reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Świadczenia, zasiłki, L4 , urlop macierzyński i wychowaczy

kiedy poszlyscie na zwolnienie

• I trymestr - do 12 tygodnia

Głosów: 124 43,5%
  • II trymestr - 13-27 tydzien

Głosów: 87 30,5%
  • III trymestr - po 27 tygodniu

Głosów: 74 26,0%

• Wszystkich głosujących
    285
1. wg mnie macierzyński rozpocznie sie od dnia w którym urodzi, chyba ze jest juz na nim. a Zona do kiedy pracowała? czy teraz była na L4?

zona od chyba z tego co pamietam to na L4 jest od 3-4miesica ciąży

2."ŚWIADCZENIE Z TYTUŁU POBUTU SZPITALNEGO" chyba bedziesz musiał doczytac w polisie, tez mamy taka ale wydaje mi sie ze nie obejmuje to porodu tylko przypadki kiedy jest hospitalizacja z tytułu np. choroby, leczenia, daj znac jak sie upewnisz, ja niestety nie mam u siebie papierów ze szczegółowym opisem co za co.

oki poczytam jak znajde :)

powodzenia i trzymam kciuki za bezproblemowy poród :)

dziękuje w imieniu swoim oraz żony :)

reklama
Jak powinien wyglądać wniosek o urlop macierzynski? Czy macie jakieś wzory druków?
Termin mam na 17 lipca, a umowa o pracę konczy mi się 31 sierpnia. Czy w takim razie muszę złożyć dwa wnioski? Jeden od dnia porodu do 31.08 dla pracodawcy, a drugi wniosek od 01.09 do .... dla ZUS'u.
Czy dobrze myślę, że na pierwsze dziecko należy mi się 20 tygodni?;) Bo naczytałam się różności i już się zakręciłam w tym wszystkim;)

Witam,
8 lat byłam zatrudniona u danego pracodawcy, który zwolnił mnie, a następnie zatrudnił po 2 tygodniach z tym, ze na czas określony. Po 2 tygodniach dowiedziałam się ze jestem w ciąży i dostałam zwolnienie lekarskie- ciąza zagrozona- leżenie.
Do tej pory kontynuuję zwolnienie.
Czy Zus w tej sytuacji może odmuwić mi wypłaty świadczeń związanych z L4? Czy będzie brał pod uwagę całe zatrudnienie u pracodawcy, czy tylko ostatni okres? Czy powinnam ciągnąć zwolnienie czy mimo przeciwskazań lekarzy wrócić do pracy? Czy w takim zwolnieniu można zrobić przerwę?

Witam,
8 lat byłam zatrudniona u danego pracodawcy, który zwolnił mnie, a następnie zatrudnił po 2 tygodniach z tym, ze na czas określony. Po 2 tygodniach dowiedziałam się ze jestem w ciąży i dostałam zwolnienie lekarskie- ciąza zagrozona- leżenie.
Do tej pory kontynuuję zwolnienie.
Czy Zus w tej sytuacji może odmuwić mi wypłaty świadczeń związanych z L4? Czy będzie brał pod uwagę całe zatrudnienie u pracodawcy, czy tylko ostatni okres? Czy powinnam ciągnąć zwolnienie czy mimo przeciwskazań lekarzy wrócić do pracy? Czy w takim zwolnieniu można zrobić przerwę?
do wypłaty zus bierze pod uwage ostatnie 12m-cy
a niestety zus moze zrobic kontrole u pracodawcy wyjasniającą zasadność zatrudnienia, kwestia jak uperdliwy zus jest u Ciebie
najwazniejsze jest Twoje i dziecka zdrowie wiec moim zdaniem nie powinnas ryzykowac komplikacji tylko stosuj sie do zalecen lekarza

Witam serdecznie!!!
A ja na chwilkę tylko wpadłam dzisiaj,pochwalić się,że w końcu dostałam długo wyczekiwane pieniążki z ZUSu,tyle,ile trzeba:tak::tak::tak:.
I to w ciągu trzech tygodni mi zapłacili od dostarczenia papierów:tak::tak::tak:.
Cieszę się ze wszystko dobrze się skończyło.
Pozdrawiam serdecznie:-):-):-)!!!

witam dziewczyny !!
mam pytanie i mam nadzieje ze ktos mnie odpisze...od 1lipca chce isc na l4 bo akurat mam wizyte u ginka a nowe warunki umowy mam od 1marca wiec wychodzi ze rowno 3mce mialam umowe o prace na nowych warunkach...moje pytanie jest takie czy to nie bedzie zle wygladac w oczach zusu??bo moj m mowi nie powinnam isc tak po rownym czasie i ze lepiej isc np 16lipca!!pomozcie!!Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz

Szczerze mówiąc nie rozumiem co termin L4 ma wspólnego z czymkolwiek??
Przecież jak trzeba iść na zwolnienie to trzeba i nikt sobie tego nie powinien wybierać, prawda?? ;-) Idziesz na wizytę - dostajesz zwolnienie i oddajesz pracodawcy.:tak:
A ZUS jak się będzie chciała doczepić to spokojnie, znajdą sobie pretekst. :baffled: Ale oczywiście nie życzę nikomu.:-p

reklama
witam dziewczyny !!
mam pytanie i mam nadzieje ze ktos mnie odpisze...od 1lipca chce isc na l4 bo akurat mam wizyte u ginka a nowe warunki umowy mam od 1marca wiec wychodzi ze rowno 3mce mialam umowe o prace na nowych warunkach...moje pytanie jest takie czy to nie bedzie zle wygladac w oczach zusu??bo moj m mowi nie powinnam isc tak po rownym czasie i ze lepiej isc np 16lipca!!pomozcie!!Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz

Przychylam się do zdania Iwony,co ma wspólnego L4 z tym,jak to komu i na co będzie wyglądać w ZUSIE?Lekarz wystawia zwolnienie i masz na nim siedzieć,a resztą się nie przejmuj.

Do góry