reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szczecinianki ze swoimi Skarbami

Oj Aniulla
Dziewczyny mam pytanie co do szczepien maluchow,oplaca sie wykupywac te wszystkie dodatkowe szczepienia(jest to dosc drogie)czy wystarcza tylko podstawowe szczepienia???mi polozna dala rozpiske,pierwsze szczepienie 190 zl.+300zl,za 3 tygodnie to samo....pozniej juz taniej,chyba tylko 190zl. wiec troszke kasy jest:/

oo jest jest ;) jak policzyłam wszystko łącznie z rota i pneumo to tak ok. 2.300,00 zł !!!
ja pierwszą córcię szczepiłam normalnymi na NFZ i drugą również ;)
a mam znajomych którzy w ogóle nie szczepią - no ale to ich wybór
także myślę, że to naprawdę indywidualna decyzja rodziców

Łączę się w bólu z kolkami - TRAGICZNIE - nic nie pomaga !!!
my mamy ataki dwa razy dziennie po ok. godzinie ;(

reklama
nervita współczuje kolek:(

ja przechodziłam z kuba przeżyłąm 3kolki po 2-3godz. płakał płakał wyginał się a ja nie wiedziałam co robić,byłam na całodobowej przychodni to lekarka-on z głodu płacze i wpychała mu jedzenie ten cały był mokry w mleku bo wypluwał , zamiast go badac to on marzł -bo był golutki a ta sobie wypełniania papierki,to go przykryłam ale i tak zimno było. jak wychodziłam z mama to powiedziałam jej ,ze w zyciu takiego babsztyla nie widziałam(lekarce) . moj brat akurat podjechał po nas jak byłysmy w gabinecie-mówi,ze chciał tam wleciec bo taki płacz był. myslałam ze ta lekarke jebutne tam. i jeszcze mielismy 2 takie kolki. ale pozniej juz był spokoj. ale wtedy sie bałam,21lat miałam i nie weidziałam co robic:(( Damian miał tylko 1kolke ale dało sie pzrebolec.

Ale wczoraj sie wku... za przeproszeniem,mielismy pojsc do kina przedwczoraj tesciowa wiedziała,ze chcemy isc ze jej dzieci podrzucimy.ja cały dzien chodziłam podjarana ze wkoncu gdzies bez dzieci wyjdziemy a tu dupa.julo po pracy poszedł do swojej matki aby dogadac sie na godzine wchodzxi a ta mowi,ze własnie wychodzi i nie bedzie pilnowac:( moj jak wrócił powiedział,ze poprostu wyszedł nie chciał sie juz z nia kłócic. ale do mnie mówi,a niech babie sie zjebie komp wtedy bedzie prosic o pomoc to wdtedy w dupe niech sie pocałuje. no kurde wiecie co zebysmy jeszcze wyłazili co tydzien a my raz na ruski rok:/ ojej ja to sie mam.mój wczoraj to zawołaj koleżanke w sobote to sobie cos wypijecie-a ja kogo jak wszystkie powyprowadzały sie:/ i zostałam sama:(( dwie w ciazy nie pija, trzecia w niemczech , nastepna norwegia,itd..
ale po wszystkich swietych kuzynka prawdopodobnie przyjedzie do mnie z dziecmi i mezem,kurde o czym my bedziemy gadac,jak my sie widzimy na pogrzebach.no ale trzeba wpuscic :DDD

ewon no to nie za ciekawie teściowa się zachowała nie dziwie sie ze byliście wkurzeni
my tez mamy mieć gości na 11 listopada na ten weekend długi meza siostra z mezem bo jeszcze nie widzieli naszego mieszkania
wiec trzeba jakoś sie przygotować

zaliczyliśmy kontrolna wizytę i co się okazało poszło mu na oskrzela zmiana antybiotyku inhalacje i kolejne siedzenie w domu zwariuje bo to już będzie zaraz drugi tydzien :-(

Nervita no to kwota dosc spora :/ podjelismy decyzje ze wykupujemy na pneumokoki i do tego te szczepienia skojarzone za 190 zl.mniej wkluc zeby sie malutka nie meczyla.Zrezygnowalismy z Rotawirusow...bo skad tyle kasy brac:/ a polozna wytlumaczyla ze lepiej wziac zaszczepic na pneumokoki niz na Rotawirusy...wiadomo najlepiej zaszczepic na wszystko!
Mala ma jeszcze czasami kolki,caly czas dajemy jej kropelki.
A tak poza tym po wczorajszej wizycie u poloznej i lekarza z Nadusia jest wszystko wporzadku,ladnie przybiera na wadze,teraz wazy 3730 g. Polozna przeliczyla ze przybiera dziennie po 41 g (a norma jest od 25 do 50 g)wiec ladnie :) na kolejna wizyte dopiero za 4 tygodnie i od razu beda szczepienia.A ja mam pic herbatke z Szalwi,bo karmie juz tylko butla.
Pozdrowionka mamuski:) milego dnia....

ewon co za babsko z twojej teściowej. Szkoda słów... a miała wam pomagać...

asia zdrówka dla Kacperka

Mona to szczepicie tak jak my :) A Nadia super przybiera. A tak z ciekawości jakim mleczkiem karmisz? I od razu trafiliście na odpowiednia butle? Ja Szymonowi próbowałam dawać z różnych butelek i sam sobie wybrał która mu pasuje ;)

ewon ty to sie masz z tesciowa, ale moja nie lepsza, przez 4 lata nie przypilnowala nam dzieci ani razu ,ale ja to bym jej nawet dzieci nie zostawila bo ona lubi sobie wypic,
a nam rodzina powiekszyla sie o swinke morska, na razie siedzi w klatce i aklimatyzuje sie.

ja tylko tak na szybciocha...caly zeszly tydzien przelezelismy w szpitalu--- mati obustronne zapalenie uszu i zatok do tego jakies swisty w okolicach pluc ale pomalu juz wygrzebujemy się z tego...

mona- nie czytalam dokladnie ale o szczepienia pytalaś ---jezeli w najblizszym czasie nie planujesz dawać malej do zloba to pneumokok możesz pominąć i zaszczepić pozniej tylko np.w 2 dawkach wiec i oszczedność.......... my szczepiliśmy pentaximem 5w1 cena 125 zl X 3 dawki.....myśle ze starczy i nie należy przesadzać...

pozdrawiam bo maly granduje

Czarodziejka malej dajemy Bebilon HA,taki w puszcze.Troszke drogie bo 28 zl a puszka starcza tylko na tydzien:/ no ale co zrobic...
Hana dzieki za info co do szczepien:)

ewon współczuję, naprawdę przykro jest mieć taką teściową
assiia82 współczuję choróbstwa i życzę zdrówka
Mona6061 super ,że z Nadką tak dobrze - ślicznie przybiera kruszynka no i dobrze, że już zdecydowaliście o tych szczepionkach - bo naprawdę to jest bez sensu ! - zamiast jakiegoś tam becikowego powinny być darmowe wszystkie szczepionki dla dzieci, tak jak to jest standardem w innych cywilizowanych krajach ;) a nie jak u nas: jak Cię stać to szczepisz jak nie to trudno !!!
kaoru3 gratuluję powiększenia rodzinki - niech się dobrze chowa

hana31 współczuję Matiemu - zatoki -to okropny ból!-miałam w ciąży i nie życzę najgorszemu wrogowi - i uszy i płuca-brrrr !
szybkiego powrotu do zdrowia życzę ;)
czarodziejka87 ja dopajam moją Ingę herbatką z butli avent-u - chyba jej odpowiada, bo ciągnie jakby cyca ssała - mam nadzieję, że jej się nie odwidzi.

Życzę Wszystkim miłego popołudnia ;)

reklama
a to nasz nowy członek rodziny świnka tęczusia:-D:-D:-D

Załączniki

• PICT5565.jpg
    PICT5565.jpg
    30,3 KB · Wyświetleń: 33
Do góry