reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Świadczenia, zasiłki, L4 , urlop macierzyński i wychowaczy

kiedy poszlyscie na zwolnienie

• I trymestr - do 12 tygodnia

Głosów: 124 43,5%
  • II trymestr - 13-27 tydzien

Głosów: 87 30,5%
  • III trymestr - po 27 tygodniu

Głosów: 74 26,0%

• Wszystkich głosujących
    285
1. wg mnie macierzyński rozpocznie sie od dnia w którym urodzi, chyba ze jest juz na nim. a Zona do kiedy pracowała? czy teraz była na L4?

zona od chyba z tego co pamietam to na L4 jest od 3-4miesica ciąży

2."ŚWIADCZENIE Z TYTUŁU POBUTU SZPITALNEGO" chyba bedziesz musiał doczytac w polisie, tez mamy taka ale wydaje mi sie ze nie obejmuje to porodu tylko przypadki kiedy jest hospitalizacja z tytułu np. choroby, leczenia, daj znac jak sie upewnisz, ja niestety nie mam u siebie papierów ze szczegółowym opisem co za co.

oki poczytam jak znajde :)

powodzenia i trzymam kciuki za bezproblemowy poród :)

dziękuje w imieniu swoim oraz żony :)

reklama
Jak powinien wyglądać wniosek o urlop macierzynski? Czy macie jakieś wzory druków?
Termin mam na 17 lipca, a umowa o pracę konczy mi się 31 sierpnia. Czy w takim razie muszę złożyć dwa wnioski? Jeden od dnia porodu do 31.08 dla pracodawcy, a drugi wniosek od 01.09 do .... dla ZUS'u.
Czy dobrze myślę, że na pierwsze dziecko należy mi się 20 tygodni?;) Bo naczytałam się różności i już się zakręciłam w tym wszystkim;)

Witam,
8 lat byłam zatrudniona u danego pracodawcy, który zwolnił mnie, a następnie zatrudnił po 2 tygodniach z tym, ze na czas określony. Po 2 tygodniach dowiedziałam się ze jestem w ciąży i dostałam zwolnienie lekarskie- ciąza zagrozona- leżenie.
Do tej pory kontynuuję zwolnienie.
Czy Zus w tej sytuacji może odmuwić mi wypłaty świadczeń związanych z L4? Czy będzie brał pod uwagę całe zatrudnienie u pracodawcy, czy tylko ostatni okres? Czy powinnam ciągnąć zwolnienie czy mimo przeciwskazań lekarzy wrócić do pracy? Czy w takim zwolnieniu można zrobić przerwę?

Witam,
8 lat byłam zatrudniona u danego pracodawcy, który zwolnił mnie, a następnie zatrudnił po 2 tygodniach z tym, ze na czas określony. Po 2 tygodniach dowiedziałam się ze jestem w ciąży i dostałam zwolnienie lekarskie- ciąza zagrozona- leżenie.
Do tej pory kontynuuję zwolnienie.
Czy Zus w tej sytuacji może odmuwić mi wypłaty świadczeń związanych z L4? Czy będzie brał pod uwagę całe zatrudnienie u pracodawcy, czy tylko ostatni okres? Czy powinnam ciągnąć zwolnienie czy mimo przeciwskazań lekarzy wrócić do pracy? Czy w takim zwolnieniu można zrobić przerwę?
do wypłaty zus bierze pod uwage ostatnie 12m-cy
a niestety zus moze zrobic kontrole u pracodawcy wyjasniającą zasadność zatrudnienia, kwestia jak uperdliwy zus jest u Ciebie
najwazniejsze jest Twoje i dziecka zdrowie wiec moim zdaniem nie powinnas ryzykowac komplikacji tylko stosuj sie do zalecen lekarza

Witam serdecznie!!!
A ja na chwilkę tylko wpadłam dzisiaj,pochwalić się,że w końcu dostałam długo wyczekiwane pieniążki z ZUSu,tyle,ile trzeba:tak::tak::tak:.
I to w ciągu trzech tygodni mi zapłacili od dostarczenia papierów:tak::tak::tak:.
Cieszę się ze wszystko dobrze się skończyło.
Pozdrawiam serdecznie:-):-):-)!!!

witam dziewczyny !!
mam pytanie i mam nadzieje ze ktos mnie odpisze...od 1lipca chce isc na l4 bo akurat mam wizyte u ginka a nowe warunki umowy mam od 1marca wiec wychodzi ze rowno 3mce mialam umowe o prace na nowych warunkach...moje pytanie jest takie czy to nie bedzie zle wygladac w oczach zusu??bo moj m mowi nie powinnam isc tak po rownym czasie i ze lepiej isc np 16lipca!!pomozcie!!Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz

Szczerze mówiąc nie rozumiem co termin L4 ma wspólnego z czymkolwiek??
Przecież jak trzeba iść na zwolnienie to trzeba i nikt sobie tego nie powinien wybierać, prawda?? ;-) Idziesz na wizytę - dostajesz zwolnienie i oddajesz pracodawcy.:tak:
A ZUS jak się będzie chciała doczepić to spokojnie, znajdą sobie pretekst. :baffled: Ale oczywiście nie życzę nikomu.:-p

reklama
witam dziewczyny !!
mam pytanie i mam nadzieje ze ktos mnie odpisze...od 1lipca chce isc na l4 bo akurat mam wizyte u ginka a nowe warunki umowy mam od 1marca wiec wychodzi ze rowno 3mce mialam umowe o prace na nowych warunkach...moje pytanie jest takie czy to nie bedzie zle wygladac w oczach zusu??bo moj m mowi nie powinnam isc tak po rownym czasie i ze lepiej isc np 16lipca!!pomozcie!!Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz

Przychylam się do zdania Iwony,co ma wspólnego L4 z tym,jak to komu i na co będzie wyglądać w ZUSIE?Lekarz wystawia zwolnienie i masz na nim siedzieć,a resztą się nie przejmuj.

Do góry