reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szczepienie na covid w trakcie ciąży

reklama
Serio teraz bilogia to tylko przez jeden rok? Ja to stara jestem, a dzieci jeszcze nie chodzą do szkoły.
Biologia jest przez jeden rok jeżeli pójdziesz do klasu np. mat fiz. Chodzi o to by skupiać się na przedmiotach, których chcemy się uczyć. Dzięki braku biologii, chemii i fizyki miał 10 h matematyki i geografii.
Skończmy z fikcją „nieobowiązkowej” religii (z
Nie chodziłam na religię na pierwszym zebraniu rodzice dostali kartkę, że wyrażają zgodę na chodzenie na religię. Nie było odgórnie narzucone, że wyrażają.

Biologia jest przez jeden rok jeżeli pójdziesz do klasu np. mat fiz. Chodzi o to by skupiać się na przedmiotach, których chcemy się uczyć. Dzięki braku biologii, chemii i fizyki miał 10 h matematyki i geografii.

Nie chodziłam na religię na pierwszym zebraniu rodzice dostali kartkę, że wyrażają zgodę na chodzenie na religię. Nie było odgórnie narzucone, że wyrażają.
Ok, mnie bardziej chodziło o podstawówkę. Jak ktoś wybiera szkołe średnią o danym profilu to wg mnie lepiej skupić się na profilowych przedmiotach. Podobnie jak na studiach.

Chodzi o to by skupiać się na przedmiotach, których chcemy się uczyć i dlatego najwiecej jest religii?

Brzmi jak postępowa szkoła. Nie w każdej tak jest. Natomiast w każdej jest etat a nawet kilka (!) dla katechetów finansowanych z publicznych pieniędzy. Klasy profilowane to swoją drogą też nieporozumienie, ale przyjmując ten niedorzeczny status quo to wytłumaczcie mi skoro fizyka nie wpisuje się w „profil medyczny” to co tam robi religia? Religia jest przedmiotem domyślnym dla każdego profilu.

Ok, mnie bardziej chodziło o podstawówkę. Jak ktoś wybiera szkołe średnią o danym profilu to wg mnie lepiej skupić się na profilowych przedmiotach. Podobnie jak na studiach.
Siatka godzin w podstawówce, zwróć uwagę na to, ile jest godzin religii proporcjonalnie do fizyki, chemii, geografii czy informatyki.

Załączniki

• siatkagodzin01.jpg
    siatkagodzin01.jpg
    515,7 KB · Wyświetleń: 57
reklama
Chociaż ja byłam w ekonomiku i zdawałam mature z biologii.

U nas religia była pierwsza lub ostatnia.

Fajnie, że mogłaś się z religii zerwać. Większość (i to porażająca) uczniów nie ma takiej możliwości. Naprawdę było to sprawdzane przez różne organizacje i te raporty są jednoznaczne. I to, że pojedyncze osoby mają inne doświadczenia (na przykład religie na skrajnych godzinach albo mogły się łatwo wypisać) nic nie zmienia. To tak jakby twierdzić, że SMA 1 nie jest śmiertelne, bo ktoś dożył dorosłości.

Do góry