reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szczepienie na covid w trakcie ciąży

To może warto było by aby ktoś po prostu tą nieprawdę obalił. Tym czasem w mediach ani słowa o niezależnych, ani komentarza do tego co prezentują. W sumie to chyba nawet żadnej próby wytłumaczenia czegokolwiek. Nawet językiem zawiłym. Przecież ludzie z różnymi chorobami trafiają do specjalistów i tam chociaż w minimalnym stopniu medycyna jest im tłumaczona.

Niestety, ale ja się nie dziwię, że ludzie się nie szczepią po tym jak zobaczą i usłyszą w tv, że "szczepię się dla babci", a później, że "zapaleniem mięśnia sercowego nie da się zarazić, a covidem już tak". Niestety, ale to nie zachęca.
Zgadzam się poniekąd. Myślę, że jak więcej kobiet w ciąży usłyszałoby statystyki lekarskie w tv nie szukały by tego na forach gdzie randomowe osoby też moga powielać fake newsy..
Brakuje mi tego. Brakuje mi poprostu informacji, a nie tylko sloganu "zaszczep się dla siebie i innych". Dlaczego nie powiedzą w Polsce zaszczepiliśmy już np 30tys ciężarnych z czego każda z nich urodziła zdrowe dziecko mające duża ilość ok 65 % przeciwciał, która będzie mogła być powielana podczas karmienia piersią,.
Głupi przykład może ale tego mi brakuje statystyk i danych których nasze ministerstwo nie prowadzi.

reklama
Uwaga. Te szczepionki przeszły WSZYSTKIE badania jakie przechodzi każdy produkt leczniczy. Potwierdzają to organy dopuszczające je do obrotu. W naszym przypadku to EMA. Badania były przeprowadzone na ludziach (bo ten produkt jest dla ludzi) a na kim? Na roślinach miałyby być badane? Po co? Ale nie spodziewam się, że ktoś operujący sformułowaniem „królik doświadczalny” może wiedzieć jak wyglądają procedury rynku farmaceutycznego.
To znaczy z tego co czytałam dokładnie to dla nas badania zostały przeprowadzone na ciężarnych szczurach no nikt nie prowadził eksperymentu na ciężarnych.

Uwaga. Te szczepionki przeszły WSZYSTKIE badania jakie przechodzi każdy produkt leczniczy. Potwierdzają to organy dopuszczające je do obrotu. W naszym przypadku to EMA. Badania były przeprowadzone na ludziach (bo ten produkt jest dla ludzi) a na kim? Na roślinach miałyby być badane? Po co? Ale nie spodziewam się, że ktoś operujący sformułowaniem „królik doświadczalny” może wiedzieć jak wyglądają procedury rynku farmaceutycznego.
To porównanie to chyba takie średnie. Niestety,ale część kosmetyków czy leków jest testowana na zwierzętach. Co z tego,że te produkty są dla ludzi.
Szkoda też,że nikt nie bada ilości przeciwciał u ludzi zaszczepionych po miesiącu, dwóch, trzech. Są prowadzone badania ale wyniki już nie są tak chętnie publikowane. Może dlatego,że nie są korzystne.

Testy/ eksperymenty i badania to nie to samo. @jasani znowu piszesz nieprawdę i wprowadzasz w błąd wypowiadając zasłyszane niesprawdzone twierdzenia, bada się zaszczepionym poziom przeciwciał (nawet w Polsce prowadzi się teraz takie badanie). Badania SĄ publikowane, bo podmioty je prowadzące są do tego zobowiązane.
PS - oczywiście badani są uczestnicy próby a nie wszyscy zaszczepieni.

Testy/ eksperymenty i badania to nie to samo. @jasani znowu piszesz nieprawdę i wprowadzasz w błąd wypowiadając zasłyszane niesprawdzone twierdzenia, bada się zaszczepionym poziom przeciwciał (nawet w Polsce prowadzi się teraz takie badanie). Badania SĄ publikowane, bo podmioty je prowadzące są do tego zobowiązane.
PS - oczywiście badani są uczestnicy próby a nie wszyscy zaszczepieni.
Ok to mozesz podrzucić link? Zweryfikuje te wyniki ze swoją wiedzą.

To porównanie to chyba takie średnie. Niestety,ale część kosmetyków czy leków jest testowana na zwierzętach. Co z tego,że te produkty są dla ludzi.
Szkoda też,że nikt nie bada ilości przeciwciał u ludzi zaszczepionych po miesiącu, dwóch, trzech. Są prowadzone badania ale wyniki już nie są tak chętnie publikowane. Może dlatego,że nie są korzystne.
Każde badanie ma kilka etapów. W tym przypadku badania na szczurach pokazują, czy preparat jest bezpieczny i wtedy bezpieczny preparat sprawdzamy na ludziach, czy działa. To tak w skrócie. Dokładniej się nie wypowiem, bo sama nigdy nie prowadziłam takich badań i nie jestem na bieżąco z metodologią. Wyniki publikuje się po poszczególnych etapach lub po zakończeniu badania. Nie ma możliwości, żeby przeprowadzić badanie i nie opublikować wyników.

Każde badanie ma kilka etapów. W tym przypadku badania na szczurach pokazują, czy preparat jest bezpieczny i wtedy bezpieczny preparat sprawdzamy na ludziach, czy działa. To tak w skrócie. Dokładniej się nie wypowiem, bo sama nigdy nie prowadziłam takich badań i nie jestem na bieżąco z metodologią. Wyniki publikuje się po poszczególnych etapach lub po zakończeniu badania. Nie ma możliwości, żeby przeprowadzić badanie i nie opublikować wyników.
Ale mi chodzi o badania zaszczepionych ludzi. Masz jakiś link odnośnie tego? Nie chodzi mi o testy na szczurach.

Ta próba ciągle trwa. Producenci też robią te badania.
Ale pisałaś o publikacji badań. Więc posiadasz jakiś link do tego? Zarzucasz mi pisanie nieprawdy,ale sama nie potrafisz podać rzetelnych źródeł. Więc albo sama nie wiesz o ich publikacji a tym samym wprowadzasz w błąd albo próbujesz ze mnie zrobić siewce nieprawdziwych informacji.

reklama
Ale pisałaś o publikacji badań. Więc posiadasz jakiś link do tego? Zarzucasz mi pisanie nieprawdy,ale sama nie potrafisz podać rzetelnych źródeł. Więc albo sama nie wiesz o ich publikacji a tym samym wprowadzasz w błąd albo próbujesz ze mnie zrobić siewce nieprawdziwych informacji.
O nie. Napisałaś, że „niechętnie” publikują badania. A każdy kto prowadzi badania jest zobowiązany do ich publikacji ich wyników. Więc to jest nieprawda. A jeśli nie jest to ja proszę o link z dowodem na zatajanie wyników badań. Ja nie napisałam, że są jakieś wyniki, bo wiem, że na przykład badanie w Polsce trwa. W wolnej chwili poszukam wyników różnych badań - będę o tobie pamiętać. Siewcę nieprawdziwych informacji sama konsekwentnie robisz z siebie na wątkach o szczepieniu twierdząc między innymi, że
1) szczepienia nie przyczyniły się do eradykacji ospy prawdziwej czy też, że ludzie wciąż chorują na ospę;
2) amerykański koncern farmaceutyczny jest właścicielem państwowego laboratorium w ChRL,
3) szczepienia wywołują niepełnosprawność.

Do góry