reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Świadczenia, zasiłki, L4 , urlop macierzyński i wychowaczy

kiedy poszlyscie na zwolnienie

• I trymestr - do 12 tygodnia

Głosów: 124 43,5%
  • II trymestr - 13-27 tydzien

Głosów: 87 30,5%
  • III trymestr - po 27 tygodniu

Głosów: 74 26,0%

• Wszystkich głosujących
    285
Witam,

Mam pytanie do bardziej doświadczonych , pracuje obecnie na umowę o prace na czas określony od 4 m-cy .Wcześniej pracowałam na umowe zlecenie -nie było ciągłości , wczesniej 3 m-ce na umowę o pracę okres próbny(też nie było ciągłości i jeszcze wcześniej zlecenie tylko.
czy mniej więcej - 04.2008 zlecenie
09-12. 2008 umowa o prace
w miedzyczasie krótkie zlecenie
i teraz umowa o pracę od 4 m-cy ?
jak to jest z wyliczeniem tych 12 m-cy wezmą wszytsko pod uwagę ?
zagmatwane to trochę :-(ale jak ktoś zechce pomoc serdeczne dzięki.:-)

reklama
Witam,

Mam pytanie do bardziej doświadczonych , pracuje obecnie na umowę o prace na czas określony od 4 m-cy .Wcześniej pracowałam na umowe zlecenie -nie było ciągłości , wczesniej 3 m-ce na umowę o pracę okres próbny(też nie było ciągłości i jeszcze wcześniej zlecenie tylko.
a to wszystko u jednego pracodawcy? jeśli te ostatnie 4 miesiące masz u jednego pracodawcy, to średnią wezmą tylko z tych 4 m-cy. tak mi się wydaje

Witam,

Wezma Ci srednia tylko z tych ostatnich 4 msc - umowa o prace. Jakbys nawet u tego samego pracodawcy miala wczesniej umowe zlecenie to nie bierze sie jej pod uwage (przynajmniej ja tak mialam)

dziewczyny a ja mam pytanie do tych co mialy l4 lezace...czy ktoras z was kontrolowal zus czy siedzicie w domu??albo czy jakies pytania podczas takiej kontroli zadaja??bo ja od jutra mam l4 lezace i sie troche zmartwilam ze musze siedziec przez ten okres caly czas w domu??

ja mam L4 leżące a nie leżę wogole:-D lekarz mi wytłumaczył że musi tak wystawić żeby zus się nie czepiał że tak wczesnie poszłam na zwolnienie (od konca 5 m-ca) i nie miałam ani razu kontroli.

Beata ja miałam zwolnienie od 5 tygodnia ciąży i ani razu nie miałam wpisane leżeć choć faktycznie leżeć miałam i leżałam. A kontrole się zdarzają - i to chyba zależy od placówki Zusowskiej. U nas L4 leżące to znaczy kontrole w szybkim czasie.

reklama
Oczywiście że tak. Zakład pracy musi wiedzieć od którego dnia jesteś na zasłużonym macierzyńskim. Powinien wystarczyć akt urodzenia dziecka, ew. zaświadczenie ze szpitala. ale z tego co się dowiedziałam nie we wszystkich szpitalach takowe zaświadczenie jeszcze wydaja.
Najbezpieczniej zadzwonić sobie do firmy albo do Zusu i zapytać jakie dokumenty potrzebują do przyznania macierzyńskiego.

Do góry