mieć na paszporcie covidowym date ważności i będziesz latać się szczepić po raz trzeci, czwarty, piętnasty. Jak dla mnie możesz się szczepić codziennie, serio, jeśli to cie ucieszy to nic innego nie rób.

Swoja droga ciekawe czemu w Ameryce nie podaje się Astra Zeneki..? A zapomniałam….to kłamstwo i propaganda. Napewno podają. Tylko u nas tak kłamią.

To nieprawda. Szczepienia zmniejszają znacznie transmisję wirusa, bo większość osób po szczepieniu nie zachoruje. Jest więc ogromna szansa, żeby całkowicie przerwać łańcuch zakażeń. Nadal...ale zaraz ją pogrzebiemy jako społeczeństwo, bo ludzie wolą powtarzać dezinformację niż przeczytać dostępne badania i ich wyniki.
Szczepieni chorują i zarażają, i co gorsza nie mają kwarantanny, więc faktycznie szybko się to nie skończy.

W UK jest ponoć 80% w pełni zaszczepionych i ciągle pełno chorych.

reklama
Dziewczyny, nie mam siły, serio :D Nawet jeśli ja Wam teraz odpowiem, to Wy nie przyjmiecie tego do siebie, nie odniesiecie się do niczego co napiszę, a wyskoczycie z kolejnymi spiskowymi pytaniami :) Znam ten mechanizm, aż za dobrze...ale ok, ostatnia próba :)

Od szczepień J&J i Astrą się odchodzi, na rzecz szczepionek mRNA więc tak niska skuteczność w przypadku J&J jest na tym etapie nieistotna. Kolejne szczepienia będą wykonywane tylko mRNA.

Znam badania, na które powołał się Modonet (chociaż to nie jest samo w sobie dobre źródło) i są nawet ok przytoczone. Po 6 miesiącach ochrona przez zakażeniem przy Pfizerze według różnych badań to od 47% do 58%, natomiast ochrona przed hospitalizacją i ciężkim przebiegiem to nadal ponad 90%. To naprawdę niezły wynik. Choćby biorąc pod uwagę obciążenie służby zdrowia, niemożność udzielania pomocy ciężko chorym ze względu na zajęte respiratory i OIOMy uważam, że zdecydowanie warto.

@DarkAsterR odpowiedz mi na pytanie czy gdyby to była Ebola (śmiertelność na poziomie nawet 90%) i mogłabyś się zaszczepić szczepionką, która po 6 miesiącach da Ci 58% ochronę przed zakażeniem, ale 90% przed śmiercią to też byś się nie zaszczepiła?

Czemu w USA nie stosują Astry? :) Bo to jedyna z 4 szczepionek stosowanych w Europie, która nie należy do koncernu amerykańskiego przynajmniej w części :) Względy polityczno ekonomiczne :)

Do góry